A Fidesz-KDNP a vádemelés előtt egy hónappal nehezítette meg a bizonyítást a Simonka-ügyben

A Fidesz-KDNP a vádemelés előtt egy hónappal nehezítette meg a bizonyítást a Simonka-ügyben

Ennyire gondolják komolyan a korrupció felszámolását.
sgyov.jpg

Öt év nyomozás után végre vádat emeltek Simonka György, a Békés megyei Fidesz-KDNP helytartó parlamenti képviselő (fent balra) ellen.

Az Országgyűlés még tavaly ősszel függesztette fel a képviselő mentelmi jogét, akinek tevékenysége 32 társával “a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek által igénybe vehető, az Európai Uniótól és a hazai költségvetésből származó támogatások jogellenes megszerzésére irányult”, és aki közel másfélmilliárd forintos vagyoni hátrány okozott.

Ebből akár azt is gondolhatnánk, hogy kész, vége lebukott, ülni fog, Orbán Viktor (fent jobbra) elengedte a kezét.

Azonban azt sem árt tudnunk, hogy a parlament Fidesz-KDNP-s többsége a vádemelés előtt alig egy hónappal módosította a Büntető törvénykönyvet. A módosítást a költségvetési törvénybe rejtették, hátha nem veszi észre senki, és azt célozta, hogy nehezebb legyen a vádnak bizonyítani a bűnszervezetben való elkövetést. Ezután igazolni kell

  • az alá-fölé rendeltséget,
  • a munkamegosztást
  • és a konspiratív elkövetést is.

Ami csaknem lehetetlen, de legalábbis igen nehéz. A Központi Nyomozó Főügyészség ennek dacára bűnszervezetben való elkövetés miatt emelt vádat, és bízik a saját képességeiben a bizonyítást illetően.

Ők majd mossák a kezüket, ha mégsem sikerül a bizonyítás, és a bíróságok a sorozatos fellebbezésekkel sokévesre nyújtott procedúra végén mindenkit felmentenek, vagy legsúlyosabb esetben csak néhány hónap felfüggesztettre ítélnek.

És ők is moshatják a kezüket, hiszen köti őket a törvény és a vád.

A Polt Péter-féle ügyészség által emelt vád és a Fidesz-KDNP által módosított törvény.

A fenti képet egyébként Simonka posztolta a Facebookra, éppen a Btk. vonatkozó módosítása utáni napokban. Dömötör Csaba államtitkár akkor azt közölte a képről, hogy az egy olyan fogadáson készült, amelyre minden Fidesz-KDNP képviselő hivatalos volt.

De azt már nem nem tette hozzá, hogy Orbánnal azért nem készíthet közös képet akárki egy rendezvényen. A miniszterelnöki fotós csak főnöki megrendelésre dolgozik, és ad át képet. Ha Orbán nem akarta volna, nincs közös kép egy korrupcióval – akkor még csak – gyanúsított politikussal.

De akarta.

Nehéz nem arra gondolni, hogy a kormányfő a klientúrának akart vele üzenni: senkinek nem engedik el a kezét. Van olyan ügy, hogy már nem lehet mit tenni, nyomozni kell, mentelmi jogot felfüggeszteni, vádat emelni, hogy lássa Brüsszel, Magyarországon nincs is (párt)államilag szervezett, bátorított és védelmezett korrupció. 

De azért elítélni nem muszáj bárkit. Ha elég lojális, akkor senkit nem hagynak az út szélén. Nem kell félni, nem fog fájni,

ez az egész csak a pávatánc része.

Simonka ezután mit is tehetne mást, mint bízik abban, hogy a független bíróság előtt tisztázza magát. 

És alighanem igaza lesz. Minden segítséget megkapott hozzá.

 

Facebook Comments