Orbán azt igyekszik sugallni külföldre, hogy nem rendítette meg a Néppárttól kapott gyomros

Orbán azt igyekszik sugallni külföldre, hogy nem rendítette meg a Néppárttól kapott gyomros

  • A szlovák liberális hullám begyűrűzhet Magyarországra is, jobb, ha Orbán komolyan veszi a veszélyt;
  • Netanjahunak odahaza el kell számolnia azzal, miért paktál olyanokkal, mint Orbán, bár az új “barátok” kétségtelenül növelik külföldi mozgásterét, a Fidesz az olasz szélsőjobbal is igyekszik kiépíteni a kapcsolatokat;
  • Orbán Gáspár igehirdetőként egy egész nemzedéket próbál megtéríteni.

orb_3.jpg

 

Süddeutsche Zeitung

suddeutsche_zeitung.jpg

A Néppárt ugyan jegelte a Fidesz tagsági jogait, a kormánypárt mégis kemény magabiztossággal, határozottan készül az európai választásra, középpontban a migrációval – írja a legnépszerűbb német napilap. A jelentés szerint a párt a felfüggesztés óta egyfolytában az izmait mutogatja. A szövetségesek részéről figyelmeztetésnek szánt lépést a sikerhez vezető tudatos lépésnek állítja be, annak bizonyítékaként, hogy az elvhűség kifizetődik.  Orbán továbbra is kirohan az uniós intézmények ellen. Kovács Zoltán szóvivő szerint azért a migrációt állítják a kampány középpontjába, mert ez a téma prizmaként mutatja meg, milyen kihívásokkal szembesül a földrész. A miniszterelnök már korábban egyértelművé tette, hogy a szemében az EU nem nőtt fel ezekhez a feladatokhoz.

Szóvivője Bécsben csak rátett még egy lapáttal, amikor azt állította, hogy az EPP balra sodródik. Az ő olvasatában nem a Fidesz sérti meg a pártcsalád közös értékeit, hanem az európai konzervatívok adják fel a saját elveiket – szociálliberális programjukkal. A magyar fél egyre élesebben bírálja Webert, aki ultimátumot adott Orbánnak, ha az a Néppárt tagja akar maradni. Kovács szerint azonban az ilyen fenyegetések a magyarok esetében nem működnek. A szóvivő nem sokat vár a kereszténydemokraták által kirendelt Bölcsek tanácsától sem. Mint mondta, itt nem a néppárti tagság, hanem Európai jövője a lényeg. Ő a maga részéről azt várja, hogy alapvetően megváltoznak a hatalmi viszonyok Strasbourgban. A Fidesz az eredmények ismeretében dönt a hogyan továbbról.

 

FT

financial_times.jpg

Hogy Szlovákiában meglepő módon Caputová lett a befutó, azt a vezércikk ritka reménysugárnak, a liberalizmus felülkerekedésének nevezi – egy populista korban.  Így most ünnepelhetnek az ország szomszédságában is, ahol sajnálatos módon a tekintélyelvűség és az urambátyám kapitalizmus válik mindennapi normává. Amit az új elnök képvisel, az ennél már nem mehetne jobban szembe mindazzal, amit a populista erős emberek hirdetnek a hatalom sáncai mögül Budapesten és Varsóban, de ugyanígy Prágában és Bukarestben is. A románoknál korrupt politikusok éppen aláássák a jogállamot. A szlovák vezető ezzel szemben elkötelezetten hisz Európában, komolyan beszél igazságról, egyenlőségről, polgárjogokról.

Kísért, hogy sikerét úgy tekintsék, mint a liberalizmus megújulását a földrész középső és keleti részén. És tényleg bimbózik valami. Lásd pl. a Momentumot, vagy az ukrán Zelenszkijt, akinek eredménye azt ígéri, hogy elsöpri a korrupt rendszert. De hogy azután mi lesz a reményekből, az már más kérdés. Magyarországon és Lengyelországban a liberális újjászületés bármiféle jele a képzett városi értelmiségre kötődik. De még Szlovákiában is különlegesnek számíthat, ahogyan Caputová nyerni tudott, hiszen jelenleg óriási az elégedetlenség a korrupció, illetve a kettős újságíró gyilkosság miatt. De másutt nem látni ilyen szeizmikus mozgásokat. Ugyanakkor a muzulmán-ellenes és szélsőséges jelöltek Szlovákiában 25 %-ot kaptak és ez feltárta az ottani politika gusztustalan oldalát. Ám a leendő államfő megmutathatja, hogy a liberalizmus és a jogállam tisztelete többet adhat az embereknek, mint a populista demagógia és a gyakran azzal kéz a kézben járó kliensrezsim.

