Az egész világ pánikban a koronavírus miatt, Szijjártó közvetlen repülőjáratot avat Budapest és egy kínai nagyváros között

Az egész világ pánikban a koronavírus miatt, Szijjártó közvetlen repülőjáratot avat Budapest és egy kínai nagyváros között

Bravúros húzás.kor_1.jpg

Azt még nem lehet tudni, hogy mekkora pusztítást tudna végezni a tavaly decemberben Kínában megjelent humán koronavírus miatt, valamint azt sem, hogy egyáltalán lesz-e belőle világjárvány, de mivel új, eddig ismeretlen törzsről van szó, jobb félni, mint megijedni, amikor már késő.

Az Egészségügyi Világszervezet ezért magsara módosította a világjárvány kitörésének kockázatát, és csak azért nem rendelt el szükséghelyzet, mert a vírus tömegesen eddig nem tört ki Kínából. Az országok ezért limitálni igyekeznek az interperszonális kapcsolatot Kínával; friss hír, hogy Oroszország lezárja a szárazföldi határait a távol-keleti szomszédjával.

De vannak unortodox stratégiák is.

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint Magyarországon jelenleg új koronavírusos beteg nincs, de

nem zárható ki a behurcolás. 

Amiért a  magyarországi kormány meg is tesz minden tőle telhetőt.

A külügyminisztérium például felhívta az állampolgárokat, hogy ne utazzanak Vuhan városba és Hupej tartományba, a vírus kitörésének gócpontjába. Majd ugyanazzal a lendülettel és bravúros húzással Szijjártó miniszter múlt pénteken (már bőven a járvány kitörése után) felavattaHainan Airlines új járatát, amely hetente kétszer repül oda-vissza Budapest és a 8 milliós kínai nagyváros, Csunking között.

Szijjártó az új járatot az eddiginél is több kínai turista fogadásával indokolta, és azzal büszkélkedett, hogy

ma már Budapestről öt kínai város heti 13 közvetlen járaton érhető el, a kelet-közép-európai régióban egyik fővárosnak sincs ilyen jó összeköttetése Kínával.

De jó. Mondta ezt egy potenciális világjárvány kitörésekor.

Az új célpontváros, Csunking alig 800 kilométerre van Vuhantól, és természetesen már ott is megjelent a vírus.

A magyar kormány minden további  nélkül választhatta volna azt is, hogy átmenetileg, míg a járványhelyzet nem tisztázódik vagy meg oldódik, felfüggeszti a légiközlekedést Kína és Magyarország között. Ehelyett azt választotta, hogy még szorosabba húzza kapcsolatot, és hozzájárul a vírust azért mégiscsak valamennyire korlátozó 7 és félezer kilométeres távolság eltüntetéséhez.

Igazi bravúr. Hadd gratuláljak ehhez a világ legkompetensebb kormányának.

Biztos úgy gondolják, egy világjárvány is csak balliberális hiszti, mint a klímaválság, és fel sem ér az olyan kitalált vészhelyzetekhez, mint a tömeges bevándorlás vagy a “börtönbiznisz”.

Facebook Comments