Orbán utasításba adta: minden kitartottja álljon ki az atlétikai vébé mellett

Orbán utasításba adta: minden kitartottja álljon ki az atlétikai vébé mellett

De az csak ürügy. A lényeg a stadion felépítése az olimpiára.szgy_1_1.jpg

Orbán Viktor ugyan az októberi önkormányzati vereség után közvetlenül azt mondta, a választott budapesti vezetők döntésétől teszi függővé, megépíti-e a kormány az atlétikai stadiont vagy visszavonja-e a szövetség a pályázatát a 2023-as világbajnokság megrendezésére.

A meghunyászkodás, a népakaratba való beletörődés azonban legfeljebb csak látszólagos, Orbán békülékeny, megengedő megnyilatkozásai ellenére igyekszik nyomást gyakorolni Karácsonyra Gergelyre és a Fővárosi Közgyűlési képviselőkre, és úgy tesz,

mintha ellenállhatatlan társadalmi nyomás követelné a stadion megépítését és a vébé megrendezését.

Kb. kétnaponta ad ki egy sportoló vagy szervezet közleményt arról, hogy mennyire szükségesnek és elengedhetetlennek tartják a vébé magyarországi megrendezését. Kezdte Baji Balázs, a gátfutó, aztán szombaton az ún. Nemzet Sportolói jöttek.

Az utóbbi szervezet megszólalásának súlyát azonban jelentősen gyengíti, hogy a nevükben Schmitt Pál, a szöveglopásba dicstelenül belebukott egykori államfő, Orbán familiárisa nyilatkozott, szóval korántsem lehet biztosra venni, hogy a nemzet sportolói valóban összegyűltek és szavaztak a kérdésben.

Hétfőn aztán Orbán egy másik kitartottja, a miniszterelnök vagyonkezelő cégének alkalmazottja, Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője állt elő támogatási közleményével. Hivatalosan  a sportújságíró-szövetség elnöksége nevében, aminek ő az elnöke:

A Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöksége ezúton fejezi ki, hogy támogatja a már elnyert 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezését, sajnálja, hogy a régóta zajló szakszerű előkészítő munka közben

politikai okokból bizonytalanság lépett föl az ügyben. 

(…) A magyar sport történetében se szeri, se száma az elszalasztott nagy lehetőségeknek. Nem szeretnénk, a budapesti atlétikai vb is ezeknek a meg nem valósult álmoknak a számát gyarapítaná.

A sportmédia képviselőiként a világot járva mindenütt tapasztaljuk Budapest, a budapesti rendezvények, sportviadalok népszerűségét. (…)

A sportújságírók családjának Gyulai István emléke miatt is kötelessége kifejezni szakmai véleményét és a veszélybe került budapesti világbajnokság ügye mellé állni.

Politikai okokból bizonytalanság lépett fel az ügyben = az emberek, a magyar, a budapesti választók döntöttek: nem akarják, hogy presztízscélú, gigantomán magamutogatás ürügyén ellopják a pénzüket. Karácsony ezzel kampányolt, és ennek ismeretében választották főpolgármesterré.

A sportújságírók saját érdekeik ellen lépnek fel- állítólag egyhangúan. Köztudott, hogy abból lesz sportújságíró, aki tud írni vagy legalább beszélni, szereti a sportot, továbbá imád utazni. Tehát ha Észak-Csepelen lenne a 2023-as atlétikai vébé, akkor pont a sportújságírók némelyike lenne az, aki elesne valamilyen fincsi kis külföld kiküldetéstől. Ők akkor járnának jól, ha a vébé Szingapúrban vagy Indianapolisban, de semmiképpen nem Budapesten lenne.

Az atlétikai vébének amúgy sem lenne semmilyen pozitív hozadéka Magyarország számára.

  • Nacionalista büszkeségre okot adó magyar sikerek nem várhatók; jelenleg mindössze két éremesélyesnek mondható magyar atléta van, a már említett Baji mellett a súlylökő Márton Anita. Akik azonban már túl lesznek a legjobb korukon 4 év múlva.
  • A vébé nemhogy növelné, de inkább visszavetné a turizmust. Ahogy ez már 2 éve, a vizes vébé idején is látszott.
  • De legalább a költségek elszállnának. Szintén a 2017-es vizes vébé mutatta meg, miként tud egy 50 milliárd forintos eseményből a Fidesz-klientúra egy 150 milliárdost csinálni.
  • És végül: ottmarad  egy kihasználatlan és fenntarthatatlan stadion, ami belekerült néhány 10 milliárd forintba.

De éppen ez a lényeg.

Az atlétikai vébé nem más, mint Orbán cezaromán álmának, az olimpiai rendezésnek előkészítése. Hogy a 2032-es budapesti olimpiai pályázat ellen ne lehessen azzal érvelni, a kleptokrata klientúra, a miniszterelnök vagyonkezelői és kötélbarátai saját számlájukra csatornázzák át a köz jobb sorsra érdemes pénzét.

Mert addigra már ellopják azokat.

A terv szerint a pályázat benyújtásának 2025-ös időpontjára már minden fölépül (vagy legalább épülőben lesz), az építőipari konjunktúra fent van tartva, a közpénzek már elveszítették közpénz jellegüket. Nem lehetne tehát azzal kampányolni, hogy az olimpia csak ürügy a lopásra. A pénzek akkora már el lesznek lopva.

Nem az atlétikai vébé megrendezése a fontos Orbán számára. Az csak ürügy:

a lényeg a stadion felépítése a 2032-es olimpiára.

Schmitt és Szöllősi ezt annyira nem hangsúlyozza. Két eset lehetséges. Vagy nem tudják, és akkor buták, mint a tök. Vagy – mint az valószínűbb – pontosan tudják, csak mellébeszélnek.

Mentségük csak az lehet, hogy utasításra teszik.

A civilnek álcázott, de valójában NER-kitartott szervezetek, Orbán embereinek folyamatos nyomásgyakorlása azt mutatja, a főnök nem tett le arról, hogy felülmúlja Rákosit, és megrendezze az olimpiát. (Továbbá ennek ürügyén finanszírozza az oligarcháit.) Nem 2030-ig tervez ő miniszterelnökként, hanem  2032-ig. Hogy érdemes legyen, ahhoz kell neki az atlétikai vébé és a stadion.

Orbán álma a dolog tétje, nem Gyulai István emléke.

Facebook Comments