Vajon a Veritas is közre akar működni kollégáik ellehetetlenítésében?

Vajon a Veritas is közre akar működni kollégáik ellehetetlenítésében?

A kormány az Akadémia mellett az egyik utolsó független szellemi műhelyt is beradálni készül. most az 56-os Intézet nyakára tette a kést. Írtunk már arról, hogy korábban Szakály Sándor a Veritas Intézet igazgatója, akinek szakmailag meglehetősen elfogult és kormány alá rendelt intézetéhez akarták csapni az 56-os Intézetet korábban, amíg tehette, ellenállt ennek a tervnek.

Szakály a hírek szerint akadályozatva van most abban, hogy megszólaljon. Ezért az 56-os Intézet alapját képező interjútár alapítója és sokáig működtetője, Kozák Gyula az alábbiakat tette közzé, amelyben az intézmény főigazgató-helyettesét szólítja fel, hogy ne fogadja el az összevonást.

szakaly_veritas.jpg

Szakály Sándor

VERITAS Történetkutató Intézet
Marinovich Endre főigazgató-helyettes
E-mail: [email protected]

Tekintettel arra, hogy Szakály Sándor kórházban, súlyos állapotban, döntésképtelenül fekszik, Marinovich főigazgató helyettesnek kell levelet írni, hogy utasítsa vissza az 56-os Intézet Veritas Intézetbe olvasztását, különös tekintettel arra, hogy Antall József tanítványának, szellemi örökösének vallja magát.

“Marinovich úr!
Tekintettel arra, hogy lényegében egyidősek vagyunk, pontosan tudom, hogy már nem karrierizmusból tesz bármit is, hanem meggyőződésből, hite szerint. Ha igaz az, hogy ön Antall József híve, emlékének őrizője, akkor az 56-os Intézet Veritas Intézetbe olvasztására természetes reakciója kell legyen, hogy a sajnálatos módon súlyos beteg és döntésképtelen Szakály főigazgató háta mögött hozott döntést akkor is visszautasítja, ha azt maga a miniszterelnök írta is alá. Annál is inkább, mert egyszer már volt egy ilyen kísérlet, amit Szakály főig. visszautasított.
Ezt a levelet, mint az Oral History Archívum alapítója, és évtizednél hosszabb ideig egy fillér állami pénz nélküli működtetője írom. Remélem, lesz önben annyi kurázsi, hogy ezt az aljas és politikailag megbocsáthatatlan gesztust visszautasítja, vállalva ezzel a funkciójától való megfosztást is.”

marinovich_endre.jpeg

Marinovich Endre

Facebook Comments