Bődületeset hazudott Varga Judit a brüsszeli meghallgatáson

Bődületeset hazudott Varga Judit a brüsszeli meghallgatáson

Mi van akkor, ha a tények nem támasztják alá az álláspontot? Hát az, hogy annál rosszabb a tényeknek. vj.jpg

Az igazságügyminisztert hallgatta meg hétfőn az uniós szakminiszterek tanácsa az Orbán-kormány elleni 7-es cikkely szerint elindított eljárásban. A meghallgatás után Varga Judit arról nyilatkozott, hogy bevándorláspárti erők indítottak támadást, de ő megvédte Magyarországot, és akár már most le lehetne zárni az eljárást, mert ő minden rágalmat megcáfolt.

Ami azért érdekes lett volna.

A 444 viszont hozzájutott ahhoz, milyen válaszokkal próbálta Varga kimagyarázni kormányát.  Például a CEU-törvényt firtató kérdésre azt mondta, hogy a CEU még mindig Magyarországon működik. (Ami igaz, csak amerikai diplomát nem adhat ki, mert a Fidesz mondvacsinált okokkal lehetetlenné tette.)

Továbbá szerinte 

a magyar ügyészség kiemelten üldözi a korrupciót.

(Ami lehet igaz, csak arra vigyáz, hogy utól ne érje soha.)

Meg azt is mondta, hogy a magyar sajtószabadságot egy olyan hatóság védi, aminek tagjait kétharmados többséggel választotta meg a parlament. (Azt elfelejtette hozzátenni, hogy kizárólag a kormánypártok szavazataival, tehát a Fidesz-KDNP védi saját magától a sajtószabadságot.)

Továbbá, hogy a bírósági szervezetek konfliktusai éppen azt bizonyítják, milyen jól működik a fékek és ellensúlyok rendszere. (Tehát, hogy a kormány teljesen maga alá akarja gyűrni a bíróságokat, az azt jelzi, hogy egyáltalán nem is akarja.)

A legszebb és legátlátszóbb válasza azonban a magyar média 80(!) százalékát birtokló, KESMA nevű propagandaholding felállítására vonatkozott. A 444 szerint Varga erre azt mondta, hogy

a KESMA egy piaci folyamat eredményeként jött létre, ahhoz a kormánynak a világon semmi köze sincs. 

A KESMA ugyanis a maga nyomasztó piaci túlsúlyával egyáltalán nem is jöhetett volna létre, arra a Gazdasági Versenyhivatal Fidesz-kinevezett tisztségviselői sem tudtak rábólintani. Ezért a kormány kivette a GVH kezéből, azzal, hogy közérdekből(!) nemzetstratégiai(!) jelentőségűnek minősítette

Annyira nem volt hozzá a kormánynak semmi köze, hogy maga Orbán Viktor írta alá.

De Varga persze azt hazudik, amit akar, a dolognak semmilyen tétje nincs.

Elvileg természetesen lenne, nem is kicsi. Mert a 7-es cikkely szerinti eljárás végén akár megvonhatnák Orbán szavazati jogát, és akkor megszűnne a zsarolási pozíciója a költségvetési alkudozásban, és jelentősen csökkenne a Brüsszelből kapott, a klientúrát hízlaló vagy szavazatvásárlásra fordítható pénzek mennyisége.

Azonban a szankcióról végül az Európai Tanács dönt, és egyetlen ellenszavazat is elég ahhoz, hogy ne marasztalják el a Fidesz-rezsimet. Varga tehát büntetlenül állíthat alternatív tényeket, építhet párhuzamos valóságot, várhatóan semmi következménye nem lesz.

Csak arra kell figyelnie, hogy el ne röhögje magát véletlenül.

Facebook Comments