Végzetes az orbáni illiberális demokrácia, mert felszámolja a jogállamot

Végzetes az orbáni illiberális demokrácia, mert felszámolja a jogállamot

• Juncker szerint teljes képtelenség, ahogy a magyar és a lengyel kormány hadakozik a kvóták ellen, nem tagadhatják meg a szolidaritást 

• Orbán Viktor és a hozzá hasonló nemzeti demagógok tévednek, amikor a Notre Dame tüze kapcsán is a maguk politikai pecsenyéjét igyekeznek sütögetni.  

• A populisták hasonló forgatókönyvből dolgoznak, legyen szó az osztrák sajtó megszállásáról vagy a szerb kormánypárt ellentüntetésének megszervezéséről 

notre_dam_fire.jpg

                                                         Nemzetközi sajtószemle, 2019. április 20.

 

Die Welt

die_welt.jpg

A német Alkotmánybíróság volt vezetője végzetesnek tartja az Orbán Viktor által megfogalmazott illiberális demokráciát, mert az a jogállam lebontásához vezet, attól pedig óvakodni kell. Hans-Jürgen Papier ezt annak kapcsán fejtette ki, hogy Magyarországon és Lengyelországban korlátozzák az alkotmánybíráskodást, illetve a szólásszabadságot. Mint mondta, mindkét kormányt demokratikusan választották meg, de ha annak segítségével megkérdőjelezik a jogállamot, akkor az igazi veszélyt jelent

Hozzátette azonban, hogy az ilyen támadásokat Németországban sem lehet kizárni, ezért elválaszthatatlan egymástól a demokrácia és a jogállam. Merthogy a jogot már most sem érvényesítik pl. a menekültek ügyében. A német törvények kimondják: nem folyamodhat menedékért az, aki az EU valamely tagországából vagy biztonságos 3. államból jutott német földre. Azaz ily módon nem élhet a lehetőséggel bárki, aki a szárazföldön keresztül lépte át a német határt. Tehát esetében helyből nem jár a menedék, noha az alapjog. És itt az a baj, hogy ha nem szereznek érvényt a jognak, akkor egy idő után megrendül az emberek bizalma a politikai rendszerben, erősödik a csömör. 

https://www.welt.de/politik/deutschland/plus192082861/Hans-Juergen-Papier-warnt-vor-Erosion-der-Rechtsstaatlichkeit.html?wtrid=onsite.onsitesearch

WAZ

 waz.JPG

Juncker nem gondolja, hogy Európából bármikor olyan szövetségi állam lehet, mint amilyen az USA is, de nem is tartaná jónak, ha az unióból olvasztótégely lenne. Szerinte inkább egy jobb EU-ra van szükség, mert a szervezet jelenleg válságban van. Az interjúban a politikus kifejtette, hogy főként a migráció területén lát nagy bajokat, ám a Bizottság hiába terjesztette elő hétpontos javaslatát, azt a tagállamok nem fogadták el. A kormányok inkább a saját dolgaikkal vannak elfoglalva, pedig itt igazán közös ügyről van szó. Szolidáris választ kell adni, meg kell találni a menedékkérők elosztásának módját. És teljesen értelmetlen, hogy a magyarok, a lengyelek és mások kézzel-lábban tiltakoznak ellene. Egyes államok pedig visszaállítják az ellenőrzést a schengeni rendszeren belül, amikor pedig a külső határok védelmének megerősítése jelentené a megoldást. 

Juncker igen sajnálatosnak tartaná, ha kancellári megbízatásának lejárta után Merkel eltűnne a politikai süllyesztőben, mert neki továbbra is szava van Európában. Ezért a maga részéről nehezen tudná elképzelni Németországot, illetve az uniót a jelenlegi kormányfő nélkül, aki pl. vállalhatna valamilyen szerepet az EU-ban. A hosszú beszélgetés végén a Bizottság elnöke arra is kitért, hogy változatlanul isiászban szenved, ezért időnként mozgásgondjai vannak, amit a brit sajtó azonban más tényezőnek tulajdonít. A baját csak tetézi, hogy egy autóbaleset következtében szintén sántikál, de nem panaszkodik, jól van. Szinte mindent elért az életben. 

