Orbán már megint bolond hülyeségeket beszélt

Orbán már megint bolond hülyeségeket beszélt

Őrült beszéd, de van benne rendszer.
orker.jpeg

Nehéz szó nélkül elmenni amellett a tengernyi ökörség mellett, amit a jelenlegi magyarországi kormányfő – az Index tudósítása szerint – a ” keresztényüldözésről” tartott 2. “nemzetközi konferencián” mondott el.

1.  Fajtaidegenek és kultúridegenek vagyunk a környéken, tanaink, irodalmunk, táncaink csak ránk jellemzőek.

Ez úgy hülyeség, ahogy van.

  • Nem vagyunk fajtaidegenek: a magyarországi sokaság genetikailag megkülönböztethetetlen a szlovákiaitól vagy az ausztriaitól.
  • Nem vagyunk kultúraidegenek: Orbán maga is kiemeli fél mondattal később az 1000 körül felvett kereszténységet.
  • A nyelvi eltéréstől eltekintve nincs külön irodalmunk. Janus Pannonius latinul írt, Bessenyei György Bécsben tanult, Ady Párizsból vette az ötleteit, Jókai az angol és francia romantikusoktól.
  • Táncaink sincsenek a népek elektronikus zenére rázzák, korábban rock’n’rollra, még korábban keringőre. A mai Magyarországról már több mint 100 éve kihalt az autentikus népzene és néptánc.

Orbán már 10 éve is beszélt a csak ránk jellemző, sajátos magyar minőségről, de ilyen egyszerűen nem létezik. A magyar lakosság túlnyomó többsége átlagos kelet-közép-európai, egyáltalán nem idegen.

A “félázsiaság” legfeljebb a Fidesz elnökének fejében létezik.

2.  A magyar nép és a magyar kormány hisz abban, hogy a kereszténység segíthet a népek megtartásában. 

Orbán kormánya talán hisz benne, talán nem, de azt nem tudhatja mibe hisz a magyar nép. Már csak azért sem, mert egységes magyar nép politikailag nem létezik: a népesség fele elutasítja a Fidesz kormányzását. (tavaly több mint a fele, idén kicsivel kevesebb.)

A másik fele (vagy annak egy jelentős része) se azért szavaz a “keresztény szabadságra”, mert hisz benne, hanem azért, mert megfizetik. Nyugdíjemeléssel és prémiummal, közmunkával  egyszeri ötezressel, 20 kiló krumplival, önkormányzati állással, állami megrendeléssel.

Az viszont egyáltalán nem utal arra, hogy a magyar lakosság hinne a kereszténység segítségében, hogy

már magában a kereszténységben sem hisz.

A vallásukat rendszeresen gyakorlók aránya 10 százalék alá esett, kevesebb mint egymillió ember ját templomba, a többi 9 millió nem.

(Ami a katolikus egyház számára például nem is olyan nagy baj, mert így sincs annyi papjuk, hogy a maradék hívőket kiszolgálja. Afrikából kell importálni őket.)

3.  Az első keresztény magyar király intelmeiről azt mondta a miniszterelnök, hogy meg kell fogadni a benne foglaltakat, le kell horgonyozni mellette. Ez a Szent István fiához írott szöveg a mai magyar politika kézikönyve is, eszerint indulat és dölyfösség nélkül kell kormányozni; ehhez tartja magát a kormány is.

Ahhoz képest, hogy indulat és dölyfösség nélkül kormányoznak, még az a legenyhébb, hogy a politikai ellenfeleiket alkalmatlannak minősítik. A másvéleményűeket meg persze hazaárulónak, nemzettagadónak, idegen ügynöknek, a magyar érdekek elárulóinak és Lenin-fiúnak. Hátborzongató belegondolni,

mi volna akkor, ha még dölyfösek és indulatosak is volnának.

4.  Nemcsak emberek és közösségek, hanem egy egész kultúra áll szervezett támadás alatt, ez pedig a mi kultúránk és civilizációnk, nemcsak Afrikában, de Európában is.

A kultúra Európában – és Orbán minden törekvése dacára még Magyarországon is – szekuláris, demokratikus és liberális. Ez ugyan szervezett támadás alatt áll, de nem a külső, hanem a belső ellenség, a Fidesz-elnök és vallási-nacionalista eszmetársai részéről.

Ha Orbán a kereszténységet értette, mint ami szervezett támadás alatt áll, akkor vagy téved vagy hazudik. A kereszténység Európában biztosan nem áll támadás alatt. Mindenki szabadon gyakorolhatja a vallását. Ha akarja. De nem kötelező neki, ami biztosan fáj azoknak, akik visszasírják a középkort, amikor elégették az ateistákat és az eretnekeket, valamint pogromokat rendeztek a más vallásúak ellen.

5.  A támadás formái változatosak: népességcsere, bevándorlás, kigúnyolás, a politikai korrektség szájkosara

Az állítólagos népességcsere és a migráció egyáltalán nem érinti a vallásgyakorlást. A kigúnyolást, a racionalitással és a valósággal való összevetést pedig minden szabadon választott eszmerendszernek is el kell tűrnie. A vallást lehet gúnyolni, a hívőt nem:

pont ezt jelenti az a politikai korrektség, amit Orbán úgy állít be, mint valami fenyegető veszedelmet.

6.  Magyarország a muszlim bevándorlási invázió útvonalán fekszik, ezért meg kell védenie magát. 

Nincs invázió. Amikor viszont komolyabb migrációs nyomás érte a Nyugat-Balkánon át Európát, akkor Magyarország nemhogy nem tudta “megvédeni magát”, hanem az Orbán és kormánya 400 ezer ember szállított át különvonatokkal Ausztriába és azon keresztül Németországba mindenfajta ellenőrzés, regisztráció és vizsgálat nélkül.

Amikor Orbán az ország, sőt, Európa “megvédéséről” beszél, akkor voltaképpen azt igyekszik elhazudni, hogy kormánya 2015-ben nem volt képes ellátni a dolgát, nem tudta megvédeni az Unió külsőt határait, nem tudta emberi módon kezelni a menekültválságot.

7.  A kormányfő szerint az európai keresztények nagy bajban vannak, a helyzeten az segíthet, ha visszatalálnak a gyökereikhez

Ez Orbán (és követőinek) álma: az Új Középkor.

Ahol még rend volt, egy vallás, egy nemesi és mindfelett egy király, aki Isten nevében zavartalanul uralkodhat az alattvalóin, nem vonják kétségbe a hatalmát olyan gyanús modern dolgokkal, mint az önrendelkezési jog, a szólás-, sajtó- és véleményszabadság, a független igazságszolgáltatás, a politikai pluralizmus vagy a fékek és ellensúlyok rendszere.

Olyan nagyon még a sorok között sem kell olvasni, Orbán nem titkolja, mi a célja. A rezsimje csak azért hibrid, mert még nem sikerült eljutnia eddig, bár jó úton jár. Őrült beszéd, de van benne rendszer.

Facebook Comments