Szijjártónak igaza lett: mégis léteznek világméretű liberális álhírgyárak

Szijjártónak igaza lett: mégis léteznek világméretű liberális álhírgyárak

Még jó, hogy az Origo nem kapott tőlük támogatást!

origo_migransveszely.jpg

Azért kíváncsiak lettünk volna, hogy az Origo mire fordította volna azt a közel 16 millió forintnyi támogatást, amit a Google Digital News Innovation Fund-tól kapott volna. Először meg is kapta, erről itt írtunk korábban, de a Google visszavonta a támogatást. Több újság és blog, köztük a Niemanlab.org (a Harvard médiával foglalkozó intézménye), illetve a MediaPowerMonitor is megírta, hogy a kormányzati propaganda hogyan kaphatott pénzt a minőségi újságírás fejlesztésére.

(Most bizonyára felsóhajtottak sokan az Origónál, ahogy annak idején Markos-Nádas elsütötte: “Még jó, hogy nem léptünk bele!”

Kínos lett volna megmagyarázni az ilyen Szijjártó-kaliberűeknek, hogy miért ad a világméretű fake news-gyár az igazmagyar propagandaoldalnak ennyi pénzt. Hiszen náluk nincs szükség a minőségi újságírás fejlesztésére.) 

Korábban magyarul elsőként mi is megírtuk: az Origo kiadója, a New Wave Media pénzt nyert a Google Digital News Innovation Fund-tól. Igaz, nem valami sokat: 16 millió forintnyi eurót kaptak volna. Ahogy az ügy kipattant, a Google magyarázkodásra kényszerült, aztán implicite beismerték, hogy hibáztak és visszavonták a támogatást. A cég a válaszában azt írta, hogy felülvizsgálták a döntésüket, és arra jutottak, hogy mégsem folytatják az egyébként kezdeti fázisban lévő együttműködésüket a New Wave Mediával.

Ezzel a Google is elismerte, hogy az Origo igazából nem újság, hanem propaganda. Le is vették a nyertesek listájáról a New Wave Mediát.

Vagyis: mostanra az egész világon tudja mindenki, ami az egybites Orbán-hívők legfeljebb sejtenek: a világméretű liberális álhírgyárak helyett Magyarországon a kormányzat működtet álhírgyárakat, többek között az Origót. (Érdemes a 444 cikkét megnézni, hogyan választanak ki egy képet valamelyik „hírük” illusztrálására.)

Ha a szijjártói mélységekből szemléljük az ügyek folyását, természetesen mondhatjuk, hogy ez a liberális, sorosista összeesküvés, hogy a szegény igazmagyar újságot nem támogatják, de vegyük észre:

nem létezik olyan média, ami kormánypárti.

Ha kormánypárti, akkor az már nem média, hanem propaganda.

Ezt nagyon fontos tudatosítani: a média arra szolgál minden demokráciában, hogy a hatalmat ellenőrizze. Ezért nincs olyan sem, hogy „ellenzéki” média. Van a kormánytól független és nem független újság.  

Az a média, amelyik elkezd a kormányzat számára kedves témákat futtatni, vagy elkezd ajnározós interjúkat adni kormánypárti politikusokkal (Kossuth rádió, Inforádió), esetleg olyan beszélgetős műsorokat szervez, ahol rendre a kormánypártnak (és a pártállamnak) kedves „szakértőket” szólaltatnak meg, akkor már nem beszélhetünk újságírásról.

A Niemanlab cikkében idézik például a New York Times-t, amiben érzékletesen írták le, hogyan vált az Origo szép lassan állami propagandaoldallá.

A Google DNI pályázatán egyébként három másik cég nyert még támogatást: az Index, a 24.hu-t kiadó Centrál, illetve a 444-et kiadó Magyar Jeti Zrt. A szijjártói bugyorban ők a világméretű fake news-gyárak. Mi csak annyit mondunk: ők a kormánytól és az államtól függetlenek. 

Facebook Comments