A csepeli polgármester kitüntettette a blogot, ami mindennap háromszor megdicséri őt

A csepeli polgármester kitüntettette a blogot, ami mindennap háromszor megdicséri őt

A hatóságok számára elérhetetlen pártblogot Tarlós István a sajtószabadság napja alkalmából tüntette ki. A javaslattevő Borbély Lénárd csepeli polgármester volt, akiről naponta átlagban hármat posztolnak. csep_1.jpg

Csepel 2010 óta regnáló vezetése nem rejti véka alá, hogy fontos a mindennapokban a propaganda. Éppen ezért havi bruttó egymillió forintért tájékoztatásért felelős alpolgármestere is van a XXI. kerületnek, Ábel Attila személyében.

A Fidesz helyi elnökeként is ténykedő politikus naponta átlagban 5 Facebook-posztban hangoztatja a kerületi önkormányzati vezetők nagyszerűségét, és az ellenzék alávalóságát.

Lassan másfél évtizede a helyi Fidesz legfontosabb felülete a tengerentúli szervereken futó Csepeinfó. A lap érdemi impresszum nélkül szidalmazza napi rendszerességgel a kerületi ellenzéket, de az országos politikusok is megkapják ott a magukét. Gyakran a becsületsértés tényállását kimerítő posztokban rágalmazzák az ellenzéket, de hiába az állandó szabályszegés,

  • se a médiahatóságnál nincs nyilvántartva a kiadvány,
  • sem pedig a magyar hatóságok nem tudják megtalálni a lapot, amikor feljelentik, vagy csak polgári peres eljárást kezdeményeznek velük szemben.

Ez a tény nem zavarta ugyanakkor Tarlós István főpolgármestert, aki március 15-e, vagyis

a magyar sajtószabadság napja alkalmából Csengery Antal díjjal tüntette ki a gyalázkodó blogot.

Az elismerést Borbély Lénárd csepeli polgármester javaslatára kapta meg az amúgy elérhetetlen szerkesztőség. Az elismerés tényén kívül már csak annak indoklása érdekes.

A főpolgármester szerint a sajtó akkor szolgálja közönségét, ha objektív, ellenőrzött híreket közvetít, hangja kiegyensúlyozott, tárgyilagos és nem elfogult. A minőségi újságírás a tények és értékek jegyében születik, ebben pedig Csengery Antal reformkori publicista életműve a mai nemzedékeknek is példa lehet – mutatott rá Tarlós István.

Így tudósított saját kitüntetéséről a lap. A Fidesz csepeli lapja azért érdekes, mert hiába nem megtalálható, az önkormányzat számára zsinórmérték, mi jelenik ott meg. Gyakran ugyanis az önkormányzat közpénzből kiadó propagandalapja, de a kerület Facebook-oldala, sőt a Csepeli Piac Fb-oldala is gyakran osztja meg az ellenzéket szidalmazó híreiket.

A Csengery Antal díjat egyébként Demszky Gábor javaslatára hozta létre a Fővárosi Közgyűlés és eredetileg

a főváros munkájáról objektíven tudósító újságírók díjazására találták ki.

A Csepelinfó elismerését egy csepeli középiskolai tanár vette át, de ő csak a helyi bulvárhíreket szállítja az orgánumnak, mindenki világosan tudja, hogy a sikercikkeket, illetve az ellenzéket szidalmazó posztokat is a propagandáért felelős Ábel Attila jegyzi.

Ő nem is rejti véka alá, hogy köze van a kiadványhoz, mondandóját gyakran igyekszik alátámasztani a Csepelinfó cikkeivel, de olykor szerénytelenül saját Facebook-posztjait is megosztja a propaganda lap olvasóival. A Csengery Antal díjjal 300 ezer forint pénzjutalom is jár, ezt állítólag jótékony célra fordítják legalább.

Pelikán József

(Kép: csepel.hu; balról jobbra: Borbély Lénárd, Ábel Attila, Németh Szilárd)

 

Facebook Comments