Novák Katalin minden nap behazudja a szemünkbe, hogy fantasztikus a csok, de a számok mást mondanak

Novák Katalin minden nap behazudja a szemünkbe, hogy fantasztikus a csok, de a számok mást mondanak

Miközben nagy csinnadrattával reklámozzák a családtámogatási rendszert, ugyanúgy „drámaian fogy a magyar”. De igazából nem is baj, hogy fogy.novak_katalin.jpg

Ugyanolyan lufi a CSOK, mint a Fidesz összes többi, nagy mellveréssel beharangozott projektje. Értelme kábé annyi van, mint újabb és újabb stadionokat építeni.

Nézzük a számokat:

A 24. hu szedte össze, hogy hányan vettek fel az utóbbi négy évben CSOK-ot. 2015. július 1-je óta lehet igényelni a családi otthonteremtési kedvezményt. A CSOK bevezetése óta eltelt majdnem négy év során valamivel több mint 97 ezer igénylést fogadtak be a bankok, ami 281 milliárd forintnyi támogatási kérelmet jelent. A kifizetett állami támogatások összege meghaladta a 219 milliárd forintot.

A beadott kérelmek száma először emelkedett, aztán stagnált:

  • 2015 második felében valamivel több mint 10 ezer kérelmet fogadtak be a pénzintézetek,
  • 2016-ban csaknem 26 ezret,
  • 2017-ben pedig megközelítette a 30 ezret az igénylők száma.
  • Tavaly körülbelül ugyanennyi, alig kevesebb mint 30 ezer kérelmet adtak be a családok, nagyjából 90 milliárd forint értékben.

A cikk felhívja a figyelmet, hogy kamatostul kell azoknak visszafizetniük a támogatást, akinek nem jön össze a három gyerek. 2016. január 1. óta 482 házaspár vállalta, hogy összehoznak három gyereket és úgy vették fel a támogatást, hogy még egy se született meg.

Azt nem tudni, hogy a CSOK-ot kérvényezők hány gyereket vállaltak. Ha csak egyet, akkor az évente 26 ezerrel több gyereket jelent a program miatt.

A statisztikák szerint ugyanakkor a CSOK-nak elenyésző a hatása:

2019 januárjában 5,5 százalékkal kevesebb gyermek született, mint az előző év azonos hónapjában. Közben a halálozások száma jelentős mértékben, 19 százalékkal megnövekedett a 2018. januárihoz képest, a két tényező miatt a 2019 első hónapjában mért 6426 fős természetes fogyás 2603 fővel meghaladta az előző év januárit – közölte az Index a KSH-ra hivatkozva.

2019. januárjában 7364 gyermek született, 5,5 százalékkal, 427 újszülöttel kevesebb, mint 2018 első hónapjában. A teljes termékenységi arányszám 1 nőre számított becsült havi értéke 1,44 volt, az előző év azonos időszakára számított 1,50-hoz képest. (A termékenységi rátának 2,1 gyereket kellene mutatnia ahhoz, hogy a populáció ugyanakkor méretű maradjon.) Közben a halálozások száma meredeken nő (egyre több az idősebb ember, illetve egyre rosszabb az egészségügyi ellátás; az év első hónapjában 13 790 fő vesztette életét, ami számottevően, 19 százalékkal, 2176 fővel több, mint egy évvel korábban. A KSH szerint azért is nőtt ennyire a halálozási ráta, mert a tavalyinál korábban tetőzött az influenzajárvány). A természetes fogyás így januárban 68 százalékkal nőtt.

Ezer lakosra 8,9 élveszületés és 16,6 halálozás jutott. Az előbbi 0,5 ezrelékponttal alacsonyabb, az utóbbi 2,6 ezrelékponttal magasabb volt, mint 2018 azonos hónapjában. Ennek eredményeként a természetes fogyás a 2018. januári 4,6 ezrelékkel szemben 2019. januárban 7,8 ezrelékre emelkedett. 2019 első hónapjában ezer élveszületésre 3,5 csecsemőhalálozás jutott, ami 1,2 ezrelékponttal meghaladta az előző év azonos havi értékét.

A  házasságkötések száma is mérséklődött, 1436 párnak volt esküvője, ami 5 százalékkal, 76-tal kevesebb, mint 2018 januárjában. A  házasságkötési arányszám  1,7 ezrelék volt, 0,1 ezrelékponttal kevesebb, mint tavaly januárban.

Eközben Novák Katalin körülbelül fél óránként mondja be a kormánypárti propaganda valamelyik gerinctelen álsajtótermékében, hogy menyire jó dolog ez a családtámogatás és a fideszes kormány mennyire támogatja a családokat. 

Ezek szerint a csok egyáltalán nem ösztönöz gyermekvállalásra, hiszen ha lenne ösztönző ereje, akkor ez megmutatkozna a statisztikában. Gondoljunk bele: már plusz tízezer gyerek is hatalmas ugrás lenne a születési számban. Valójában CSOK címén az állam azon gyerekek után fizetett ki 220 milliárd forintot 2015 óta, akik így is-úgy is megszülettek volna.

Facebook Comments