AKK: Orbánnak adtak még egy esélyt a Néppártban, de tényleg nincs több dobása

AKK: Orbánnak adtak még egy esélyt a Néppártban, de tényleg nincs több dobása

akk.jpg

  • Vezető néppárti körök szerint egyértelmű, hogy Orbán engedett, mert csak így tudta elkerülni a kizárást, de a lecke java még hátra van számára. 
  • Macron szerint a törzsi logika fontosabb volt az EPP számára, mint a közös európai építőmunka.
  • A CEU nem hisz a krokodilkönnyeknek, megvan, hogy hol lesz az ideiglenes bécsi kampusz, amelyet 8,5 millió euróból tesznek alkalmassá az oktatás céljaira.

Spiegel

der_spiegel.jpg

A CDU elnökasszonya azt mondta, hogy az Európai Néppárt még egy esélyt adott Orbán Viktornak, de ez már tényleg az utolsó. Kramp-Karrenbauer védelmébe vette, hogy csupán felfüggesztették a magyar párt tagságát. Azzal érvelt, hogy valóban igen alaposak a kételyek, mármint hogy Orbán Viktor továbbra is az EPP érdekeit képviseli-e, és bár a kizárástól egyelőre tartózkodtak, a német kereszténydemokraták vezetője szerint így is jó példával jártak elöl. Most pedig a szociáldemokratáknak is lépniük kell a román tagpárttal szemben, tette hozzá. Mint emlékezetes Dragneát, a PSD vezetőjét autoriter politikával és korrupcióval vádolják.

Kurier

kurier.jpg

Az osztrák kancellár is jogosnak tartja, hogy csupán felfüggesztették a Fidesz tagsági jogait, mert úgy látja, hogy Orbán Viktor engedett. Kurz szerint Weber jó megoldást javasolt és helyesen cselekedett, amikor előterjesztette ultimátumát, éspedig a megfelelő követelésekkel. Erre válaszul a magyar kormányfő beadta a derekát, azaz bocsánatot kért, leállította a poszterkampányt és szavatolni kívánja a tudomány szabadságát. A Bölcsek Tanácsáról az osztrák politikus azt mondta, hogy az egy fél év múlva terjeszti elő jelentését. Kurz megjegyezte, hogy a migránsokkal szembeni igen kemény bánásmód miatt nem lehet kizárni a magyar pártot. A jogállam, a sajtó szabadságának korlátozása, a tudomány önállóságának csorbítása viszont már más tészta, itt nem lehet szó semmiféle kompromisszumról.

Die Zeit

die_zeit.jpg

A francia elnök elégedetlen a Fidesz ügyében kötött néppárti kompromisszummal. Szerinte a párt felfüggesztését a klánlogika diktálta, de az nem eredményezett egyértelmű döntést a vitában. Macron Brüsszelben, az EU-csúcs után nyilatkozott. Mint mondta, nem érti, hogy akkor most a májusi választás után a magyar EP-képviselők az EPP-frakcióhoz fognak tartozni vagy sem. De ő úgy értelmezi, hogy igen, akkor pedig érdemben nem változott semmi.

Politico

politico_1.jpg

A portál azt idézi a francia államfő nyilatkozatából, hogy a szerdai döntés kétségtelenül jó hír volt Orbán és a Néppárt számára, de nem volt az az európai terv szemszögéből. Macron szerint ugyanis nagyon olyan kép alakult ki, hogy a sokéves vajúdás után megszületett határozat nem az elveket tartotta szem előtt, hanem a bratyizást. Egyébiránt jelezte, hogy neki jó a kapcsolata a magyar vezetővel, de rokonszenve Junckeré és a többieké, akik sértve érezték magukat, és valami bizonyosságot akartak az ügyben. Továbbá neki az a véleménye, hogy nem változik semmi az EPP-ben a Fidesz kapcsán.