 

Washington Post

washington_post_1.jpg

Egy nappal a győzelme után a liberalizmus megmentőjeként üdvözlik az új szlovák elnök asszonyt, de sokfelől nehezedik rá nyomás, hogy feltartóztassa a populista hullámot. Caputová nyugatbarát liberálisként kampányolt és az ígérte, hogy nagyobb átláthatóságot hoz a közéletbe, ami roppant fontos. Cas Mudde, a Georgia-i Egyetem professzora úgy értékeli, hogy a siker megmutatta: nem okvetlenül szükségszerű hogy a populisták aknázzák ki az elitellenes érzelmeket, és hogy a liberális kihívók akár az addigi politikai vezetést is képesek kibilleteni a nyeregből. Az Amerikai Enterprize Intézet kutatója, Dalibor Rohac azt emeli ki, hogy kívülállóként, a következő elnök a kisemberek érdekének képviselőjeként képes volt a maga javára fordítani a jogállam és az igazság állapota miatt kirobbant elégedetlenséget. De ehhez nem kellett demagóg eszközöket igénybe vennie. Ily módon most várhatóan erőre kapnak Szlovákiában az EU-barát, reformer körök.

Ezzel szemben támadásba lendült ellene a másik oldal, Magyarországon a kormányhű média máris arról cikkez, hogy Caputová Sorosra emlékeztet. Mudde azt emeli ki, hogy a győzelem fenyegetés Orbán és mások számára, és Magyarországon is korrupcióellenes tüntetéseket válthat ki. Egyben cáfolja, amit a miniszterelnök állít, mármint hogy csakis ő, illetve a popolista-radikális politika képzelhető el a térségben, a tézist azután felelőtlenül átvesz a legtöbb nyugati sajtóorgánum. Csáky Zselyke, a Freedom House európai és ázsiai kutatási igazgatója szerint most sok függ attól, az elnök mennyire tudja lehűteni a túlzott várakozásokat. Ha képes rá, akkor az tartósan kedvező változásokat hozhat a szlovák politikában. A kérdőjelek persze nagyok. Amihez Rohac azt tette hozzá, hogy az eredmény nyitány lehet egy olyan, reformista, széles, liberális koalíció felbukkanásához, amely véget vethet Fico mindenevő populizmusának.

 

Time

time_1.jpg

A folyóirat úgy mutatja be Caputovát, mint aki ritka eredményt produkált a haladó erők részéről abban a Közép-Európában, ahol az utóbbi években igencsak elharapózott a nacionalista retorika. Magyarországon, Lengyelországban és Ausztriában jobbos, nacionalista pártok irányítják a kormányt. A térségben másutt is küszködnek a liberálisok, hogy megbirkózzanak az olyan populistákkal, mint Orbán Viktor, aki a migrációval és társadalmi kérdésekkel házal. Ám a szlovák választás kimenetele azt tanúsítja, hogy a fennálló helyzettel szembeni elégedetlenség haladóbb vezetőket hozhat felszínre. Ily módon a siker a baloldal harcának kezdete lehet az országban. A mozgalom tényleges erejét az EP-választás, illetve a jövő évi szlovákiai parlamenti választás világítja majd meg.

 

Bloomberg

bloomberg_1.jpg

Kudarcot vallottak Szlovákiában az Európa újjáalakításán dolgozó nacionalisták, és így lehet, hogy most Európában is megindult valami, hogy legyőzzék az ilyen erőket a májusi választásokon. Caputová eredménye mindenképpen jelzés, hogy milyen irányba hajlanak a szavazópolgárok. Egyben figyelmeztetés lehet a szomszédságban az olyan vezetőknek, mint Orbán Viktor, aki hasonló pártokkal áll össze, hogy a választás referendum legyen a további európai integráció ellen. Egy prágai befektetési alap vezető közgazdásza úgy érzékelteti a lényeget, hogy a szlovák elnök minden, ami Orbán nem. A világ élenjáró gazdaságait képviselő államok csaknem 70 %-át nem demokratikus, populista körök vezérlik, ami kétszer annyi, mint három évvel ezelőtt. De úgy néz ki, hogy Európában visszaszorítják őket, noha a szavazópolgárok elégedetlenek a hagyományos elittel, ám nagyra becsülik a jólétet, a szabad munkavállalás és utazás lehetőségét. 

