Orbán Viktor megvédte Tiborczot az orvul rátámadó finnektől

Orbán Viktor megvédte Tiborczot az orvul rátámadó finnektől

Bár inkább a magyar adófizetőket kellett volna Tiborcztól. orti_1.jpg

Hétfő este Budapestre jött Antti Rinne finn miniszterelnök, hogy – Orbán Viktor kifejezésével – megmossa a magyar miniszterelnök fejét. A zaklatottnak nyugodtan nevezhető tárgyalás utáni sajtótájékoztatón egy finn újságíró megkérdezte a finn miniszterelnököt:

  • hogyan juthattak uniós pénzek Orbán vejéhez, Tiborcz Istvánhoz;
  • hogyan lehet garantálni hogy az uniós támogatásokkal ne lehessen visszaélni;
  • hogyan lehet visszavonni ezeket a támogatásokat.

A nem is neki címzett, finnül elhangzott kérdésre Orbán magához ragadta a mikronfont, és azt mondta,  hogy ami a kérdésben elhangzott, az

fakenews.

Azaz, hogy nem is jutottak uniós pénzek a vejéhez.

És egészen kivételesnek nevezhető módon Orbán ezúttal nem is hazudott. Érdemes azonban áttekinteni, pontosan miként is volt, hogy nem jutottak uniós pénzek a lányának férjéhez.

Ami Elios-ügyben történt:

  • 2011 és 2015 között 35 darab, közvilágítás-korszerűsítésre kiírt pályázattal 43,7 millió euró, mai árfolyamon csaknem 14 milliárd forint uniós támogatást játszottak a fideszes önkormányzatok az Elioshoz, Tiborcz István, a miniszterelnök vejének közvetett és közvetlen tulajdonában lévő céghez.
  • Az ügyeket vizsgálta az OLAF, az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala, amelyik ajánlást tett a magyarországi ügyészség számára eljárás indítására a 35 ügyben feltárt szabálytalanságok miatt.
  • A magyar királyi ügyészség az eljárást meg is indította, de 2018 novemberében bűncselekmény hiányában lezárta.
  • Ennek indokáról Polt Pétert meg akarta kérdezni az Európai Parlament illetékes bizottsága, de a  legfőbb ügyész közölte, el sem megy a meghallgatásra, mert politikai okokat sejt mögötte.
  • Az Európai Bizottság közölte az Orbán-kormánnyal, hogy a bűncselekmény gyanúját felvető szabálytalanságok, valamint az érdemi vizsgálat hiánya miatt nem hajlandó kifizetni Magyarországnak az ügyre költött 13,8 milliárd forintot.
  • Az összeget a magyar költségvetés megelőlegezte, hogy majd utólag kifizetteti Brüsszellel, de a várható elutasítás miatt az Orbán-kormány már le sem adta a számlákat a Bizottságnak.

A helyzet tehát az, hogy Tiborcz cége eredetileg az Európai Unió által finanszírozott pályázatokon nyert, ám a (khm) szabálytalanságok miatt azokat

a magyar állam nem fizettette ki Brüsszellel, hanem maga állta a cechet.

Az uniós adófizetőknek tehát egyetlen eurocentjébe sem került tehát a miniszterelnök vejének saját lábra állása. Kivéve természetesen a magyarokat, akiknek  13,8 milliárd forintjába.

Egy fideszes vereség esetén 2018-ban felálló új magyar kormány

  • megpróbálhatta volna visszaszerezni ezt az összeget Tiborcztól.
  • Vagy kezdeményezhetett volna új eljárást a rendőrségen.
  • Esetleg csatlakozhatott volna az Európai Ügyészséghez, amit éppen az ilyesfajta visszaélések ellen terveznek létrehozni.

De nem. A magyar választók egy nem jelentéktelen hányada tavaly áprilisban úgy döntött, jó helyen van az a csaknem 14 milliárd Tiborcznál.

Mert nekik a család az első.

Facebook Comments