Die Welt

die_welt.jpg

A német liberális párt egyik vezetője nem tartja sokra, hogy a Néppárt felfüggesztette a Fidesz tagságát. Graf Lambsdorff, aki külpolitikával foglalkozik, úgy gondolja, hogy itt csupán a CDU/CSU trükkjéről van szó, mert leplezni igyekeznek a választás előtt, hogy a kereszténydemokraták teljesen hiteltelenek. Hiszen miként akarják megvédeni Európa alapértékeit, amikor az EPP egyik tagpártja rendszeresen megszegi azokat? Orbán Viktor lépésről lépésre tekintélyuralmi rendszerré alakította át Magyarországot. Korlátozta a sajtószabadságot, aláásta az igazságszolgáltatás függetlenségét, a hatalom külföldi cégeket diszkriminál. A pártcsaládnak legkésőbb a Juncker és Soros elleni kampány után ellentmondást nem tűrően lépnie kellett volna, de a választási taktika és Weber bizottsági elnöki terve láthatólag fontosabb, hangsúlyozta a politikus.

Úgy véli: a helyzeten az sem változtatott, a CSU menetközben elnököt váltott, mert a párt továbbra sem határolódik el Orbántól. Csak egyszerűen igyekszik kikapcsolni a témát, nehogy az befolyásolja az EP-választás kimenetelét. Weber ugyan a múlt szeptemberben megszavazta a jogállami eljárás megindítását a magyar kormány ellen, ám az összes többi bajor keresztény szociális képviselő nem csatlakozott hozzá. Azaz a többség változatlanul védőernyőt tart a magyar politikus fölé.  Lambsdorff közölte, hogy az FDP ezzel szemben a magyar ellenzék oldalán áll, külön is kiemelve a Momentumot.

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche_zeitung.jpg

A kommentár szerint a kb. 9 hét múlva esedékes választás a jó 60 éve fennálló unió legnagyobb próbatétele lesz. Érettségi vizsga a földrész számára, amely meg akarja menteni a szabad demokrácia és a sokoldalú nemzetközi együttműködés eszményét. Ellenfelei minden eddiginél inkább próbára akarják tenni az államok békés összefogását, a jogok és kötelezettségek rendszerét, ami az EU sikerének titka. És itt teljesen értelmetlen arról vitázni, hogy több vagy kevesebb Európára van-e szükség. A szervezet már teljesen természetesen beépült a mindennapokba. Persze a populisták próbálják elvitatni az integráció jelentőségét, polgárait pedig szeretnék bezárni a nemzetállamok csigaházába. A másik oldalon az Európai Egyesült Államokról álmodnak a fantaszták.

Magától értetődik, hogy mindkettő butaság. Az eltelt hét mutatja, milyen erők is hatnak. Mert pl. milyen értékeket képvisel a Néppárt? És milyen hatalmas nevelő hatással van a pártcsalád a populista Orbán Viktorra, akit egyedül és kizárólag a saját gazdasági túlélése érdekel, valamint az, hogy Magyarországot hozzákapcsolja az egységes piac csodafegyveréhez? Vagy ott vannak a britek, akik akár szeretnék, akár nem, kénytelenek mérceként igazodni az EU-hoz. Azon kívül Olaszország már-már bekapta a kínai csalit, de Brüsszel közbelépett. Vagyis látnivaló, hogy az unió egyre fontosabb, egyre erősebb. Hatalmi tényező, amelynek jelentősége annál nagyobb lesz, minél tovább marad hatalmon Trump, illetve Putyin.

FAZ

frankfurter_allgemeine.jpg

Sehol sem fosztják meg értelmétől olyan módszeresen a szabadság és a szuverenitás fogalmát, mint Magyarországon. Ezt fejti ki vendégkommentárjában az irodalmár Schein Gábor. Az utcákon mindenütt hazugságokat és uszítást tartalmazó plakátokat látni, a kép a 20. század legrettenetesebb szakaszára emlékeztet. Az állapotok érintik az ELTÉ-t is, ahol a szerző tanít. Feleleveníti, hogy az egyik internetes portál jó ideje hecckampányt folytat, főleg a társadalomtudományi kar oktatói ellen. A CEU-t, az ország messze legjobb felsőoktatási intézményét már sikerült elüldözni. A tanárok tiltakoznak, de tudván tudják, hogy teljesen hiába. Nincs megfelelő eszköz a kezükben, nincs kapcsolatuk a társadalomhoz.

