Nyomoz az ügyészség Karácsony megfenyegetése miatt

Nyomoz az ügyészség Karácsony megfenyegetése miatt

A hatóság is beszáll a kampányba.
kgtcs.jpg

Kényszerítés bűntette miatt elrendelte a nyomozást a Karácsony Gergely-féle hangfelvétel ügyében a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség – közölte a hatóság szóvivője a Pesti Srácok nevű NER-agitkával.

A Btk. 195. §-a szerint a kényszerítés bűntettét – ami három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő – az követi el,

aki mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, és ezzel jelentős érdeksérelmet okoz.

A feljelentést  Tényi István tette. A notórius feljelentő ezt arra a tisztázatlan eredetű hangfelvételre alapozta, amelyik a múlt héten került fel a netre, és amelyen Karácsony Gergely, az ellenzéki főpolgármester-jelölt többek között azt állította, hogy Tóth Csaba, az MSZP zuglói elnöke többször megfenyegette őt és a családját is.

  • Karácsony utóbb tagadta, hogy Tóth megfenyegette volna.
  • Tóthtal közös képet is posztolt (lásd fent).
  • Azt állította, hogy a felvétel manipulált, összevágott és illegális titkosszolgálati eszközökkel készült.

Az ügyészség azonban nem azt a vádat vonta eljárás alá, hogy lehallgathatja-e valaki az védett állami épületben az egyik ellenzéki párt elnökségi üléseit, hanem a felvételen elhangzó,

semmivel alá nem támasztott és utóbb tagadott állításokat.

Elsőre üdvözlendőnek látszik, hogy az ügyészség nem nem egy szó nélkül egy súlyos bűncselekmény gyanúja mellett. Azonban egy feljelentést adatokkal kell alátámasztani; ti., hogy pontosan ki fenyegetett meg kit, mikor, hol és mivel.

Tényi feljelentése – mivel ő nem érintetett az ügyben – ilyen adatokat értelemszerűen nem tartalmazhatott. Csak azt indítványozhatta, hogy az ügyészek hallgassák meg Karácsonyt, illetve a szintén fenyegetésekről – ám szintén részletek említése nélkül – posztoló korábbi LMP-s Várnai Lászlót.

  • A hatóság éppen az ilyen esetekben szokta visszadobni a feljelentést, és felszólítani az indítványozót annak kiegészítésére, adatokkal való alátámasztására. (A büntetőeljárási törvény kötelezi is, hogy így tegyen.)
  • Ez most nem történt meg, azonnal elrendelték a nyomozást. Amiből nyilvánvalónak tűnik, hogy az ügyészség célja egyáltalán nem a súlyos bűncselekmény gyanújának tisztázása.
  • Ha az lett volna, akkor feljelentés-kiegészítéssel elhúzzák az időt még 10 napig, és a választás után – ha kapnak értékelhető adatokat – nagy erőkkel ráfekszenek az ügyre.

Ehelyett borítékolható, hogy az önkormányzati választásig minden nap a kormánymédia címlapon szerepelteti az eljárást, majd a választás után – bármi is lesz az eredmény –

szép csendben elhal, majd néhány hónap után bűncselekmény hiányára hivatkozva meg is szűnik az ügy.

Ebből talán már kitűnik, hogy az ügyészség célja ebben az esetben sem az igazság felderítése és a bűncselekmények üldözése.

Ami azért arra is erős jelzés, hogy talán mégiscsak a kormányfüggetlen közvéleménykutatóknak (Medián, Závecz, Publicus, Republikon) lehet igazuk a Fidesz-rezsim által kitartott Nézőponttal és Századvéggel szemben, és Karácsony valóban beérte vagy legalább megközelítette Tarlóst, ha az ellenzéki jelölt esélyeit gyengítendő már a hatóságnak is be kell szállni a főpolgármesteri kampányba.

Facebook Comments