Orbán az európai szélsőjobboldal egyesítésén dolgozik

Orbán az európai szélsőjobboldal egyesítésén dolgozik

Oda ülne át a Fidesz is.
salor.jpg

Hónapok óta tart az üzengetés a Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) között.

  • A jobbközép pártcsalád azzal fenyegetőzik, hogy kizárja a tagsági jogaitól már amúgy is megfosztott kormánypártot.
  • Amelyik viszont azzal zsarol, hogy maga  távozik, ha a Néppárt továbbra sem hajlandó idegengyűlölő és antiliberális irányba fordulni.

Azonban nem lép egyikük sem. Ez a Néppárt részéről érhető volt, nem akarnak párt(család)-szakadást kockáztatni, láthatóan örülnének neki, ha Orbán beváltaná a fenyegetését és kivinné a Fideszt a jobbközép tömörülésből.

Azonban Orbán sem lép, hagyja a feje fölött lebegni a kizárást, aminek okait eddig nem lehetett látni.

Most azonban előkerült egy nyom az olasz La Republica (az Euronews idézte) arról írt, hogy

tárgyalások folynak a Fidesz, az olasz Liga és a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság között egy új európai pártcsalád létrehozásáról.

Tehát nem egyszerűen arról van szó, hogy ha kizárnák vagy maga lépne ki, akkor a fideszesek egyszerűen átülnek egy másik (kisebb és szélsőjobboldali) EP-képviselőcsoportba, hanem egy egészen újat akarnak létrehozni.

Az olasz lap által közölt tervezett névből,  Konzervatívok és identitás, az is következik, hogy

a tárgyalások célja egyesíteni az Európai Parlament két szélsőjobboldali frakcióját,

az Európai Konzervatívok és Reformistákét, valamint az Identitás és Demokráciát.

  • Az előbbinek olyan tagjai vannak, mint a kilépni lészülő brit Toryk vagy a Jog és Igazságosság.
  • Az utóbbiba a szélsőjobboldal prominensei tömörültek: Salvini Ligája, Le Pen Nemzeti Frontja, az osztrák Szabadságpárt, a dán Néppárt és a német AfD.

A két frakciónak együtt (a brit kiválást is kalkulálva) több mint 140 képviselője lenne az EP-ben, amivel az EPP és a szocialista-szociáldemokraták mögött a harmadik helyen állna.

Ha sikerülne még 1-2 párt (például Berlusconi FI-ja, a cseh Babis miniszterelnök ANO-ja vagy a Kotleba-féle szlovák szélsőjobb) csatlakozását elérni, akkor előléphetnének a második helyre is.

A Fidesz ehhez minimum 16 fővel tud hozzájárulni. A saját 12 képviselője mellett minden bizonnyal magával vinné az RMDSZ 2, a KDNP és a Szlovén Néppárt 1-1 emberét is.

A tárgyalások léte eddig sem volt titok, Orbán ingázik Varsó, Bécs és Róma között, de a célja, egy nagy, egyesített szélsőjobboldali pártcsalád létrehozása igen.

Pedig a Fidesz elnöke már a múlt heti Orbáninfón is utalt rá, amikor arról beszélt, 

  • az EPP  liberális, baloldali és centrista irányba halad,
  • gazdátlanul maradtak a keresztény értékek,
  • az egész európai pártszerkezet mély átalakulásban van.

Drámai változások vannak,

a szerkezetátalakítások már megkezdődtek az európai pártok életében. Ha a Néppárt nem változtat, akkor egy új, kereszténydemokrata kezdeményezés kell. Ha ez EPP-n belül fordulatra nincs mód, akkor új európai kezdeményezéssel fogunk élni. (…)

Ott kell helyet keresni, ahonnan az EPP eltűnt.

Akkor nem nagyon értette senki, milyen változásra utalt Orbán. Most kiderült, hogy arra, amin ő maga ügyködik: az európai politika jobbszélének koalícióján. Ennek ismertében már minden homályos utalása érthetővé válik.

A La Republica szerint azonban a tárgyalások egyelőre elakadtak, mert a lengyel PiS elnöke, Jarosław Kaczyński ellenzi, hogy a Putyin-barát, Marine Le Pen vezette francia Nemzeti Tömörülést is bevegyék a blokkba. 

Ezért van az, hogy a Fidesz egyelőre húzza az időt, és fenyegetőzik, hogy elhagyja a Néppártot. Pedig már rég elhagyta volna, ha lenne hová mennie; ha már összejött volna a barna internacionálé.

Facebook Comments