A Fidesz szerint mindenki rájuk szavazott

A Fidesz szerint mindenki rájuk szavazott

7019_europai_parlament_strasbourg_shutterstock-994x570_forras_fideszponthu.jpgHazaárulás, a választói akarat semmibe vétele – ezt harsogják az állampárt és csatlósai napok óta. A jelek szerint úgy gondolják: mindenki, aki részt vett az EP-választásokon, az rájuk szavazott. Akkor is, ha nem.

A DK és a Momentum EP-képviselői – karöltve néhány frakcióval az uniós parlamentben – nem támogatták a Fidesz politikusainak különöző posztokra emelését. Jelen pillanatig ahhoz kevesen voltak, hogy bármilyen eredményt is elérjenek, de a puszta formalitásnak tűnő folyamatot legalább megakasztották.

A Fidesz sem volt rest: azonnal hazaárulást, valamint a magyar választói akarat semmibevételét kezdték kajabálni. Természetesen a szólamhoz azonnal csatlakoztak az adómilliárdokkal kitömött Mészáros- és Habony-médiumok is.

A hazaárulózás kevésbé érdekes, hisz tudjuk: aki nem ért mindenben (is) egyet Orbán Viktorral, az minimum hazaáruló, de inkább sorosbérencmigránssimogató. Annyira unalmasak ezek az eposzi jelzők már, hogy ennyi szót is kár volt rájuk vesztegetni.

Na de a választói akarat semmibevétele már egészen új hang a megszokott kórusban. Valóban az ellenzéki szavazók akaratával ellentétes lenne a DK és a Momentum akciója. Tiltakozásuk a nyíltan EU-ellenes Fidesz-káderek polcra ültetése ellen ténylegesen szembe menne saját választóik akaratával? Azoknak a választóknak az akaratával, akik NEM a Fideszre szavaztak. Vagyis azt akarták, hogy a Fidesz ne legyen jelen az EP-ben?

Az tehát logikusnak látszik, hogy saját szavazóik akaratát épphogy figyelembe vették, amikor igyekeztek elgáncsolni a fideszes törtetőket.

A Fideszre voksolók akaratát az említett két párt – sőt, akárhány párt, a Fideszen kívül – nem fogja, nem akarja és nem is tudja beteljesíteni, vagy akár csak figyelembe venni. Ugyanis ezek a választók nem rájuk szavaztak. Innentől kezdve a fideszes többség akarata is sértetlen. Már persze a józan logika szerint.

Merthogy a jelek szerint a Fidesz úgy véli: mindenki, aki leadta szavazatát az EP-választáson, az végső soron rá szavazaott. Ezért aztán mindenk pártnak is az állampárti igényeknek kell megfelelniük, a fideszes vágyak beteljesítésén kell munkálkodniuk.

Sem a DK, sem a Momentum, sem senki más nem tartott igényt a néppárti bizottsági és egyéb helyekre. Mindössze annyit akartak elérni, hogy ne a Brüsszelt megállításával kampányoló EU-ellenesek fújják a passzátszelet Brüsszelben. Ez pedig pontosan az, amit a nem Fidesz-szavazók elvárnak.

Facebook Comments