Nem mer kiállni a Fidesz Botka ellen

Nem mer kiállni a Fidesz Botka ellen

Nem indítanak saját jelöltet, “civil” mögé bújnak. rl.jpg

Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora (a felső képen) napok óta azzal haknizza be a kormánypropagandát, hogy talált egy megfelelő polgármester-jelöltet Szegedre.

  • Kezdődött pénteken a propagandaholdinghoz tartozó Dél-Magyarországban.
  • Amit átvett a helyi agitprop többi leánya, például a Szegedma.
  • Hétfőn az állami médiában folytatódott a kampány: az M1-en és a Kossuth Rádióban.

Rovó semmitmondó lózungokkal felvezetve mindenhol elmondja: a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökét, Nemesi Pált (az alsó képen) tartja megfelelőnek Szeged vezetésére, akinek a nevét már korábban kiszivárogtatták a sajtónak mint ún. civil jelöltét.

Különösen pikáns, hogy Rovó rektor az év elején még közleményben szólította fel az egyetem oktatóit és kutatóit, hogy

tartózkodjanak a politikai megnyilvánulásoktól.

Ahogyan eddig, úgy a jövőben sem engedjük, hogy a Szegedi Egyetemet bárki pártpolitizálásra használja fel.

A következetességét jól mutatja, hogy ezek után maga áll elő egy polgármester-jelölttel. Nemesi azonban kb. annyira civil, mint maga a rektor, aki az EP-választás kampányában olyan szélsőjobbos agitátorokkal vett részt fideszes kampányeseményen, mint például Bayer Zsolt.

Rovó fideszes elkötelezettsége és az, hogy a propagandamédia kiemelt helyet biztosít az ötletelésének, egyaránt azt jelzi,

a rektor valójában politikai megbízást teljesít, és Nemesi igazából a Fidesz jelöltje.

A Fidesz tehát mostanra belátta, olyan népszerűtlen a csongrádi megyeszékhelyen, hogy saját logós pártpolitikussal nincs esélye leváltani a polgármesteri posztot 2002 óta betöltő Botka Lászlót.

Ezt a térség kormánypárti erős embere, Lázár János 2018 decemberében úgy fogalmazta meg, hogy

nem tetszik a szegedieknek a szegedi Fidesz, ez kétségtelenül így van.

Lázárnak saját embere is volt a jelöltségre, a városvezetést korábban vehemensen támadó Szabó Bálint jogász, de a Fidesz vezetése (alighanem maga Orbán Viktor) kivette a bukott kancelláriaminiszter kezéből a szegedi jobboldal irányítását, és Kubatov Gábor ügyvezető alelnök-pártigazgatót bízta meg Botka leváltásával.

np_1.jpgIdővel azonban Kubatovék is felismerték a helyzet reménytelenségét, és minden arra utal, ejtik a helyi pártelnök, volt kézilabdázó Bartók Csabát, és

“civil” jelölt mögé bújnak.

  • Ha az előrejelzéseknek megfelelően a milliárdos nagyvállalkozó veszít Botkával szemben, akkor megpróbálják majd azzal magyarázni, hogy a Fidesz nem kapott ki, mert nem indult.
  • Ha pedig váratlanul mégis nyerni tudna Nemesi, akkor természetesen a kormánypártok és pártállam sikere lesz, mivel valójában ők állnak a jelöltsége mögött.

Ez a taktika nem idegen Orbántól és a Fidesztől. 2002-ben például Demszky Gáborral szemben próbálkoztak be ezen a módon a budapesti főpolgármesterségért. A Fidesz jelöltje, Schmitt Pál – aki végül veszített – természetesen annyira volt független, hogy év múlva a pártalelnöke, 2004-től EP-képviselője lett, majd 2010-től parlamenti, azután köztársasági elnököt csinált belőle Orbán.

Mint Schmitt főpolgármester-jelöltségének esetéből is látszik, a taktika nem ígér biztos sikert.

A Fidesznek azonban nemigen van más választása, mint álcázni magát, mivel az EP-választás is megmutatta a a kormánypártok népszerűtlenségét: Szegeden az ellenzéki szavazók még a budapesti átlagnál is nagyobb többségben vannak a fideszesekkel szemben.

Facebook Comments