Mikor állítjuk meg Brüsszelt újra?

Mikor állítjuk meg Brüsszelt újra?

vls.jpgKétsége se legyen senkinek: az Európa Bizottság új vezetése sokkal gyorsabban ki fogja húzni a gyufát Orbánnál, mint az előző.

Ursula von der Leyen a Fidesz szavazatai nélkül nem nyerte volna el kedden az Európai Bizottság vezető tisztségét. Mindössze kilenc szavazaton múlott, hogy az Európai Parlament végül rábólintott saját kiherélésére: a csúcsjelölti rendszer európai tanácsi kivégzésére. (Abban is biztosak lehetünk: ha valamelyik csúcsjelöltről kellett volna szavaznia az EP-nek, nem szorul rá a jelölt a fidesznyik voksokra.)

Orbán Viktor igyekszik elhitetni híveivel, hogy személyesen neki köszönhető, hogy ez a remek, hét gyermekes, kereszténydemokrata német politikus került a Bizottság élére. Hogy ebből mennyi az igazság, illetve, hogy ez mennyire a demokrácia ünnepe, arról korábban többször is írtunk. Most már csak az a kérdés: mikor jön el a megbánás pillanata?

Orbán mindent egy lapra tett fel, annak érdekében, hogy se Weber, se Timmermanns neve ne kerüljön a parlament elé. Ez után kénytelen volt elfogani, sőt, aktívan támogatni az első nevet, amelyet a fenti két úr után bedobtak.

Az akkor győzelemként kommunikált megválasztás fénye már most kezd megkopni. A propaganda zászlóshajója szerdán már ilyesmit ír: “Az Európai Unió jelenlegi felállása nem is eredményezhet mást, mint egy politikailag korrekt, teljesen színtelen-szagtalan bizottságot, olyan vezetővel, aki nálunk többet tud a háttéralkukról, de kevesebbet a valódi problémákról. … Ursula von der Leyen valószínűleg igyekszik ugyanazt a tervet megvalósítani a bizottság élén, amit korábban Jean-Claude Juncker … tagadva a tagadhatatlant, hogy az Európai Unió nem egységes közösség, hanem nemzetállamok érdekszövetsége.”

Hogy mi van? Von der Leyen és Juncker egy mondatban? Az új elnök zárt szobákban megkötött háttéralkuk miatt került polcra? Fáj a demokrácia teljes hiánya?

A fordulat szemmel láthatóan már most megkezdődött. Mégpedig úgy, hogy a vezércikket jegyző propagandista akkor körömlte fájdalmát, amikor a fideszesek épp a jelöltre szavaztak.

Igen, Ursula von der Leyen Merkel politikai örököse, elkötelezett híve az Unió még nagyobb integrációjának – ha tetszik, az Európai Egyesült Államok ideájának –, négy év után újra szóba hozza a menekültek kvóta szerinti elosztását, határozott fellépést ígér a jogállamiságot és a demokratikus elveket sárba tipró tagállamokkal szemben. Sőt, egyszer még Sorossal is lefényképezték.

A Bizottság új vezetése októberben kezdi munkáját. Boritékolható, hogy Orbán jövőre újra Brüsszel megállításával fog kampányolni. Mindössez annyit nyertünk, hogy a gyűlöleködő plakátokon immár egy nő is szerepelni fog.

Facebook Comments