Orbán a CEU ügyében is kapitulált, annyira ég a ház számára a Néppártban

Orbán a CEU ügyében is kapitulált, annyira ég a ház számára a Néppártban

pa_1.jpg

  • Teljesen nyitott, hogy miként határoz a Fidesz tagsága ügyében az EPP ma délutáni elnökségi ülése.
  • A konzervatívok vezetése szokásához híven se hideg, se meleg kompromisszumot szeretne, azaz egy időre felfüggesztené a magyar kormánypárt tagsági jogait.
  • A Fidesz már európai szintre emelte az arcátlanságot, olyannyira, hogy a CDU egyik magas rangú politikusa nemrégiben felállta a tárgyaló asztaltól, miután magyar partnere sértegette.

 EUObserver

eu_observer.PNG

A Fidesz túl messzire ment, ezért legfőbb ideje kizárni az Európai Néppártból. Ezzel a hivatalos felhívással fordult a finn Nemzeti Koalíciós Párt, illetve a Svéd Mérsékeltek vezetője a többi tagpárhoz, közvetlenül a magyar tagság ügyében összehívott EPP elnökségi ülés előtt. Orpo és Kristersson úgy ítéli meg, hogy állást kell foglalnia a közös értékekről. Márpedig, mint írják, ha egy párt, ez esetben a magyar, módszeresen szembemegy a közös eszményekkel, akkor az többé nem tartozik a kereszténydemokráciához. És ezt pontosan alátámasztják a Magyarországon tapasztalható demokráciaellenes fejlemények, teszik hozzá. A két politikus számára az unióellenes hadjárat volt az utolsó csepp a pohárban. Ezért támogatják a jogállami eljárást az Orbán-kormány ellen.

Próbáltak ugyan párbeszédet kezdeni a Fidesszel, de hiába. Ám mint rámutatnak, teljesen felesleges tárgyalásokkal próbálkozni, ha egy párt módszeresen megsérti a demokrácia és a jogállam elveit. Ez nem azt jelenti, hogy bezárják az ajtót Magyarország előtt, de úgy döntöttek, hogy közlik Orbánnal és pártjával: kívül tágasabb. Annál is inkább, mert a szabályokra épülő rendszert veszély fenyegeti mind az EU-n belül, mind azon kívül. Azon kívül az unióban egységre van szükség, mert a szervezet csak akkor tud beleszólni a világpolitikába. Ezért a két párt vezető szerepet vállal annak eldöntésében, mi legyen a magyar tagpárttal az EPP-ben.

Egyben felhívnak más pártcsaládokat, hogy ők se tűrjék a nacionalizmust és a populizmust. Ezért sürgetik a szociáldemokratákat, hogy vessenek véget a jogállam lerombolásának Romániában. De itt minden esetben olyan európai gondról van szó, amely közös megoldást igényel. Mert nem szabad átengedni az integrációt a populistáknak. Ugyanis a tét a demokrácia és a jogállam.   

Yahoo/Reuters

yah.png

A német kereszténydemokraták egyik illetékese szerint minden jel arra utal, hogy a Fidesz szakítani kíván a Néppárttal. Andreas Nick, aki a párt részéről a magyar ügyek felelőse a Bundestagban, ezt megtoldotta azzal, hogy úgy néz ki, mintha a magyar fél azért imádkozna, hogy tegyék ki a pártcsaládból. Elmesélte, hogy volt olyan egyeztetése, amelyen a magyar partnere azt kérdezte tőle, vajon ő is kapott-e pénzt Sorostól, mivel a német politikus támogatásáról biztosította a Közép-Európai Egyetemet. Az ezek után persze ajtót mutatott a magyar illetékesnek.

A Néppárt alapvető döntésre készül az ügyben, mi legyen a Fidesszel, miután azt tekintélyelvűséggel vádolják. Azaz eljuthat a végkifejlethez az évek óta tartó vita a populista, bevándorlás-ellenes Orbán, illetve az EU-barát tagpártok között. A tét igen nagy mindkét oldal számára. Ha nem számíthat többé a 12 magyar EP-képviselőre, akkor a konzervatív pártcsalád elveszítheti Strasbourgban a legerősebb frakció státuszát. Orbánnak viszont azzal kell szembenéznie, hogy jelenleg a legfontosabb európai erők asztalánál ülhet és ez olyan tekintélyt kölcsönöz neki, amilyet egyetlen más populista sem élvez a földrészen.

