A múlt árnyai Zuglóból

A múlt árnyai Zuglóból

Az előválasztás nagy előnye, hogy végre felpezsdül az ellenzéki politikai élet. Érdemi viták alakulnak ki, a jelölteket szemmel láthatóan inspirálja a verseny. Vége az apátiának, felcsillan a remény a változásra. Olyan dolgokról esik szó, amelyek fontosak az embereknek. S nyilván azok a sorok, amelyek az előválasztási pontokon állnak szintén ösztönzőleg hatnak a jelöltekre.

Végre lehet választani – ezt nevezzük demokráciának.

eeovalasztas_kerpel_karacsony_kalman.jpg

Azok, akik a tűző napon hajlandóak sorokat állni, hogy leadhassák voksukat nyilván alaposan végiggondolják, kire szavaznak most.

Érvek és ellenérvek sorakoznak. Például a tapasztalat kérdése. A jelöltek között akad olyan (Karácsony Gergely), aki már komoly gyakorlatot szerzett a városvezetésben. És olyan is (Kálmán Olga és Kerpel-Fronius Gábor), aki kezdő ebben a műfajban.

A tapasztalat nyilván meglehetősen fontos érv valaki mellett, de nem minden. A rendszerváltás óta igazán sikeres és sokszor újraválasztott polgármesterek, mint Demszky Gábor, Márki-Zay Péter vagy Botka László mind mind kezdőként vették át városuk irányítását, ha úgy tetszik, érdemi városvezetői tapasztalat nélkül. S meglehetősen hamar beletanultak és lettek elismert, többször újraválasztott politikusok. (Demszky például öt cikluson keresztül.)

Vegyünk még egy szempontot. Egy gyakorló polgármester nehezen kerüli el, hogy olyan ügyeket vegyenek elő – olykor joggal, máskor pusztán csak karaktergyilkosságból – amelyek kínosak lehetnek rá nézve.

Patkányinvázió Budapesten? Új cég kapott megbízást a rágcsálóirtásra, megfelelő referenciák nélkül? Kínos ügy, különösen, ha kiderül, az is megszavazta ezt az előterjesztést, aki most már látja mindennek a hátulütőit. (Karácsony.)

Vagy itt van a Pillangó park felújítása.   A fakivágás a fideszes rombolás egyik fontos jelképévé vált. S erre a zuglói Pillangó parkban a parkfelújítás a tervek szerint fakivágással indult. A fák egy részét azért kellett kivágni, mert túl közel ültették őket egymáshoz a szakemberek szerint, ez még rendben is van, de hogy azért kelljen fákat kivágni, mert szélesítik a parkban az utat, az sajnos már nehezem magyarázható. Kínos.

Az pedig már csak a ráadás, hogy a közel félmilliárdos munkára olyan feltételekkel írtak ki közbeszerzést, hogy azt nagyon más cég nem nyerhette el, mint az, amelyik jelentős mértékben részesült mindig is a zuglói közpénzekből.

Az sem éppen erősíti karácsony imázsát, hogy a kerület pénzügyi gondjait – van neki bőven – azzal próbálta enyhíteni, hogy a zuglói szakrendelőtől vontak volna el 200 millió forintot.

Miközben ugye az egészségügy lezüllesztése, a pénzek kivonása, teljes joggal, az egyik fő vád a Fidesz ellen.

És biztos akadnak  még ilyenek.

A „kezdő” jelöltek előnye a kampányban kétségtelenül az, hogy az ő múltjukból nem lehet efféle kínos dolgokat előhúzni. S talán az is, hogy ha van eszük – és úgy fest, hogy van – akkor képesek elődeik hibáiból okulni.

Facebook Comments