Urunk színeváltozásai

Urunk színeváltozásai

Egyszer majd kaméleonfajt neveznek el Orbán Viktorról. cham.gif

A poszt élesítésének pillanatában még nem lehet tudni, hogyan egyeznek meg az Uniós vezetői a csúcsposztok elosztásáról. Azt azonban érdemes áttekinteni, milyen út vezetett idáig.

Van például egy ember, aki úgy forog körbe-körbe, hogy már maga sem tudja követni. Az különös pech, hogy éppen Magyarország miniszterelnökének posztját tölti be.

Az első stáció:

Weber nagyszerű, bátor ember, mi végig támogatni fogjuk

Orbán Viktor interjúja a német Welt am Sonntag nevű lapnak 2019. március 3-án: 

Weber neve viszont a változásokat kell, hogy jelentse, amelyekre Európának nagyon nagy szüksége van. (…) A mi jelöltünk egy nagyszerű ember. És szerintem jó volna Európának, hogyha egy bajor ember állna a bizottság élén. Weber jelöltsége az egyik legbátrabb politikai vállalkozás, amit én valaha láttam. (…) Megpróbálják Webert majd letaszítani erről a pozícióról.

Világossá tettem, hogy mi végig támogatni fogjuk. 

A második stáció:

Weber alkalmatlan, gyenge, megalkuvó

Orbán Viktor interjúja a német Bild című lapnak 2019. május 27-én:  

A magyar kormány nem kerülhet abba a helyzetbe, hogy olyan embert támogat, aki eleve bejelenti, hogy nem tart igényt a magyarok szavazataira.  (…) Egyetértünk Weber úrral: nem lenne helyes, ha a magyarok szavazataival lenne bizottsági elnök. (…) 

Ő egy gyenge vezető. Ha az ember vezető akar lenni, akkor küzdenie kell a saját meggyőződéséért. Ahogy én látom, Manfred Weber egy becsületes ember, de nem kész a saját értékeiért küzdeni. Ő igazodik. Közte és a szociáldemokrata jelölt, Timmermans között már csak külső különbségeket látok. Ő már nem konzervatív politikus. (…)

A hűséget a politikában is fontosnak tartom,

és én Weber urat még a saját itthoni politikai tőkém egy részének árán is támogattam.

A harmadik stáció:

Történelmi hiba nem támogatni Webert

Orbán Viktor levele az EPP elnökének 2019. június 30-án:

(…) A megállapodás értelmében Frans Timmermans lenne az Európai Bizottság elnöke.

Engedje meg, hogy levelemmel felhívjam a figyelmét arra a tényre, hogy amennyiben az Európai Néppárt támogatná ezt a megállapodást, azzal súlyos, sőt történelmi hibát követne el. Ez azt jelentené, hogy  egy olyan párt, amelyik megnyert egy választást, egyszerűen átadná másnak azt a nyerő pozíciót, amelyért megharcolt. Mindenekelőtt ez megalázó lenne. Másrészt 

teljes mértékben aláásná a tekintélyünket és a méltóságunkat a nemzetközi politika világában. 

Harmadrészt komoly csapást jelentene az Európai Néppárt tekintélyére a saját szavazói szemében. Miért is támogattuk az Európai Néppárthoz tartozó pártokat az európai parlamenti választáson, ha a legfontosabb pozíciót átadjuk a legnagyobb ellenfelünknek.

Van-e, aki mindezek után a Fidesz elnökének még elhiszi egy szavát is?

Facebook Comments