https://www.waz.de/politik/juncker-merkel-waere-hochqualifiziert-fuer-europaeisches-amt-id216993217.html

Guardian

guardian.png

A kommentár arra figyelmeztet, hogy az európai szélsőjobb hiába igyekszik felhasználni az Notre Dame ügyét, a próbálkozás nem fog sikerülni, mert a keresztény földrész ellenállóbb a populizmussal szemben, mint ahogy azt a nacionalisták hinni szeretnék. Orbán Viktor a nagy tűzvész előtt 10 nappal elhangzott, izgatott kampányindítójában azt bizonygatta, hogy az EP-választások tétje nem csekélyebb, mint a ’keresztény civilizáció’. A kérdés ezek után az volt, hogy neki, a ’keresztény Európa’ önjelölt védelmezőjének vagy a többi nemzeti populistának mennyi időre van szüksége, mármint hogy tőkét kovácsoljon a tragédiából az unió átalakításához, a maguk fehér, etnocentrista, vallási víziója mentén.

A magyar kormányfő azt ígéri, hogy a választás csata lesz a 68-as nemzedék liberálisai, illetve a bevándorlás ellen. A politikus hírhedetten ostorozza a „brüsszeli buborékot”, amely állítólag összeáll Sorossal, hogy muzulmán migránsok millióit hozza a földrészre, mert puccsot szervez a kontinens etnikai összetételének módosítására és a nemzetállamok felvizezésére. A Notre Dame-ot ért katasztrófa természetesen véletlen volt és semmi köze a migránsokhoz, vagy a muszlimokhoz, ez azonban nem gátolta meg a jobbos populistákat, hogy megkíséreljenek hasznot húzni, az érzelmeket felkavarva.

A magyar vezető egyelőre nem merészkedett odáig, hogy kifejezetten összeesküvés elméleteket emlegessen a tűzvész okait illetően, de azt megengedte, hogy Semjén Zsolt kijelentse: ami történt az tragikus jelkép, miután azt látjuk, hogy Nyugaton az értékek apokaliptikus módon vesznek el. Továbbá, hogy a francia világi, egyházellenes politika szintén felelős a történtekért. Csakhogy a felmérések azt tanúsítják, hogy az európai keresztények immunisabbak a jobboldali populizmussal szemben, mint a nem vallásos szavazók. Szóval Orbán és szövetségesei hiába agitálnak, keltik a félelmet, hogy mekkora veszélyben van a ’keresztény Európa’, meg hogy a Notre Dame sorsa jelkép, ennél nem jutnak tovább. A közvélemény kutatások szerint az embereket inkább foglalkoztatja a korrupció, a bér és a kivándorlás (nem pedig a bevándorlás).

Szóval itt alighanem elszámította magát a szélsőjobb. Az unió alapító atyái javarészt kereszténydemokraták voltak. Azt hirdették: egység a sokszínűségben. Lehet, hogy Orbán és a többiek civilizációs harcot akarnak vívni az identitás kapcsán, de ezt néven kell nevezni, mert itt valójában cinikus manipulációról és minden alapot nélkülöző paranoiáról van szó.

https://www.theguardian.com/commentisfree/2019/apr/19/europe-far-right-weaponise-notre-dame-christian

VOA

 vov.JPG

A magyar elhárítás egyik volt magas rangú munkatársa úgy gondolja, hogy az orosz hírszerzés logisztikai bázisként használja Magyarországot – Európa ellen. Katrein Ferenc összesen jó 10 évet töltött az Alkotmányvédelmi Hivatalnál és a végén már műveleti főnök, illetve az igazgató tanácsadója volt, ám 5 és fél éve bedobta a törülközőt, mert már olyasmit kértek tőle a főnökei, amit nem akart megtenni. Ideértve, hogy bizonyos dolgokat megakadályoztak számára. Az utolsó cseppet az jelentette a pohárban, hogy nem léphetett fel az orosz kémek ellen, pl. úgy, hogy kettős ügynöknek szervezze be őket. A szakértő azóta már külföldön él és azért egyezett bele a nyilvános beszélgetésbe, mert hatalmas vihart kavart, hogy Orbán Viktor döntése értelmében Budapestre költözhet a hidegháborús relikviának számító Nemzetközi Beruházási Bank. És félő, hogy az orosz fél a pénzintézetet kémkedés álcázására használja majd Európában. 

