A cége már bebukott – mégis polgármester lenne Moldován László

A cége már bebukott – mégis polgármester lenne Moldován László

Az az egykori LMP-s budapesti elnök Moldován László egyelőre nem hajlandó visszalépni a budapesti hetedik kerületben a polgármester jelöltségtől. Pedig korábban ő is úgy nyilatkozott, hogy a fideszes polgármester káros a kerületnek. Ám indulásával komoly szívességet tesz neki. Még akkor is, ha Moldován is tudja, hiszen egy interjúban elmondta, Vattamány Zsolt fog nyerni. 

Ha Moldován (aki 4 százalékon áll a biztos szavazók között) visszalépne, akkor jelentősen nőnének az ellenzéki közös jelölt, Niedermüller Péter esélyei.

Most egy pillanatig játszunk el a gondolattal, hogy Moldován nem Vattamány fideszes jelöltet hozza be, hanem ő kerülne egy kerület élére. De el tudna-e vezetni egy városrészt valaki, aki a saját kicsiny cégét sem tudta?
moldovan_katalizator.jpg

Az Igazságügyi Minisztérium ingyenes céginformációs szolgáltatásának honlapjáról, az e-cegjegyzek.hu oldalról elérhető nyilvános és közhiteles adatok alapján a Moldován László és felesége, Halmos Zsuzsa kizárólagos tulajdonában lévő cég, a Katalizátor Könyvkiadó Korlátolt Felelősségű Társaság ellen, amely cégnek az önálló eljárási jogkörrel rendelkező két ügyvezetője is a fenti két személy, jelenleg három végrehajtási eljárás is van folyamatban. A cégjegyzék adatok /33 rovata szerint a végrehajtási eljárások egyikét a NAV, a másikat pedig a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány kezdeményezte (a 3. eljárásról nyilvános adat nem áll rendelkezésre).A cég adatlapja alapján a végrehajtási eljárások egyikében, annak ellenére, hogy a végrehajtási törvény kifejezetten sok olyan rendelkezést is tartalmaz, amely az adósok érdekeit védi, illetve helyzetüket igyekszik könnyebbé tenni, végül még sem sikerült Moldovánéknak az adósságukat visszafizetniük, ugyanis Moldáván Lászlónak a Katalizátor Kft.-ben lévő üzletrészét a hatóságok lefoglalták.

Érdekes az is, hogy a Katalizátor Kft. adószámát 2015.október.15. napjával a NAV felfüggesztette.

Erre akkor kerülhet sor, amikor a társaság

– nem elérhető a hatóság számára, a levelek a címről többször is visszajönnek,

– a vállalkozás nem lelhető fel a székhelyén,

– képviselőjét az adóhatósághoz nem jelentették be, vagy nem érhető utol a megadott elérhetőségeken, vagy

– egy évnél hosszabb ideje nem adja be bevallásait, a bevallott adóit több mint egy éve nem fizeti be.

Meg kell jegyeznünk, hogy a fentieket általában a cég pótolni szokta, és helyre állítja a törvényes működését, ám úgy látszik Moldávánék ezzel nem foglalkoztak, tekintettel a cégjegyzék  /21. –es rovatára, amely szerint a NAV 2016.augusztus.12. napján törölte is társaság adószámát.

Az adószám törlését követően a vállalkozás adószám hiányában gazdasági tevékenységét nem folytathatja, és adóigazgatási azonosításra alkalmas számlát sem bocsáthat ki.

Ez valószínűleg így is van, vagyis a társaság gazdasági tevékenységet nem folytat, ugyanis a társaság már második éve mulasztja el a  pénzügyi helyzetére vonatkozó beszámolójának közzétételét a https://e-beszamolo.im.gov.hu oldalon

– teszi ezt annak ellenére, hogy erre akkor is jogszabály kötelezné, ha egyébként nem rendelkezik bevétellel.

Itt tart most Moldován László cége, amellyel szemben a fentiekre tekintettel a hatóságoknak már lett volna lehetősége megindítania a Katalizátor Kft.-vel szembeni kényszertörlési eljárást. Ilyenkor ha a cég rendelkezik elegendő vagyonnal, a végelszámoló a hitelezőket az eljárás folyamán kifizeti, majd a céget törlik a nyilvántartásból. Viszont – és ez a gyakoribb eset – ha a társaság vagyona nem nyújt kellő fedezetet a hitelezők követeléseire, a végelszámolónak felszámolást kell kezdeményeznie. Ekkor azonban már elenyészően kicsi az esélye annak, hogy a hitelezők akár egy fillért is kapjanak a fennálló követelésükből.

A Katalizátor kiadó, Moldován cége, tehát megbukott, még ha Moldován magyarázza is a bizonyítványt. Hogy tudna valaki egy önkormányzati vagyonnal gazdálkodni, ha egy kis céget se tud vezetni? Elbukta nagyjából a céget, beszámolási kötelezettségeinek nem tesz eleget – pedig ez csak a töredéke annak, amiért egy városrész polgármestere felelős. Hogyan tudna tehát felelős városvezetőként működni?

A kérdés költői. Hiszen Moldován nem lesz polgármester. Aki rá szavaz, az tulajdonképpen Vattamány fideszes polgármestert segíti a hatalomban maradni.

Moldován indulásával tehát a Fidesz szekerét tolja.

Facebook Comments