Eltitkolták Orbán portugáliai útját

Eltitkolták Orbán portugáliai útját

Valamit nagyon el akartak leplezni. semorb.jpgEgy ultrakonzervatív, vallási fundamentalista szervezet, a Katolikus Törvényhozók Nemzetközi Hálózata (International Catholic Legislators Network, ICLN) rendezvényén vett részt szombaton a magyar miniszterelnök a portugáliai Fatimában. Az ügyről a helyi sajtó nyomán a hvg.hu számolt be.

Voltaképpen nem az az igazán meglepő a dologban, hogy Orbán hová és kikhez ment, hanem az, hogy

igyekeztek titokban tartani.

  • Nem számolt be róla Orbán Facebook-oldala.
  • Nem közölték a miniszterelnok.hu-n. (Pedig ott még a volt kanadai kormányfővel való tárgyalását is hírértékűnek ítélték; jelenleg ez is az utolsó bejegyzés.)
  • Továbbá egy hangot se írt róla a kormánypropaganda közel 500 terméke, noha ott időnként még Orbán étrendjéről is vezető hírben számolnak be.

Szóval úgy tűnik, Orbán igazán azt remélte, nem derül ki a portugáliai túra. (Az igen valószínűtlen, hogy nem politikusi, hanem magánemberi minőségében vett volna részt egy politikai szervezet rendezvényén.)

A kormánypropaganda mély hallgatása annál is inkább különös, mert Orbán mostani ideológiai alapvetésébe, amit ő Tusnádfürdőn keresztény szabadságnak nevezett el, éppenhogy szervesen beférne egy katolikus szervezettel való találkozás (és annak propagálása). 

Kivált akkor, ha azt s tudjuk, hogy Orbán ideológiai vonalát éppen a katolikus főpapok nem támogatják, Ferenc pápától Erdő Péter bíboros-érseken át Beer Miklós püspökig. Hasonló a helyzet az ICLN-nel, amelynek konzervativizmusa szintén sok az egyháznak, különösen a pápának.

Az ICLN koncepciója a hívek és a politikusok közötti kapcsolat megteremtéséről azonban nagyon is egyezik Orbánnak az állam- és népegyház visszaállításáról szóló víziójával, még akkor is, ha ő maga református(nak mondja magát). Minden politikai számítás azt diktálta tehát, hogy

a Fidesz elnöknek éppenhogy hangsúlyoznia kellett volna a fatimai találkozót

annak illusztrálására, hogy ha hivatalos katolikus egyház gonosz és liberális vezetése nem is támogatja, a belső ellenzék, az egyház fundamentalista-konzervatív vonala legitimálja a törekvéseit.

Ennek ellenére hallgattak a portugál útról. Ami arra enged következtetni, hogy ezúttal nem a vallási-ideológiai vonal volt a lényeges, az ICLN-rendezvény (amire máskor Rétvári-, Hölvényi-szintű apparatcsikokat delegál) csak alkalmat nyújtott néhány tárgyalás és találkozó nyélbeütésére.

Arról csak találgatni lehet, hogy miért ment oda, kivel akart találkozni Orbán, de azért akad, ami nyomravezethet. A portugál lapok külön kiemelték, hogy

  • Orbánon kívül nem ment Fatimába egyetlen állami vezető sem.
  • Rajta kívül a legjelentősebb résztevő Mick Mulvaney, az amerikai elnök kabinetfőnöke volt.

Amiből adja magát a felételezés, hogy egy vallási rendezvény voltaképpen

Orbán-Mulvaney tárgyalás történt Portugáliában.

Persze az is lehet, hogy a magyarországi kormányfő csak akart találkozni az – amúgy hívő katolikus, szóval okkal ott lévő – amerikai kabinetfőnökkel, de annak se szándéka, se felhatalmazása nem volt arra, hogy bármiről tárgyaljon vagy pláne megegyezzen vele.

Biztosan mindenesetre csak annyit tudunk, hogy akárkivel találkozott Orbán, és akármiről tárgyalt vele, már magát a találkozó tényét is  titokban akarta tartani. Legfeljebb nem sikerült, mert éppen a mély hallgatással hívták fel rá a figyelmet.

Facebook Comments