A CDU sokáig próbálta megőrizni a jó viszonyt a Fidesszel, még akkor is, amikor jogvédő csoportok etnikai gyűlölet keltésével, illetve az igazságszolgáltatás függetlenségének megszegésével vádolták meg a magyar kormányt. A bili azonban a legújabb plakátok, valamint a CEU elleni kampány miatt borult ki. Ám úgy látszik, hogy Orbán szintén felülvizsgálja eddigi álláspontját. De az is lehet, hogy a Néppárt nem vall színt és csupán felfüggeszti a magyarok tagságát.  

A legnagyobb veszéllyel azonban Weber néz szembe, mert ha nem sikerül a közvetítés, akkor az sokat árthat tervének, hogy ő legyen a Bizottság következő elnöke. A zöldek EP-frakcióvezetője úgy fogalmaz, hogy Orbán aláásta a sajtószabadságot, távozásra kényszerítette a CEU-t és civil szervezeteket zaklat. Ezek után nem lehet Weberre bízni az unió legfontosabb tisztségét, ha továbbra is védelmezi a magyar kormányfőt, hangsúlyozta Ska Keller.

Der Standard

der_standard.jpg

Orbán Viktor afelé kacsintgat, hogy kilépjen a konzervatív pártcsaládból. A jelek szerint az utolsó pillanatban sem hajlandó engedni, sőt, a magyar sajtó immár leplezetlenül kelti a hangulatot az EU ellen. A politikus, aki felszólal Brüsszelben, hatalmas nyomás alatt áll. Ugyanis nem szeretné, ha kitennék a szűrét, mert a tagság védelmet nyújt számára európai szinten, továbbá arról a frakcióról van szó, amelyhez a CDU-CSU is tartozik. Miközben populista tettei és nézetei, továbbá Putyin-barátsága miatt Orbán inkább az FPÖ-höz, az AfD-hez, a Ligához és a Le Pen-féle RN-hez áll közel. Fél szívvel már bocsánatot kért és eltűntek az utcákról a nehezményezett hirdetések, de a CEU ügye kemény dió.

Elvileg elintézhetné, hogy az amerikai diplomát adó képzés Budapesten maradjon, csak éppen nem valószínű, hogy ezt meglépi. Mert különben sokat vesztene tekintélyéből, miután részben antiszemita összeesküvés elméletre építve hatalmas ellenségképet gyártott Soros alakja köré. Ezért inkább afelé tereli a híveit, hogy nem hoz semmit, ha a Fidesz az EPP tagja marad. Lásd Gulyás Gergely hétfői nyilatkozatát. A hatalom közeli média pedig egyenesen kívánatosnak állítja be a kiválást. A hangnem sokat elárul abból, mennyire komolyan gondolta a Orbán a bocsánatkérést a „hasznos idiótázás” miatt.

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche_zeitung.jpg

1. A magyar miniszterelnök próbálja megbékíteni bírálóit, a CSU kancelláriájának vezetője szerint egyértelmű, hogy Orbán Viktor igyekszik csillapítani a viszályt. Így most nyilvánosságra került üzenetében köszönettel elfogadta a bajor állam által felajánlott tudományos együttműködést. Azaz a müncheni Egyetem bekapcsolódhat a CEU-zajló munkába Továbbá a magyar politikus közölte, hogy a Közép-Európai Egyetem tovább működhet Budapesten, és ez vonatkozik mind az oktatásra, mind a kutatásra. Ily módon teljesül Weber 3. feltétele is. Ám az teljesen bizonytalan, hogy hasonlóképpen kedvezően vélekedik ma délután a Néppárt politikai gyűlése is. A bírálók már kifejtették, hogy számukra nem elegendő, ha Orbán elfogadja a néppárti frakcióvezető ultimátumát.

