Weber porig alázta Fideszt, de ők csak azért is megválasztották frakcióvezetőnek

Weber porig alázta Fideszt, de ők csak azért is megválasztották frakcióvezetőnek

Megint hatalmas sikert értek el, minden más “csak ellenzéki mese”.web.jpg

Megoldódott az a hét eleji vita, hogy a néppárti tagságából felfüggesztett Fidesz jelölheti-e politikusait a pártcsalád európai parlamenti frakciójának tisztségére.

  • Az egyik állítás szerint nem.
  • A második szerint igen.

Szerdán kiderült, hogy a kettő nem zárja ki egymást: jogilag jelölhetne/jelölhetett volna a Fidesz, de nem választották volna meg. A néppárti frakció ugyanis nem nyílt versenyben választ, hanem konszenzusos jelöléssel. Azaz ahány pozíció, annyi jelölt; akit jelölnek, azt meg is választják. Ezért nem a választásnak, hanem a jelölésnek van igazán tétje.

Manfred Weber frakcióvezető a posztra történt újraválasztása után a sajtónak arról beszélt:

ő maga nem engedte, hogy jelöljön a Fidesz.

A magyarországi kormánypártok jelölhettek volna, de a többiek nem szavazták volna meg, tehát azzal, hogy nem állítottak saját jelöltet, voltaképpen a nagyobb megaláztatást kerülték el.

A Fidesz azonban nem válaszolt arra, hogy feltörölték velük a padlót. Ehelyett a képviselői úgy tettek, mintha nem történt volna semmi, és szavazataikkal támogatták Weber megválasztását a frakcióvezetői posztra

Azét a Weberét, aki szerintük megsértette a magyarokat, amikor még áprilisban közölte, nem akar úgy az Európai Bizottság elnöke lenni, hogy a Fidesz is támogatja.

Ami azt illeti, úgy nem is tudna. A Fidesszel és szélsőjobboldali szövetségeseivel nem lenne meg a többség az EP-ben. Megvan viszont a szocdemekkel, a liberálisokkal és Macronnal (az ún. “bevándorláspártiakkal”), akik közül főleg az utóbbi kettő rögzítette: nem kötnek megállapodást a Néppárttal, ha annak a Fidesz is tagja marad.

Ha úgy tetszik, Orbán feje a koalíció ára.

Weber – aki még nem adta fel, hogy a EB elnöke lehet – folytatja a Fidesz kiszorítását az EPP-bő:

  • márciusban a tagsági jogaik gyakorlását függesztették fel;
  • június elején elveszítették a frakcióbeli pozícióikat is.

A Fidesz meg közben úgy tesz, mintha nem szorulnának ki lépésről lépésre a Néppártból. Azt mondják, Weber megválasztása a frakcióvezetői posztra automatizmus. Meg azt, hogy

csak ellenzéki mese a lefokozásuk:

ők voltaképpen nem is akartak tisztséget a frakcióban, ezért nem indult senki tőlük az alelnöki/frakcióvezető-helyettesi posztért.

Valójában tehát megint hatalmas sikert ért el a Fidesz. Pont olyan ez, mint amikor márciusban nem is függesztették fel a Orbán pártját az EPP-ből, hanem a Fidesz függesztette fel saját magát.

Olyanok ők, mint az agresszív kismalac. Dehogy estek el. Ők így szállnak le.

Facebook Comments