Kirúgták a régészt, aki bocsánatot kért Orbán döntése miatt

Kirúgták a régészt, aki bocsánatot kért Orbán döntése miatt

Már megint vannak egyrészt a szakmai-tudományos szempontok, másrészt pedig a család üzleti érdekei. És hát tudjuk, melyiké az elsőbbség.hp.jpg

Több mint egy évvel a kinevezés lejárta előtt, Gulyás Gergely visszavonta Visy Zsolt miniszteri biztosi megbízatását. A pécsi régészprofesszor 2020. november 4-ig kapott kinevezést “a Magyarország által UNESCO Világörökségi cím elnyerésére benyújtott nemzetközi pályázat szakmai gondozására és az UNESCO Világörökség Bizottságában Magyarország képviseletére”, azaz ő koordinálta 

a dunai limes magyarországi szakaszának jelölését.

A limes a Római Birodalom császárkori határa volt, a világörökség részévé tételért 4 ország (Magyarország mellett Németország, Ausztria és Szlovákia) csaknem 20 éve dolgozott.

Az Unescónak a múlt heti, bakui kongresszusán kellett volna dönteni a pályázatról, de az Orbán-kormány módosította a jelölést, és kivette belőle az aquincumi helytartói palotát, ismertebb nevén a Hadrianus-palotát. Mivel viszont az kiemelkedő régészeti értéket képvisel, egészen más lett a pályázat tartalma, így az Unesco már nem is döntött róla.

Ezzel az előzetes értesítés nélküli döntéssel

Orbán 4 ország több évtizedes munkáját annulálta egyetlen tollvonással.

A hivatalos magyarázat szerint “a világörökségi minősítés Hadrianus palotájának korhű helyreállítását lehetetlenné tenné”, ami azt jelenti, hogy eredeti állapotában akarják felújítani a palotát, gyakorlatilag újjá akarják építeni a romot.

Ami mondjuk egészen olyan, mintha az olasz kormány/római önkormányzat úgy akarná renoválni a Colosseumot vagy a Forum Romanumot, hogy kipótolja a korok folyamán lepusztult/elhordott hiányzó részeket. Vagy a görög kormány újjá akarná építeni a Parthenónt.

Az Unesco nyilván nyilván nem engedélyezné ezeket, és mégis megpróbálnák, megvonnák a világörökségi minősítést Róma és Athén történelmi központjától.

Ezt előzte meg Orbán azzal, hogy visszavonta a legátusi palota jelölését. 

visy.jpgVisy Zsolt, lévén archeológus, alighanem maga se értett egyet a feltárás és állagmegőrzés helyetti újjáépítéssel, Orbán – és az idegenforgalomban érdekelt családtagjai – számára viszont a szakma véleménye nem szempont: ők

nagyszabású szórakoztató negyedet álmodnak az Óbudai-szigetre.

Erre nemcsak a Hadrianus-palota kivonása a világörökségi jelölésből, és a kormányzati magyarázat utal, hanem az is, hogy 2013 szeptemberében a magyar állam 4 milliárd forintért visszavásárolta a területet az akkori tulajdonos magáncégtől. Továbbá Lázár János akkori kancelláriaminiszter 5 éve egy képviselői kérdésre el is ismerte az újjáépítési tervet.

És hát hogy néz már ki egy Orbán-Tiborcz szálloda-, kaszinó-, diszkó-, kocsma- és kikötőkomplexum kellős közepén egy ókori romterület vagy egy múzeum?

Sokkal jobban mutat majd egy újjáépített helytartói palota; az igazán gazdagok a királyi család bizonyos érdekeltségeinek kiperkált megfelelő összegért, majd abban is kaphatnak szállást.

A régésznek, aki mindezt ellenezte, sőt bocsánatot mert kérni a nemzet (értsd: a klán) döntéséért, meg mennie kellett. Ahol pénzt keresnek, ott hullik a miniszteri biztos.

Facebook Comments