Konzervatív körökben fenntartással fogadták a levél hírét és azt csupán első lépésnek tekintik, annál is inkább, mert hamiskártyásnak tartják a magyar vezetőt. Ezért elképzelhetőnek vélik, hogy a Fidesz egy ideig nem gyakorolhatja tagsági jogait. Ez idő alatt a pártnak paríroznia kell, továbbá köteles tartózkodni a provokációktól. Így lehet csak megértetni Orbánnal, hogy ami sok, az sok – mondják kereszténydemokrata körökben. A lépéstől az is remélik, hogy kihúzzák a dolog méregfogát és a magyar kérdés ezután nem árnyékolja be Weber választási küzdelmét.  

2. A CSU elnöke, aki jelen lesz Brüsszelben, az EPP mai, döntőnek ígérkező elnökségi tanácskozásán, azt közölte, hogy a jelek szerint Orbán beadja a derekát és hajlandó engedményre a Közép-Európai Egyetem ügyében. Söder szerint kedvező jelzések érkeznek Budapestről, a miniszterelnök levélben reagált arra a müncheni javaslatra, hogy a tartományi kormány több tanszéket felállítását is finanszírozná a CEU-n. Vagyis Weber kezdeményezésének van foganatja, mutatott rá a bajor politikus. Azt is fontosnak nevezte, hogy vége a plakátkampánynak, továbbá Orbán bocsánatot kért. Sajtóforrások úgy tudják, hogy a mai ülésen a tagság felfüggesztése a legerősebb opció. Emellett a Néppárt azt is meg akarja szabni, hogy a Fidesz milyen feltételek teljesítése esetén térhet vissza teljes jogú tagként a frakcióba.

Politico

politico.jpg

Orbán Viktor elveszti eddigi pártfogóját, a Néppárt elnökét, aki számára egykori védence a legnagyobb fejfájást okozza jelenleg. Kettejük viszonya az utóbbi hónapokban romlott meg látványosan. Daul, aki elnököl a mai ülésen, immár tehertételnek tartja a magyar politikust. Olyannyira, hogy lemondással fenyegetőzött, ha nem szavaznának a Fidesz sorsáról. Kiábrándultságát csak tetézte a Juncker elleni poszterhadjárat. Egy illetékes szerint Daul ezek után úgy érezte, hogy személyesen őt árulta el Orbán, ezért most nagyon kemény. Egy másik néppárti forrás úgy nyilatkozott, hogy a vezető igencsak megváltoztatta véleményét a kormányfőről.

A 261 képviselő ma először a miniszterelnökkel találkozik, és alkut ajánl neki, hogy a Fidesz bent maradhasson az EPP-ben. A tagságot azonban felfüggesztenék és ragaszkodnak Weber három feltételének teljesítéséhez. Jól értesült körök azonban azt mondják, a hangulat már annyira Orbán ellen fordult, hogy még akkor is kirakhatják, ha belemegy az egyezségbe. Ám ha nem, illetve hepciáskodik, akkor megszavazzák, hogy mennie kell. Egy kereszténydemokrata tisztségviselő úgy gondolja, az üzenet az lesz, hogy a frakció politikáját a tagpártok határozzák meg. Vagyis demokratikus módon ők mondják meg, hogy elfogadható-e a megállapodás, és hogy kormányfő folytathatja-e a Néppárton belül.

A pártcsalád rendkívül megosztott a kérdésben, és úgy tűnik, hogy mindkét tábor beásta magát. A német uniópártok még nem döntötték el, hová álljanak. Az északi tagpártok túlnyomórészt a kizárást szorgalmazzák, a francia republikánusok és a Forza Italia megbízottai viszont a jelek szerint nem hajlandóak arra, hogy megbüntessék a Fideszt.