A legutóbbi EU-felmérés azt igazolta, hogy a középpártok kényelmesen vezetnek a nacionalista táborral szemben a kontinentális választások közeledtével. Orbán ugyan továbbra is erős pozícióban van idehaza, ám nemzetközi befolyása megbicsaklott a néppárti felfüggesztés után. Példaképe, Erdogan pedig éppen most vesztette el több nagyvárost is a helyhatósági választásokon. A pozsonyi Politikai Intézet vezetője szerint Szlovákia jelzést küldött, hogy Közép-Európa még nem adta fel a liberális demokráciát, és ez bíztató a csehek, magyarok, de főként a lengyelek számára. 

 

New York Times/Reuters

new_york_times.jpg

Az Európai Központi Bankot továbbra is aggasztja, hogy a Magyar Nemzeti Bank kezében van a Budapesti Tőzsde többségi tulajdona, ezért továbbra is éberen figyeli, mit tesz az MNB,  nehogy a jegybank a kormányzati finanszírozás bűnébe essen. Ezt tartalmazza az EKB jelentése a tavalyi évről. A hírügynökség felhívja a figyelmet, hogy Matolcsy György Orbán szoros szövetségesének számít és jó pár dolog, amit a jegybank élén csinált, nemigen egyeztethető össze az intézmény elsődleges feladatával, az infláció féken tartásával. Amúgy nem is titkolja, hogy erősen támogatja a hatalom gazdaságpolitikáját. Az is szokatlan volt, hogy a bank megszerezte a tőzsde ellenőrzését. Ám azóta sem sikerült elérnie a meghirdetett célt, tehát hogy megdobja a forgalmat és a jegyzett részvények körét. Ugyanakkor a nem euróövezeti államok jegybankjai esetében az Európai Központi Bank nem sokat tehet, főként ha az érintett országok nemigen iparkodnak bevezetni a közös fizetőeszközt.

 

Die Presse  

die_presse.jpg

Az ellenzéki osztrák szociáldemokraták amellett vannak, hogy az unió csökkentse a támogatásokat Magyarország és Lengyelország részére, mivel a két kormány adókedvezményekkel vág a nyugati partnerek alá. A párt most indította meg európai választási kampányát és Rendi-Wagner elnök szerint fő céljuknak az igazságos adókat és a szolidáris Európát tekintik. Példaként hozta fel, hogy a cégeknek a magyar törvények értelmében mindössze 9 %-os nyereségadót kell fizetniük, miközben az ország évi hárommilliárd eurót kap Brüsszelből. Vagyis az Orbán-kabinet ez utóbbi pénzből fedezi az adódömpinget. Az SPÖ listavezetője, Schieder rendkívül sportszerűtlennek tartja az ilyesfajta, egyoldalú előnyöket. Mint mondta, véget kell vetni a pusztító adóversenynek. De ez a gyakorlat az érintett államoknak sem jó, mert mindent egybevéve nem jutnak elég forráshoz a befektetések céljaira.

 

Tagesspiegel

tagesspeiegel_logo.png

Egyelőre nem világos, hogy a Néppárt miként akarja megmenteni a CEU-t a három, Bajorország által finanszírozandó professzori állással. De lehet, hogy a bajor trükk segít a magyar tudomány szabadsága érdekében. A Müncheni Műegyetem mindenesetre azt közölte a lappal, hogy a három hellyel azt szeretnék, ha az által képviselt technikai szemléletű politológia helyet kapna a magyar egyetem oktatási programjában. Azt ugyanakkor még nem látni, hogy az együttműködés révén a Néppárt tagja maradhat-e a Fidesz, és ha igen, akkor az új kapcsolat miként járulhat hozzá ahhoz. A német fél, akárcsak a Közép-Európai Egyetem rektora, jogi biztosítékokat akar. A két fél vezetői 9 nap múlva egyeztetnek egymással. Palkovics László úgy nyilatkozott a lapnak, hogy ha a két iskola talál jogilag elfogadható megoldást, akkor a hatalom támogatja azt.

A minisztert támadják, főként a Tudományos Akadémia tervezett reformja miatt. Szerinte azonban nem sokat számít, hogy a Parlament idáig mindig elfogadta az intézmény munkáját összegző jelentéseket. Azzal érvel, hogy a képviselők nem tudják felmérni a tudományos munka színvonalát. A kormány komolyan veszi a tudomány szabadságát, jelentette ki, ám arról is beszélt, hogy annak részeként az eredményeket hozzáértőknek kell ellenőrizniük. Csak éppen még az sem várta meg, hogy összefoglalja vizsgálata eredményeit a kormány által felkért nemzetközi szakértői bizottság. Már előtte leállította a kutató intézetek finanszírozását. A magyar tudományos élet úgy tekint a fenyegető átalakításra, hogy az újabb lépés a jogállam leépítése felé. Jó pár nemzetközi szakintézmény szolidáris a tiltakozó magyar kollégákkal.

