Sokkoló jóslat: egy dán bank szerint Orbán jövőre kilépteti Magyarországot az Unióból

Sokkoló jóslat: egy dán bank szerint Orbán jövőre kilépteti Magyarországot az Unióból

A 7-es cikkely miatt. db_1.jpg

Egy dán befektetési bank, Saxo a 2020-as évre készített előrejelzésében felveti annak lehetőségét, hogy Magyarország távozik az Európai Unióból.

Önként, és azért, mert az Orbán-kormány nem tud dűlőre jutni Brüsszellel a jogállamisági eljárás tekintetében, azaz

nem fogadja el a hatalmának korlátozását, inkább az egész országot kilépteti az Unióból.

A bank elemzője, Steen Jakobsen megemlíti, hogy Magyarország lenyűgöző növekedést ért el, amióta 2004-ben csatlakozott az EU-hoz.  Azonban 15 év után a kapcsolat megromlani látszik, mert az Unió eljárást kezdeményezett a kormánnyal szemben, mivel Magyarország – illetve valójában Orbán Viktor – egyre szigorúbban korlátozza a független sajtót, a bíróságokat, az Akadémiát, a kisebbségeket és a jogvédőket, ami az EU szerint nem fér össze a jogállami normákkal és az európai értékekkel.

A válás valószínűsége erősödik, meglátjuk, Magyarország követi-e Nagy-Britanniát, és távozik-e az Unióból 2020-ban.

Jakobsen ugyanakkor “végtelenül ironikusnak” nevezi, hogy a magyar gazdasági sikerek nagyobb része a 2004 óta érkezett uniós befektetések eredménye. Idézik a KMPG tanácsadócég becslését, amely szerint az EU-tagság évente nettó 3 százalékkal járul hozzá Magyarország GDP-jéhez.

Ennek ellenére a budapesti kormány keresi a konfrontációt Brüsszellel, amikor csak lehetséges.

A bank elemzése egy nyitott gazdaság esetében fenntarthatatlannak nevezi a szűklátókörű kormány, a bevándorlás és a sajtó korlátozását. 

Jakobsen szerint nehéz lesz dűlőre jutni az EU-val jövőre. Annál inkább, mert – ahogy Magyarországon – a brüsszeli bürokraták és politikusok között sem maradt észrevétlen Orbán “retorikai fordulata”, azaz hogy már nyíltan beszél arról, a magyarok a türkök “vértestvérei”. A Saxo elemzője azt állítja,

Orbán hangnemváltását és Törökországhoz való közeledését az uniós támogatások várható csökkentése okozta.

Azt is megjegyzi, hogy az az Unióból való esetleges kilépés még a jelenlegeinél is sokkal gyengébb pozícióba, az euróval szemben a 375-ös szintre vetné vissza a forintot, mert a tőkeáramlás megfordulna és a befektetések elhagynák Magyarországot.

Lehet, hogy nem lesz így, de ha mégis, nem mondhatjuk, hogy a dánok nem szóltak előre.

Facebook Comments