Orbán államosítja a tudományt – Rákosi legnagyobb örömére

Orbán államosítja a tudományt – Rákosi legnagyobb örömére

felcsut-1024x576.jpgNincs logikus magyarázat az akadámiai struktúra szétverésére – csak hatalmi, politikai indokok. Senki ne gondolja egyetlen pillanatig sem, hogy ettől jobb lesz az országnak – csak Orbán csicskáinak jut több konc.

“Egészen biztosan nem akarjuk azt, hogy az Akadémiáról a kutatóintézetek – ahogy ez egyébként más országokban esetleg megtörtént – leválasztásra kerüljenek” – mondta Palkovics László nem egész egy évvel ezelőtt. Igaz, akkor még azért hazudott a miniszter, mert úgy tűnt: van esély a kutatók félrevezetésére és saját beleegyezésüket adják az Akadémia kiheréléséhez.

Aztán észrevették a csapdát, kitisztult a kép: a kormány politikai ereje birtokában azt tesz, amihez épp kedve van. Ehhez nekik nem kell asszisztálni.

A kormány pedig a viccbeli farkashoz hasonlóan, akkor is legyalázta a a kutatókat, ha volt rajtuk sapka, ha nem.

Merthogy átláthatóvá kell ugye tenni az MTA költségvetését – ez pedig nem megy máshogy, minthogy a kormány maga nyúlja le az adóforintokat. Máskülönben még el kellene olvasni az MTA minden évben elkészített és az állami szervek által ellenőrzött költségvetési jelentését, amely – igaz, jó sok oldalon – de fillérre beszámol a költségvetési támogatások sorsáról.

No és hatékonyabbá is kell tenni a kutatóhálózatok működését. Akkor is, ha a kormány saját átvilágítása jutott arra a következtetésre, hogy Európában az egyik legszínvonalasabb és hatékonyabb a jelenlegi rendszer.

De biztosak lehetünk abban, hogy Mészáros Lőrinc az eddiginél sokkal hatékonyabban üzemelteti majd az Akadémiát. De az akadémiai ingatlanokat biztosan. Bár lehet, hogy ehhez már Tiborcz kell majd – annyi szállodát, üdülőt, épületet einstandolt a kabinet hirtelenjében.

Csak halkan kérdezzük: elfogytak a vadászkastélyok, hogy szegény Tiborcznak már a kutatók feje fölül kell elvinni a tetőt?

És ez még mindig a jobb olvasata a történéseknek. Mert félő: nem az inagtlanvagyon kell igazán Orbánnak, hanem a tudomány támogatása illiberális rendszeréhez. Ilyet pedig láttunk már: elvégre a tudósok feladata a tudományos szocializmus megalapozása volt évtizedekig. Az aztán komoly eredményeket hozott.

Ahogy most sem érdemes arra számítani, hogy a NER-t megtámogató “tudományos” kutatások előrébb viszik majd az országot egy centivel is. Sőt, inkább vissza.

És Rákosi elégedetten kacsint Orbánra.

Facebook Comments