Az EP-választáson Európa sorsa dől el a nacionalista idegengyűlölők és liberalizmus híveinek csatájában

Az EP-választáson Európa sorsa dől el a nacionalista idegengyűlölők és liberalizmus híveinek csatájában

zel.jpg

  • Zelenszkij retorikában tönkreverte Porosenkót, akiből elegük volt az ukránoknak, de most már a tetteknek kell következniük 
  • Kínának van hosszútávú elképzelése, miként vegye meg kilóra a kelet-európai uniós tagállamokat, Brüsszel ezzel szemben maximum az öklét rázza 
  • A jobb élet reményében Romániából is tömegével vándorolnak ki az orvosok és ápolónők, emiatt arrafelé is katasztrofális állapotok uralkodnak az egészségügyi ellátásban

Die Welt

die_welt.jpg

Zelenszkij ugyan földrengésszerű győzelmet aratott az ukrán elnökválasztás 2. fordulójában, ám most meg kell mutatnia, mennyit érnek bizonytalan ígéretei. Mindenesetre az ukránok ismét csak meglepték a világot, hiszen egy abszolút politikai újonc lett a befutó, méghozzá példátlan fölénnyel. És nem sokat számítottak az eddigi államfő által hozott eredmények: a hadsereg korszerűsítése, a vízummentes beutazás lehetősége az unióba, a Moszkvától független ukrán ortodox egyház elismerése, de még az ellentmondásos nyelvpolitika sem.  Porosenko a megosztó kampány során a nacionalizmusra épített. Leginkább a félelmet igyekezett felkorbácsolni, amikor azt hirdette: vagy ő, vagy Putyin. Meg hogy az állam ukrán nyelvű és keresztény.

A kihívó ezzel szemben a nagy megbékítőként lépett fel, aki tekintettel van az ország sokszínű kultúrájára és a kisebbségi nyelvekre. Sokszor az anyanyelvén, oroszul szólalt meg, az ukránt törte, amiért bírálói kinevették. A többségnek azonban elege lett Porosenkóból, ezért tanácsos volna, ha az új elnök nem kizárólag magának tulajdonítaná a sikert. Ő csak eszközül szolgált, hogy a szavazópolgárok kiállítsák az elődnek a számlát. A választóvonalat azonban mindenképpen az Oroszországhoz fűződő viszony jelenti. Az ország most ér az 5 éve kezdődött nemzetalkotó folyamat végére. Olyasvalaki veszi a hatalmat, aki meg tudta nyerni az orosznyelvű ukránokat, de nem Moszkva-barát. Engedményeket azonban nem tehet a Kremlnek.

Ukrajnában új kiegyezés alakult ki. A jelek szerint eltűnőben van a választóvonal az Európához húzó Nyugat és az oroszbarát Kelet között. Zelenszkij egyesíteni tudta a két országrészt. Ám most nehéz hónapok várnak rá, hiszen máris indul a parlamenti választás kampánya és az államfő pártjának megfelelő szövetségest kell találnia. A politikusnak pedig addig meg kellene őriznie az ukránok rokonszenvét.

Guardian

guardian.png

A vezércikk szerint alig egy hónap múlva az Európa-terv lelkéről döntenek az unió polgárai az EP-választáson. Ám az eddigi tapasztalatok arra utalnak, hogy mintha az emberek nem tartanák fontosnak, noha a legközvetlenebbül élhetnek demokratikus alapjogukkal az EU-ban. A részvétel többnyire alacsony, a pártok a legjobb jelöltjeiket a hazai versenyekre tartogatják, és sokszor a tiltakozás nyilvánul meg ilyenkor az emberek részéről. De ezúttal sokkal nagyobb a tét. Nagy-Britannián kívül egy sor ország feszültséggel birkózik, miután az identitáspolitika összetűzésbe került a nemzetközi gazdasági és politikai együttműködés logikájával. Macron úgy lépett fel, mint az európai, liberális és a korszerűsítést hirdető front vezére, aki fel akarja tartóztatni a populista hullámot. Vagyis Salvini ellenpontjaként.

Egy másik hadszíntéren a Néppárt nemrégiben felfüggesztette az idegengyűlölő, bevándorlás-ellenes Fideszt. Orbán tekintélyelvűsége régóta kellemetlenül érinti a konzervatívokat, ám soraikban sokan attól félnek, hogy ha kiteszik a magyar pártot, akkor az felbátorítja a nacionalistákat, és meggyengíti a politikai közepet. Nem biztos, hogy minden választónak ez jár a fejében, de az unió jövőjére vonatkozó kérdések az eddiginél jobban uralják majd a kampányt. Hiszen az Európa-ház sorsa forog kockán. Egyes képviselők a nacionalista szabotázst és az idegengyűlöletet testesítik meg, a másik oldalon a liberalizmus és a pluralizmus védelmezői vannak. Így most a választás – a korábbiaktól eltérően – segíthet megerősíteni a demokratikus részvétel érzését.