A már említett világhálós oldal, amely Orbán legbelső körének utasításait továbbítja, a diákokat az oktatók ellen hergeli, mondván, hogy utóbbiak baloldali provokátorok, ügynökök, agitátorok, akiket csupán az érdekel, hogy menedéket találjanak az egyetemeken. Nem lehet tudni, hányan ülnek fel ennek patetikus-agresszív szövegnek, de azért ennyi is sokat elárul az orbáni hatalomgyakorlás bizonyos vonásairól. Így arról, hogy állandóan viszályt szít, aminek csak szárnyakat ad, hogy választói szemében Orbán az egyetlen felkent vezető, aki arra hivatott, hogy megmondja Európának a tutit. A hatékony propaganda folytán a politika számukra is háborút és konfliktust jelent. A miniszterelnök nem azért vonul csatába, mert ellenségei vannak – azért vannak ellenségei, mert mindenkivel összeakaszkodott. A megegyezés, kompromisszum, párbeszéd nem az ő műfaja.

A harcias hozzáállás lehetővé teszi Orbán számára, hogy ő jelölje ki az ellenség pozícióit. Az üzenet egyértelmű: a másik fél gonosz, de majd én jól megvédelek. Mondja ezt az a hatalom, amely azonnal visszavág, ha bárki kérdezni merészel. Merthogy a politika csakis a párt dolga. A magyar társadalom nagyon is jól ismeri az ily módon keletkező félelmet. A miniszterelnök egyszerű, de törékeny nemzeti identitást nyújt táborának, ez a populizmus lényege. Azonban az uniónak végre meg kellene értetnie Orbánnal, hogy el a kezekkel a demokratikus értékektől, és ezen az sem változtat, hogy a migráció és a klímaváltozás közös megoldást igényel. Szembe kell szállnia a totalitárius irányzatokkal, ha nem akarja még jobban lejáratni magát, illetve rákényszerülni arra, hogy feladja az alapszabályokat.

Der Standard

der_standard.jpg

Egyre biztosabb, hogy ősztől megkezdi működését a CEU bécsi tagozata. Már megtalálták hozzá az ideiglenes helyszínt, mégpedig a 10. kerületben (ahol Lázár János migránsok tömkelegét vizionálta – a szerk. megj.), egy hatemeletes épületben, a Quellenstrasse 51. szám alatt.  De előtte még több millió euróért fel kell újítani az objektumot. Hogy azután meddig zajlik ott az oktatás, azt e pillanatban nem lehet tudni. A végleges helyszín az Otto-Wagner-kórház volt területe, a 13. kerületben, de még azt is rendbe kell hozni, és utóbbi a nagyobb feladat. Ám egyelőre csupán az egyeztetéseknél tartanak. Ugyanakkor mint ismeretes, hogy a Fidesz a Néppárt tagja maradhasson, ahhoz Weber a többi közt azt szabta feltételül, hogy zavartalanul folytathassa tevékenységét Budapesten a Közép-Európai Egyetem.

Politico

politico_1.jpg

A CEU kitart amellett, hogy a képzés jó részét elviszi Magyarországról. Az egyetem bejelentette, hogy hol lesz az új bécsi campus, ahol az ősztől – ideiglenes jelleggel – megindul az oktatás. Ignatieff rektor azt közölte, hogy az első menetben 8,5 millió eurót fordítanak a megfelelő feltételek kialakítására. A tanintézmény elképzelése az a Weber-féle kikötés után, hogy mind a két fővárosban működjön, habár ez nem befolyásolja azt, hogy 2020-ban több diák és tanár települ át Ausztriába.

Facebook Comments