Nem szavazzák meg Trócsányit uniós biztosnak

Nem szavazzák meg Trócsányit uniós biztosnak

Üzentek Orbánnak. troorb.jpegNem elég, hogy már a vereséggel felérő “rekordgyőzelme” előtt felfüggesztették a Fideszt a néppárti tagságából, és utána kiszorították a képviselőit az EPP-frakció vezetéséből, most már arra is van esély – sőt, inkább több mint kevesebb -, hogy

Orbánnak nem lesz embere az Uniós kvázikormányában, az Európai Bizottságban sem.

2014-ben  Navracsics Tibor  delegálta a Bizottságba  a Fidesz elnöke. A korábbi igazságügy-, majd külügyminiszter viszont kiesett az uralkodó kegyeiből és most már utódját, Trócsányi Lászlót jelölné az EB-be. (Ez is egyfajta száműzetés egyébként.)

A majdani Bizottságról egyben kell szavaznia az új Európai Parlamentnek, és mivel nem jött össze Orbán álma – valamint egyetlen esélye – a jobbközép és a széljobb együttes többsége, illetve az ebből következő koalíciója, kérdéses, hogy megszavaznak a többséghez szükséges liberálsok, macronisták és szocdemek egy olyan Bizottságot, amibe Orbán is jelölhetett egy – minden bizonnyal illiberális – tagot.

Eddig erről nyilvánosan senki nem fogalt állást, az MSZP-s Ujhelyi István, aki egyszem szocialistaként az EP második legnagyobb frakciójában ül, most viszont világossá tette:

nem kérnek Orbán miniszteréből:

Orbán Viktor ugyanis egy olyan embert kíván a következő európai kormányba, az Európai Bizottságba delegálni, aki borítékolhatóan meg fog bukni a meghallgatásokon. Trócsányi Lászlóból nem lesz európai biztos és nem pusztán azért, mert én például bizonyosan nem fogok megszavazni egy olyan testületet, amelyben ő tag lehet, hanem azért sem, mert Trócsányi élő szimbóluma annak az illiberális, Európa-ellenes rémálomnak, amelyet Orbán kiépített. És ezt az európai döntéshozók, képviselők többsége is pontosan tudja.

 Ujhelyi azután felsorolta Trócsányi viselt dolgait:

  • Trócsányi az az ember, akinek ügyvédi irodája képviselte a bankokat a magyar devizahitelesekkel szemben az bíróságon.
  • Trócsányi az az ember, akinek ügyvédi irodája milliókat kapott a Matolcsy-féle jegybanktól és annak közpénzzel mutyizó alapítványaitól.
  • Trócsányi az az ember, aki minden áron akadályozza, hogy hazánk csatlakozzon az Európai Ügyészséghez
  • és ő az az ember, aki kidolgozója a fideszes közigazgatási bíróságok kormányzati fölénnyel áterőszakolt új rendszerének.

És azt még ki is hagyta, hogy Trócsányi 4 éve még az európai cigányok radikalizálódását vizionálta.

Trócsányi Lászlóból biztosan nem lesz uniós biztos. Ha a Fidesznek van esze és józan helyzetfelismerő képessége, akkor még idő előtt visszahúzza és valaki mást jelöl a Bizottságba.

Kevés az esély rá, hogy Ujhelyi csak saját vágyait vetítette volna ki, és véleménye ellenére a baloldal és a liberálisok is megszavazzák majd Orbán emberét. Sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy nem hivatalosan már felszólították Webert, hogy ne fogadja el Trócsányit, ha elnök akar lenni.

Weber ezután alighanem közölte ugyanezt Orbánnal,

aki erre válaszul jelentette be, hogy a bajor frakcióvezető “megsértette a magyarokat” (pedig csak őt magát sértette meg), és megvonja tőle a támogatását.

Orbán Viktor most 2 dolog közül választhat:

  • változtat a jelölésen,
  • fenntartja Trócsányit.

Az előbbi esetben nehéz olyan szóba jöhető embert találni, aki kötődik az Orbán-rezsimhez, és nem lehet ugyanolyan érveket felhozni ellene, mint Trócsányival szemben.

Talán Navracsics az egyetlen ilyen, aki amúgy már jó előre pozicionálta magát, és (szemben Orbánnal) alkalmas jelöltnek nevezte Webert .

Az ugyanakkor nem elképzelhető, hogy Orbán fenntartja Trócsányit, aki nem megy át a meghallgatásokon, és ezzel a Fidesz blokkolja az új Bizottság felállítását. Nem kötelező már minden tagállamnak saját kormánytagot jelölni, hacsak a Tanács úgy nem dönt. 2014-ben úgy döntött, most viszont nem fog, csak akkor, ha Orbán másik embert delegál. Ujhelyi közleménye (bármekkorát buktak a szocialisták, még mindig sokkal közelebb vannak a brüsszeli tűzhöz, mint a a Fidesz) értelmezhető üzenetnek is:

ha a Fidesz nem vonja vissza Trócsányit, nem lesz magyar az új Bizottságban.

Ez lobbiszempontból senkinek nem érdeke, még az ellenzéknek sem. 

Az a lehetőség, már mindenképpen elesett, hogy Orbánnak legyen saját embere az EB-ben (mert Navracsics csak fenntartással gondolható annak), viszont rajta múlik, hogy Magyarországnak lesz-e.

Facebook Comments