Mazsola és Tádé titokban szegedi lakosok lehettek?

Mazsola és Tádé titokban szegedi lakosok lehettek?

Különleges nevű utcák Szegeden.mazsola_es_tade_futrinka_utca_34691_901982_n.jpg

Szeged városépítészeti története alapvetően két szakaszra osztható: az árvíz előtti és az árvíz utáni időszakra. Az 1879-es természeti csapás után az egész várost újjá kellett építeni. Ez lehetőséget adott a városkép tudatosabb formálására is. A tervezés és a gyors kivitelezés nagyon nagy anyagi terhet jelentett, így európai szintű összefogásra volt szükség az építkezések költségeinek fedezéséhez. A város körútjainak neve azóta is őrzi ezt a rendkívüli szövetséget. Aki ma a Berlini körúton, esetleg a Brüsszeli, Római vagy Párizsi körúton sétál, jó, ha tudja, hogy ha csak egy pillanatra is, de ennek a történetnek lett a része. 

De akadnak Szegeden ennél viccesebb, különlegesebb utcanevek is. Néhány közterület nevét meghallva már eleve nem hatalmas sugárutat képzelünk el, és nem is tévedünk. A Fél utca, a Kis köz és a Rövid utca is nevükhöz hű méretűek. A Kénytelen sor nevére viszont nincs ennyire kézenfekvő magyarázat. Muszáj volt, és kész. Az Alsó nyomás sor lakói pedig elképzelhető, hogy néha kénytelenek egy kicsit magyarázkodni, ha a lakcímüket kell bediktálniuk valahol. 5197744.jpg

De ki dönti el, mi legyen a neve egy közterületnek? Talán furcsán hangzik, de létezik egy utcanévadó bizottság, az ő javaslatuk és jóváhagyásuk szükséges a közgyűlés végleges döntéséhez. Mielőtt kialakul a hivatalos elnevezés,  közmeghallgatást is szokás tartani az érintett területen, hogy az ott élő lakosok is véleményezhessék a javaslatot. Hiszen teljesen máshogy hangzik,  hogy az ember a Baromfinevelő úton, vagy az Új élet utcában alapozza meg a jövőjét: nem árthat, ha maga dönthet, melyiket is szeretné inkább. 

És hogy jön ide Mazsola és Tádé? Természetesen van Futrinka utca is Szegeden! Igaz, nem a meséről kapta a nevét, hanem egy csinos kis rovarról, mint azon a környéken több utca is: a Cincér és a Bodobács névre hallgató utcák például. Az itt élők nagyon szeretik a lakhelyüket, igazi családias hangulat alakult ki az utcácskában, a szomszédok jól ismerik egymást. De hát a Futrinka utcában nem is lehetne ez másképp. 

Facebook Comments