Der Standard

der_standard.jpg

Ernyőszervezetet hozott létre az európai szélsőjobb. Az „Európa-erőd” elnevezésű szövetség a bolgár fővárosban, előre be nem jelentett helyszínen alakult meg, miután zsidó és antifasiszta mozgalmak, köztük a Zsidó Világkongresszus már előre tiltakoztak ellene. Az eseményre magyar részről a Légió Hungáriát hívták meg, de hivatalosak voltak német, francia, lengyel és cseh eszmetársak is. A házigazda parlamenten kívüli párt, a bolgár Nemzeti Unió vezére szerint a fő cél az, hogy megmentsék Európát a teljes vereségtől.

Deutsche Welle

deutsche_wellw.jpg

Az EU a saját hátsó udvarában elkövetett provokációnak tekinti a kínai „Új selyemút”-programot, amire Peking úgy válaszol, hogy nem kívánja megosztani az uniót, de az immár nem is szükséges, hiszen rég megtörtént. A 7 éve életre hívott 16-+1-es fórumhoz 12 tagállam csatlakozott és különösen a szegényebb országok igen lelkesek az együttműködés lehetősége láttán. Főleg azok, amelyek amúgy is másodosztályú tagoknak érzik magukat. Kína 12 év alatt 29 milliárd dollárt fektetett be a térségben, az első számú célpont – több mint 10 milliárddal – Szerbia, a 2. Magyarország, nem egészen 4 milliárddal.

A pénzek kihelyezésénél az ázsiai nagyhatalmat csak akkor érdekli az európai jog, ha az akadályt jelent. Ám ez nem sokszor fordul elő. Brüsszel ugyanakkor nehezményezi, hogy a beruházások kiírása általában nem átlátható, és elősegíti a korrupciót. Kína a saját cégeit favorizálja és a jelentős hitelek eladósítják, illetve függő helyzetbe hozzák a kevésbé fejlett EU-országokat. De ettől még megmaradtak a nézetkülönbségek az európai partnerek között és Kína változatlanul igyekszik kétoldalú alapon egymás ellen kijátszani a másik oldalt. Pl. Magyarország ki akar tartani amellett, hogy együttműködik a Huaweijel.

Fontos, hogy Kína mélyebben a zsebébe nyúl és a pénzek odaítélésénél nem sokat akadékoskodik. A saját fegyverével győzi le az uniót, hiszen utóbbi folyton a versenyt hirdeti. Ha most Brüsszel megtiltaná, hogy szegényebb tagjai Pekinggel közösködjenek, azt sok kormány úgy tekintené, hogy a jövőt tagadják meg tőle. Ráadásul a kínaiak tudnak mit felajánlani, mert van stratégiájuk. Az EU ezzel szemben pepecsel.

Guardian

guardian.png

A román egészségügy is óriási munkaerő hiánnyal küszködik, mert az elmúlt 10 évben orvosok és ápolónők tízezrei települtek át Nyugatra. Ezért most odahaza sokan a nyugdíjkorhatár elérése után is tovább dolgoznak a szakmában, sőt sokkal többet, mint korábban. Nem ritkán 24 órán át, egy héten háromszor, négyszer. De a kivándorlás az egész térségben jelentős, a kormányok törik a fejüket, mitévők legyenek, miután távoznak a legtehetségesebb fiatalok, miközben egy sor politikus igyekezett meglovagolni a félelmet a migrációval szemben.  Ez annyira sikeresnek bizonyult, hogy egy nemrégiben végzett felmérés szerint Romániában a lakosság jó 50%-a még mindig aggódik a bevándorlás miatt.

Az ország népessége nagyjából 3-4 millió emberrel csappant meg az uniós belépés óta, ezen belül a szakminisztérium szerint 43 ezer orvos vette a kalapját. Az összlétszám pedig az évszázad közepéig előreláthatólag 22%-kal esik vissza, köszönhetően a kivándorlásnak, a magas halálozási arányszámnak, illetve annak, hogy kevés gyerek születik. Bulgáriában hasonlóan riasztóak az idevágó adatok. A román egészségügyi ellátásban főként a baleseti sebészek és az altató orvosok hiánya katasztrofális. A kormány, hogy megállítsa az exodust, az elmúlt években megkétszerezte a szakmában a fizetéseket, de főként az elmaradott területeken nem sok sikert ért el még így sem. Csak az utóbbi két évben 10 ezer orvos és ápoló adta be felmondását. Az idők során távozott 3 millió alacsonyan képzett ember is.

A Szenátus elnöke szerint a legtöbb esetben a magasabb kereset jelenti a mozgatórugót. Ám a román kormány hiába növeli drasztikusan a béreket, nem sok foganatja van. Popescu-Tariceanu abban bízik, hogy a Brexit hatására legalább Nagy-Britanniából sok egészségügyi alkalmazott tér haza. Csakhogy a visszaköltözést megnehezíti a bürokratikus ügyintézés, ami sokszor hónapokig elhúzódik.

Facebook Comments