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

1. Sok mindennek kell bekövetkeznie ahhoz, hogy Daul elveszítse a türelmét. Így sokáig sikeresen érvelt amellett, hogy Orbán Viktort meg lehet fékezni a Néppárton belül. Ám a plakátkampány már neki is sok volt. Számára az európai egyesülés a megbékélést és a toleranciát jelenti. Így azt már nem tudta tétlenül nézni, hogy a magyar politikus hasznot idiótáknak titulálja saját szövetségeseit. Hogy milyen dühös, azt pontosan érzékeltette, hogy kilátásba helyezte lemondását, ha bárki megakadályozná, hogy ma voksoljanak a Fideszről. Ennek ellenére sok minden utal arra, hogy nem szeretné, ha törés következne be Orbán ellenfelei, illetve főként déli és keleti szószólói között. Számára elfogadható volna egy olyan kompromisszumos megoldás, amely élesen bírálja a magyar politikust, de csak átmenetileg jegelné a magyar tagsági jogokat. Egyben pedig szigorú kikötéseket támasztana. Ahhoz persze túlságosan is rutinos róka, hogy minden kártyáját már előre kiterítse.

2. Az európai szociáldemokraták bizottsági elnökjelöltje kijelentette: a Néppárttal ellentétben ők nem várnak 10 évig, hogy végre fellépjenek, ha valamely tagpárjuknál felüti fejét az autokrácia. Timmermans elárulta, hogy a múlt héten Bukarestben teljesen egyértelműen a román szociáldemokraták értésére adta, hogy ha folytatódik a korrupció és a hatalom továbbra is beleavatkozik a bíróságok függetlenségébe, akkor a pártnak távoznia kell a frakcióból. A politikus megjegyezte, hogy ha a magyar, a lengyel vagy éppen a román demokráciáról, illetve jogállamról van szó, akkor ő bizony politikailag színvak.

Viszont mikor léptek a kereszténydemokraták? – tette fel a kérdést. Csak akkor amikor Magyarországon kiplakátolták Junckert. Pedig Orbán előtte kétszer is kijelentette, hogy Timmermans Soros zsebében van, ám a Néppártnak ehhez egy szava sem volt. Mint ahogy akkor sem, amikor a magyar kormány a szabad sajtót támadta, vagy amikor jogsértő módon megváltoztatta a menekültügyi törvényt.

3. Nem csupán a Fidesszel van baj, más pártcsaládokban is találni kétes tagokat. Mindenesetre a magyar párt esetében hosszú a lista, amely a kizárás mellett szól. Liberálisok, szociáldemokraták és zöldek már jó ideje hangoztatják, hogy az EPP a saját hitességének árt, ha még sokáig megtűri soraiban a magyar képviselőket. De a konzervatívok között is jócskán vannak olyanok, akik több mint kritikusan viszonyulnak a magyar párthoz. De ha kiteszik őket, akkor az új parlamentben roppant nehéz lesz többséget kialakítani. A szociáldemokraták és a liberálisok is reszkethetnek a következményektől. Ám ha lép a Néppárt, akkor szorult helyzetbe kerülnek – saját, renitens pártjaik miatt is. Előbbi a román tagpárt miatt van bajban, miután az jócskán alkalmaz jobboldali-populista eszközöket a jogállam aláásására. De nem dicsekedhet a bolgár BSP-vel sem. Mellesleg a pártcsalád saját elnöke éppen ezt a tömörülést képviseli. És akkor még ott van a szlovák Smer is.

De ha a három nagy frakció meg is szabadul a nemszeretem tagoktól, előfordulhat, hogy a tisztulási folyamat elősegíti az EU-barát erők erózióját Strasbourgban

4. A bajor keresztény szociálisok berlini frakcióvezetője óv attól, hogy Orbán Viktort könnyelműen kitegyék a Néppártból. Dobrindt, aki a magyar vezető régi hívének számít, úgy látja: nem kellene a kizárással fenyegetőzni, inkább arra kellene helyezni a hangsúlyt, hogy egyben maradjon a pártcsalád. Szerinte inkább figyelni kellene, hogy mennyire tartja be ígéretét a Fidesz. Ugyanakkor elismerte, hogy még semmit sem hallott arról, mit akar csinálni Orbán a CEU-val. Azt azonban ezzel együtt elengedhetetlennek tartja, hogy a magyar fél nyilvánítsa ki egyértelműen: a konzervatív értékközösség tagja kíván maradni. És kedvezőnek nevezte, hogy Orbán megkövette szövetségeseit, amiért hasznos idiótáknak nevezte őket, továbbá levetette a kifogásolt plakátokat. Jelezte ugyanakkor, hogy ugyan az EPP sokféle nézetet egyesít, ám nincs lehetőség akármilyen külön útra. Mint mondta, éppen azért olyan nehéz a vita a Fidesz sorsáról, mert az további vitákra is kihat pártcsaládon belül.

