Már egyik 2 évvel ezelőtti ellenzéki miniszterelnök-jelölt se tagja saját pártjának

Már egyik 2 évvel ezelőtti ellenzéki miniszterelnök-jelölt se tagja saját pártjának

Vona kilépésével vált teljessé a sor. vg_1.jpg

  • Botka László előbb múlt pénteken saját frakciót alakított, és nem ült be az MSZP-ébe, majd hétfőn azt is nyilvánosságra hozta, 28 év után kilép a szocialista pártból, amelynek 1991 óta volt tagja.
  • Szél Bernadett már tavaly kilépett az LMP-ből, mivel a választások után a párt etikai bizottsága elmarasztalta, és eltiltotta attól, hogy választott pozícióra jelöltesse magát (noha addig a párt társelnöke volt).
  • Vona Gábort a pártvezetés már 2018-ban, közvetlenül az országgyűlési választás után lemondatta a Jobbik elnöki posztjáról, a pártból azonban csak most lépett ki.

A közös bennük, hogy mindhárman saját pártjuk (az MSZP, az LMP és a Jobbik) miniszterelnök-jelöltjei voltak még 2017 őszén. (Botka a választást már nem érte meg, októberben lemondatták.) Meg az is közös bennük, hogy

a 2 évvel ezelőtti kormányfő-jelöltek közül már egyik se tagja saját pártjának.

A 2018-as választás eszerint tényleg inkább ellenzék-, mint kormányváltó volt, bár főként azért, mert az ellenzék 3 jelöltet is megpróbált szembeállítani Orbán Viktorral, ahelyett, hogy az erőket egyesítve egyetlen esélyes mögé állt volna be.

2019 őszére viszont már nem volt más választásuk, mint a közös indulás. Ami talán még számukra is váratlan ellenzéki győzelmet és  – nagyvárosokban – Fidesz-vereséget hozott.

Paradox módon abból következett az ellenzéki siker, hogy

a szavazók megbüntették a 2018-as különindulásért az MSZP-t, a Jobbikot és az LMP-t is.

A lecsökkent támogatás miatt pedig kénytelenek voltak együtt indulni, amiből jött aztán a kis októberi forradalom, a Fidesz hegemóniájának megtörése, a kizárólagosságra törekvésének megakasztása.

Most inkább már csak az a történelmietlen kérdés, hogy mi lett volna akkor, ha ezt már 2018 tavaszára meglépik, elébe mennek az előre látható következményeknek, és nem várják meg, hogy a választók kényszerítsék rá őket a közös indulásra.

  • Még az a legkevesebb, hogy akkor valószínűleg mindhárman tagjai volnának a saját (eddig) pártjuknak.
  • Esetleg érdemeben létezne még az MSZP, a Jobbik és az LMP is.

De még az se kizárt, hogy nem Orbán Viktornak neveznék a jelenlegi magyar miniszterelnököt.

Facebook Comments