Katrein osztja az aggodalmakat, hiszen az oroszok már más állami cégeken és szervezeteken keresztül is próbálták helyzetbe hozni a titkosszolgálataikat. És a magyar elhárításnak nincs sem elég embere, sem elég pénze, hogy nyomon kövesse az NBB-t, illetve annak munkatársait. Arról nem beszélve, hogy a magyar kormány széleskörű diplomáciai mentességet adott a banknak. A volt elhárító attól fél, hogy Orbán igyekszik kijátszani egymás ellen Oroszországot, valamint a Nyugatot, miközben mind a három orosz szolgálat szabadon ténykedik magyar földön, noha egy NATO-tagállamról van szó. 2010 óta kb. 100 ember hagyta ott az Alkotmányvédelmi Hivatalt, mert nem tudott eljárni az orosz hírszerzők ellen, noha azok Magyarországról szervezik európai akcióikat.  És nem szabadna lebecsülni ezt az igen nagy veszélyt, félvállról venni az oroszokat.   

https://www.voanews.com/a/former-spy-hungary-used-as-logistical-base-for-russian-intelligence-activity/4879742.html

Der Standard

der_standard.jpg

Az elemzés úgy ítéli meg, hogy a mostani osztrák kormány alatt nem tört ki a fasizmus, de a koalíció programja egyértelműen tekintélyelvű, illiberális, és ebben a sajtópolitikának döntő szerep jut. Ezt annak kapcsán írja, hogy a Riporterek Határok Nélkül éves jelentése 5 hellyel hátrébb sorolta Ausztriát. Mint az újság rámutat, valóban nem hurcolnak el senkit az éjszaka kellős közepén, de a Szabadságpárt igyekszik megbosszulni a sok évtizedes, vélt megaláztatásokat, a Néppárt pedig azon van, hogy kiűzze a szociáldemokratákat az utolsó fontos tisztségekből. Egyidejűleg folyamatosan és következetesen ellenséges politika érvényesül bizonyos csoportokkal szemben. Legelőször is a menedékkérők, az idegenek és a muzulmánok ellen. 

Az FPÖ, amely a CEU volt professzora, Anton Pelinka szerint a puha szélsőjobbhoz tartozik, megkaparintotta a biztonságért felelős tárcákat, beleértve a titkosszolgálatokat. Vagyis jelenleg a farkas vigyáz a bárányokra. Emellett egyértelműen törekszik arra, hogy szűkítse a rendszert bíráló sajtó mozgásterét. Ugyanakkor sok milliós hirdetésekkel támogatja meg a jobboldali-populista orgánumokat. Mindennek a következménye azután, hogy az ország hátrébb szorult a sajtószabadság ranglistáján, jelenleg a 16. A jelentés a helyzet riasztó romlásáról beszél. Ráadásul a Szabadságpárt mindenáron rá akarja tenni a kezét a közmédiára. Az ÖVP pedig segédkezet nyújt hozzá. 

https://derstandard.at/2000101765452/Tuerkis-blaue-Medienpolitik-faellt-international-auf

Spiegel

der_spiegel.jpg

Szerbiában a múlt év vége óta hatalmas tüntetések vannak az államfő ellen, Vucsics most ellendemonstrációt tartott Belgrádban, csak éppen tízezreket szervezetten szállíttatott az eseményre. A településeknek előírták, hogy hány embert kell mozgósítaniuk, miután az önkormányzatok többségét az elnök pártja tartja kezében. A fuvart több száz autóbusszal bonyolították le, a járművek egy kilométer hosszan, több sorban várakoztak a főváros központjában. A hatalomellenes megmozdulásokon a sajtószabadság korlátozása, valamint az ellen tiltakoznak, hogy a kormánypárt a gyűlölet légkörét kelti az ellenzékkel, illetve a másként gondolkodókkal szemben. Azt követelik, hogy Vucsis mondjon le és írjanak ki új választásokat, ám a szervezők a maguk részéről idáig nem mutattak fel semmiféle átütő programot. 

https://www.spiegel.de/politik/ausland/serbien-praesident-aleksandar-vucic-laesst-serben-zu-grosskundgebung-transportieren-a-1263743.html

Facebook Comments