Idén harmincéves a hely, ahol sátánmajmok élnek

Idén harmincéves a hely, ahol sátánmajmok élnek

És binturongok. Az anoákról már nem is beszélve.phpthumb_generated_thumbnail.jpeg

Amíg néhányan azon vitatkoznak, milyen következményei vannak a klímaváltozásnak, közben milliárdokat húzkodva ki egymás zsebéből, akadnak még olyan helyek, ahol egyszerűen csak tesznek azért, hogy néhány veszélyeztetett faj fennmaradjon.

Csöndben, különösebb felhajtás nélkül – ezért sokan nem is tudják, mennyire értékes munkát végeznek. Az egyik ilyen hely a Szegedi Vadaspark, ami hivatalosan május végén ünnepelte harmincadik születésnapját.

A név megtévesztő,

mivel csak az alapítása idején volt valóban hazai állatokat bemutató klasszikus park az intézmény. Ma már állatkert, ahol ritka és veszélyeztetett egzotikus fajok képviselőivel találkozhat a látogató – méghozzá Magyarországon arányaiban a legtöbbel.

Az itt bemutatott állatok 26 százaléka tartozik valamilyen tenyésztési vagy fajmegmentési programhoz, ami elképesztően nagy arány, különösen, ha azt is figyelembe vesszük, hogy mennyire rövid idő alatt került az intézmény a veszélyeztetett fajok kiemelt támogatói közé. Hogy ez miért nem kapott soha nagyobb nyilvánosságot, az rejtély. Igaz, hogy ez az állatkert nagy hírverés nélkül is fontos és sikeres projekteket visz véghez, de épp ezért megérdemelné, hogy ezt a közvélemény is elismerje. 

A laikus látogató számára úgy tűnhet, mintha a Szegedi Vadaspark a veszélyeztetett fajok közül azokat részesítené előnyben, amelyeknek a legfurcsább nevük van, és egyben a legaranyosabbak. 

A sátánmajom

nevének említésére például az ember minimum összerezzen, ha életében először hallja. Közben pedig erről az állatról van szó: h_orig_saki_monkey_branch_gal.jpg

A fentebb már említett anoa nem más, mint egy indonéz törpebivaly, alig egy méteres testmagassággal és pici hegyes szarvacskákkal:1310815118_anoa.jpg

A binturong pedig egy nyestféle, leginkább talán mosómedvére emlékeztet, tekintélyes méretű bajusszal:binturong-1581987_960_720.jpg

Azt már nem áruljuk el, miféle jószág a dzseláda, a fossza vagy az unau. Legyen elég annyi, hogy érdemes őket is felkeresni a Szegedi Vadasparkban. Akár az állatkertek éjszakáján augusztus végén, akár csak úgy. Mert tényleg megérdemlik. 

Facebook Comments