Már most Oscar esélyesként beszélnek Tóth Barnabás új filmjéről

Már most Oscar esélyesként beszélnek Tóth Barnabás új filmjéről

Tóth Barnabás filmrendező  legújabb filmjét, az Akik maradtak című egész estés alkotást az Egyesült Államokban az „Oscar előszobájaként” is emlegetett Telluride Filmfesztiválon is levetítették. Korábban egy rövidfilmjét, a Susutázst  beválogatták a 2019-es Oscar-díj legjobb élőszereplős rövidfilm kategóriájának 10 kisfilmet tartalmazó rövidlistájára.

to_th_barna_filmfesztiva_l_colorado.jpg

 Dern, Scorsese, Herzog, Banderas, Dafoe, Redmayne, Driver, Sandler, Gates és Tóth Barnabás is a csoportképen

A rendezőt fesztivál közben értük el Coloradoban, ahol többek között között Pedro Almadovar, Terrence Malick, James Mangold, Edward Norton és Agnès Varda legújabb alkotása mellett mutatták be a filmjét. Jó jel mindenképpen, hogy magyar nagyjátékfilmek közül legutoljára a Saul fia szerepelhetett ezen a neves amerikai fesztiválon.

           Magyarországon keveset tudunk a Telluride fesztiválról. Mondjon róla valamit?

          –A Telluride Filmfesztivál egy laza, családias hangulatú rendezvény, ahol nincs vörös szőnyeg, pezsgő és flanc, mégis az egyik legjelentősebb filmes mustra az Amerikai Egyesült Államokban, sokan az Oscar előszobájaként is emlegetik a fesztivált.
És elképesztő itt lenni.  Minden szempontból. Amellett, hogy ez itt egy földi paradicsom, de ami még fontosabb, itt van az amerikai filmes világ krémje. Mindenki itt van. Például Scorsese vagy Bill Gates is.

          És lehet is ismerkedni, beszélgetni velük?

          A hétvégén egy itteni gazdag hölgy hívott meg sokakat a résztvevők közül egy fényes partira. Miközben sem Banderashoz, se Guy Pierce-hez nem mertem odamenni, nagyon sokan jöttek hozzám. Tom Luddy, az egész kitalálója és feje maga mellé ültetett az asztalnál.

           Akadnak már kritikák, visszhangok a filmről?

          Azok a kritikusok, akik már korábban látták, odavannak a filmtől. Már a reptéren hallottuk, hogy ajánlgatják az emberek egymásnak a filmet.  A repülőn előttem Werner Herzog, mellettem Walter Murch (Coppola meg Lucas vágója) olvasta egyszerre az interjúmat a katalógusban, Abigél képével. (Szőke Abigél a film egyik főszereplője.) Még az első napon az egyik szervező meghívott egy kerekasztal beszélgetésre az adaptációról. Részvevők: Edward Norton, Philip Kaufman meg én.  A hölgy a Columbián tanít és rengeteg fontos helyre ír cikkeket. A férje, egy költő, aki a filmünk hatására rögtön írt egy verset. Sőt, két rendező kollégám is kifejezetten jókat mondott nekem a filmről, pedig itt nem szokás hízelegni.

          Igen, ez jól hangzik, de mégis azt szokták mondani a fesztiválokon annak van esélye, aki alaposan rádolgozik a győzelemre. Komoly munka, befektetés, szakértelem szükséges a jó filmen kívül az eredményes szereplésre.

          Neil Friedman a, Menemsha Films vezetője, itteni forgalmazónk és a kollégái mindent megtesznek a filmért. Értem, értünk vannak, a filmért. Nem őrült, nem nagyotmondó, nem erőszakos. Egy dolgos amerikai, aki szereti a filmeket és a pénzt. Rengeteg embert ismer. Sok fontos kritikussal összehozott. És még Guy Pierce-hez, aki nekem egy félisten, is odavitt, akivel a kedvenc filmemről, a Mementoról-beszélhettem vele.

          És hogy sikerült a vetítés?

Minden várakozásomat felülmúlta. John Bailey operatőr, aki egészen néhány hónappal ezelőttig az Amerikai Filmakadémia elnöke volt hosszú éveken át, már a vetítés előtt kezembe nyomta a névjegykártyáját, mondván, segít amiben tud. Utána rögtön odajött és hosszan áradozott, de rajta kívül szerencsére mindenki teljesen odavolt. Többen mondták, hogy az eddigi legjobb film a fesztiválon. Teljesen elárasztottak minket a nézők a szeretetükkel és a lelkesedésükkel. A vetítés alatt végig úgy rezdültek a filmmel, ahogy reméltem: nevettek, ahol kellett és megrendültek, ahol épp az érzelmek domináltak a vásznon. Mindezt megünnepelve beültünk egy étterembe Neil-lel, és megint John-ba botlottunk. Azt mondta, tervezett még egy filmre menni aznap este de végül úgy döntött, az Akik maradtak után nem tud. És ezzel, kiderült, többen így voltak. Tom Luddy is felbukkant és leült közénk John-nal vacsorázni. Hosszan és részletbe menően áradoztak a film minden egyes aspektusáról a vágástól a zenéig, csak úgy, mint a reggel megjelent Variety interjúban. (A filmről részletesen beszámolt a neves filmes szaklap, a Variety is Többen azt mondták, hogy ha ez lenne Magyarország Oscar nevezése, akkor talán nemcsak a legjobb ötbe kerülhetne be, de talán a díjat is megkaphatná. Ez a fajta előre rohanás nekem már picit sok is volt.

 

 toth_barnabas.jpg

Tóth Barnabás

Akik maradtak

(2019, játékfilm, HD, színes, 84 perc, DolbyDigital)

A történet egy 16 éves lány és egy 40 feletti férfi lelki egymásra találásának szépségeit és nehézségeit meséli el, háttérben a II. világháborút követő évek vörösterrorba forduló időszakával. F. Várkonyi Zsuzsa Férfiidők lányregénye című kötete alapján.

 

 

 

 

Rendező Tóth Barnabás

Forgatókönyv Tóth BarnabásMuhi Klára

Operatőr Marosi Gábor

Vágó Mógor Ági

Zene Pirisi László

Producer Mécs MónikaMesterházy Ernő

Gyártó Inforg-M&M Film

SZEREPLŐK

Hajduk Károly Körner Aladár

Szőke Abigél Klára

Nagy Mari Olgi

Simkó Katalin Erzsi

Lukács Andor Pista

 

 

Facebook Comments