Reuters

reuters.jpg

Igen széleskörű támogatás élvez a tegnap közzétett német-belga javaslat, miszerint a jövőben az unió szigorúbban ellenőrizze a jogállam érvényesülését a tagállamokban. Az előterjesztés egyúttal mutatja, milyen fontos lett mostanra ez a kérdés. Az Általános Ügyek Tanácsában a legtöbb tagállam kiállt az indítvány mellett, közölték a társszerzők. Roth német államminiszter azt mondta, hogy hosszú és göröngyös út után jutottak el idáig, de ezúttal tényleg óriási lépést tettek előre, hogy egyértelművé tegyék: az EU mindenekelőtt értékközösség, nem pedig csupán egységes piac. A kérdés azóta vált égetővé, hogy Magyarországon, Lengyelországban és a Romániában a magyar vezetés politikai befolyás alá igyekszik vonni állami intézményeket és emiatt az unió attól tart, hogy ezek az államok tekintélyuralmi irányba sodródnak.

A most felvetett mechanizmus kiegészítené az eddigi eszközöket a demokratikus normák kikényszerítésére. A cél az, hogy segítsen megoldani a vitákat, még mielőtt azok elgennyednének.  

Frankfurter Rundschau

frankfurter.jpg

A kommentár elképzelhetőnek tartja, hogy jövő héten már egészen már képet mutat az EU, amely a Brexit és a Fidesz miatt szinte megoldhatatlan feladat előtt áll. Olyan, mintha a pestis és a kolera között kellene választani. A nagy kérdés az, hogy kihajítják-e a konzervatívok Orbánt és ezzel új alapokra helyezik az Európai Parlamentet, a kelleténél nagyobb befolyáshoz juttatva a jobboldali populistákat. Az unió alapvető válságban van. Hogy túljut-e rajta, az dől el most. Ha pl. britek rendezetlenül lépnek ki, mert az olasz Liga megvétózza a határidő meghosszabbítását, akkor a káosz magával rántja a közösséget is. A radikálisokat összeköti a rombolás vágya.

Nem kevésbé kényes a Néppárt dilemmája is – Orbán Viktor miatt. Ha maradhatnak a magyarok, az igencsak megterhelné Weber választási kampányát. Ha ugyanis a Fidesz szavazataival kerülne a Bizottság élére, azt az ellenfelek úgy értékelnék, hogy meghajolt Európa ellenfelei előtt. De az sem jobb, ha távoznia kell a magyar pártnak. A földrész populistái már ma is arról álmodnak, hogy a 2. legnagyobb frakciót alkothatják. Ily módon gyorsan megfeneklenének Weber reformtervei. Ráadásul a németek és a franciák nem értenek egyet abban, milyen irányba vigyék az EU-t.

Die Presse

die_presse.jpg

Túlzsúfolt programjára hivatkozva az osztrák kancellár nem vesz részt a Néppárt mai, döntőnek ígérkező ülésén, hanem a ÖVP főtitkárát küldi maga helyett. De nem lesz ott Karas, az Osztrák Néppárt strasbourgi frakcióvezetője sem, mert választási rendezvények várnak rá, továbbá interjúkat kell adnia. Elmegy viszont az ülésre Hahn, aki Ausztriát képviseli biztosként a Bizottságban. Az osztrák konzervatívok nem csatlakoztak a kizárást szorgalmazó felhívásokhoz. Karas inkább a felfüggesztést dobta be. Mindenesetre a párt szóvivője hosszú vitára számít ma Brüsszelben, teljesen bizonytalan kimenetellel. Ugyanakkor közölte, hogy támogatják Weber három kikötését, amelynek célja, hogy meghiúsítsa a kizárást. Arra ugyanakkor nem adott választ, hogy miként szavaznak az osztrák delegátusok, ha a tanácskozáson arra jutnak, hogy Orbán nem tett eleget a feltételeknek.

Facebook Comments