Jázmin lazán megold 500 feladatot 2 óra alatt

Jázmin lazán megold 500 feladatot 2 óra alatt

És még csak tízéves. jazmin_matematika.jpg

Valami titok lehet Szegeden. Talán a levegő teszi, vagy a víz, ki tudja? Az biztos, hogy egymás után bukkannak fel arrafelé a kivételes tehetségű gyerekek. Nem is olyan régen egy kis csapat a robotika világbajnokság zsűrijét nyűgözte le különleges találmányával. Most ősszel pedig a tízéves Szin Jázmin bizonyította  be, hogy bármilyen kicsi is, gyorsabban tud gondolkodni, mint a legtöbb felnőtt. 

Jázmin képviselte hazánkat az idei mentális matematika világbajnokságon, első magyar szereplőként a verseny történetében. A megmérettetést kétévente rendezik meg Németországban, és olyanok vehetnek részt rajta, akik korábban már bizonyítottak egy hasonló versenyen. Jázmin nyár elején a junior Európa-bajnokságon a legjobb öt között végzett, maga mögé utasítva nála jóval idősebb vetélytársait is, így nem is volt kérdés, hogy indulhat-e a világbajnokságon. 

1560002313_szin_1180_550_3.jpg

Mi az a mentális matematika? Fejszámolás. De nem akármilyen! Jázminnak és társainak két óra alatt kellett több, mint ötszáz számolási feladatot megoldaniuk úgy, hogy nem használhattak a gondolkodás megkönnyítésére semmilyen segédeszközt, és  minden esetben csak a végeredményt írhatták fel.

A feladványok között volt sokszámjegyű számok összeszorzása, valutaváltás, gyökvonás, évszámokkal végzendő műveletek, és így tovább, összesen 26 különböző témakörben. Itt nem elég, ha valaki gyorsan és pontosan számol: a részeredmények fejben tartásához nagyfokú koncentrációs készség és nagyon jó memória is kell.

Jázminnnak például sokat segít, ha maga elé képzel egy abakuszt, és gondolatban tologatva rajta a golyókat maga előtt látja az egész folyamatot. A bonyolultabb számítások elvégzésére formulákat alkalmaz. Ezek a módszerek annyira különlegesek, hogy Jázmin még egy előadásra is felkérést kapott a témában ősszel, hogy leendő tanárokkal ismertesse meg a kulisszatitkokat. A kislány azt állítja, hogy a matematikai képességek fejlesztése az élet egyéb területein is nagy segítséget jelenthet, mert egy gyorsan és logikusan gondolkodó ember hamarabb lát át helyzeteket és ismer fel összefüggéseket, így, ha az agyát edzésben tartja, bármit gyorsabban tanul meg, mint mások. 

Jázmint annyira magával ragadta a versenyek hangulata, hogy a megmérettetés után azt nyilatkozta: amíg csak lehet, szeretne indulni a mentális matematika bajnokságokon. Erre van bőven ideje, hiszen a felső korhatár 19 év, ő pedig még csak 10, és már most sokan megjegyezték a nevét.

A következő nagy kihívás májusban lesz, amikor Svájcba utazik a világbajnokságra, de valószínűleg már nem egyedül, hanem csapattársak kíséretében, akikkel együtt készülnek fel. És ha tényleg van valami a levegőben Szegeden, akkor semmi kétség, hogy szép eredményekkel fognak hazatérni. Jázminon nem fog múlni, az biztos!

Facebook Comments