 

FT

financial_times.jpg

Mostanában szinte kötelező a világ erős emberei számára, hogy elzarándokoljanak Izraelbe, úgy hogy egy héttel a választások előtt még soha nem volt ennyire bizonytalan Netanjahu hazai helyzete, annál jobbak viszont a külföldi pozíciói. A politikusnak kezére játszik, hogy feljövőben van a nacionalista-populista vezetők új nemzedéke, Washingtontól Delhiig, Budapesttől Brazíliáig. Az érintettek valamennyien csodálják a zsidó államot. Annak elsősorban Trump megválasztása segített sokat.

A barátok közé tartozik Orbán Viktor, az illiberális demokrácia bajnoka, ám a viszony ellentmondásos Izraelben a Soros elleni, antiszemita utalásokat tartalmazó kampány miatt. Ezzel együtt ideológiai rokonság van a két vezető között. Mindkettő etnikai nacionalista, és Netanjahut nem zavarja különösebben, hogy a magyar nacionalizmusban van jókora adag zsidóellenesség is. Az izraeli vezető igazoltnak látja a taktikai szövetséget az olyan, kétes figurákkal, mint Orbán, ha az segít országának. És ilyen szempontból a közép-európai nacionalisták jelenleg kapóra jönnek neki. Tavaly a magyar, a cseh és a román kormány megakadályozta, hogy az EU elítélje az USÁ-t, amiért az Jeruzsálembe költöztette nagykövetségét. Mostanság az európai szélsőjobb ellenségesebb a muzulmánokkal, mint a zsidókkal szemben és az iszlám elutasítása sűrűn csapódik le Izrael támogatásában. 

Netanjahu nagy eredményeknek tekinti ezeket az új keletű barátságokat és visszautasítja a liberális aggályokat, tehát, hogy nem kellene olyanokkal összeszűrni a levet, mint Duterte, Bolsonaro és Orbán. De ennek az irányvonalnak a puszta reálpolitika alapján is vannak lényeges kockázatai Izrael számára. A legsúlyosabb vád, hogy amikor a kormánya populista-nacionalisták új generációjával szövetkezik, akiknek többség esetében erősen kétes a demokratikus mérleg, nos, ez még inkább hiteltelenné teszi azt az állítását, hogy a demokrácia egyik élharcosa. Vagyis a miniszterelnök kétségtelenül talál új barátokat országának, ám ezzel párhuzamosan egy egész sor új ellenség sorakozik fel vele szemben. 

 

Politico

politico_1.jpg

A Fidesz erősíti kapcsolatait az olasz szélsőjobbal: Novák Katalin a hétvégén, a veronai Családok Világkongresszusa alkalmából találkozott Salvinival, a Liga vezérével. A családügyi államtitkár, a párt alelnöke utána úgy nyilatkozott, hogy a két tömörülés számíthat egymásra. De leült tárgyalni a szintén szélsőséges Olaszország Fivérei elnökével is. Mindkettőjükkel egyetértett abban, hogy most az EP-kampány a legfontosabb, és akit csak lehet, mozgósítani kell szavazni, a két ország érdekeinek érvényesítésére. Azaz a migráció leállítására, a külső határok védelmének megerősítésére. Maga az alapesemény tiltakozásokat váltott ki, mert a bírálók szerint ott LGBTQ-ellenes nézeteket hangoztattak, nem beszélve az orosz kapcsolatokról.

 

Le Monde

le_monde.jpg

Orbán Viktor egyetlen fia egyházat alapított, célja, hogy megtérítse a 18 és 30 év közötti fiatalokat, noha Magyarország igencsak világi. Ám Gáspár nem biztos abban, hogy az apja érti, mit is csinál ő, bár jelentős támogatást ad neki. A gyerek, akit egy ugandai humanitárius küldetés során érintett meg Isten, igehirdetőként a diplomás, nyelveket beszélő, a világra nyitott rétegeket vonzza. A Felház a pünkösdisták margóján működik, de Magyarországon még nem túl népszerű. Azonban ez a miniszterelnöki sarjat nem riasztja el: életét a vallásnak kívánja szentelni. A tudósító ott volt a március 15-i nemzeti ünnepen, a Tüskeházban, ahol igazi, amerikai látványosságban volt része, nagy kivetítőkkel, keresztény rockkal., fényjátékkal, sőt kollektív transszal. Úgy tűnik, Gáspár örökölte az apja szónoki képességeit. Jelenleg több ezren követik, főleg a közösségi oldalakon, de azért az ilyen új egyházak még elég súlytalanok.

 

Facebook Comments