A világ legkisebb panelháza itt van Magyarországon

A világ legkisebb panelháza itt van Magyarországon

Nemcsak csokiból lehet egy kockát kérni, hanem házból is!building-blocks-colorful-build-children-toys.jpg

A szegedi  Dorottya utca építészeti szempontból sokszínű képet mutat. Békében megfér itt egymás mellett a földszintes házikó, a többgenerációs családi ház és a modern stílusú, kerttervezők által megálmodott területen álló épület is. És itt található az a picike ház is, ami pillanatok alatt világhírű lett. Nem a szépsége vagy a fekvése miatt lett népszerű, hanem a külseje és a mérete miatt: minden valószínűség szerint ez a világ legkisebb panelháza Azt leszámítva, hogy úgy néz ki, mintha valaki elvesztette volna az építőkockáját, egy teljesen használható lakóhely lehet bárki számára.

Bár a ház már régóta ott áll, a közvélemény csak 2019-ben figyelt fel rá. Ekkor jelent meg egy cseh Facebook-oldalon néhány fotó azzal a szöveggel, hogy megtalálták a világ legkisebb panelházait, és egy szlovákiai, illetve egy csehországi épületet mutattak a képeken.

4488369_3.jpg

(A csehországi épület. Fotó: Dotoho)

Erre érkezett egy olvasói reakció, amiből kiderült, hogy Szegeden létezik egy még apróbb kockaház. Ennél azóta sem talált senki kisebbet, így mos a világ legkisebb panelházának címével ez a szegedi épület büszkélkedhet:

img_0263.jpg

(Fotó: Google streetview)

Eredetileg nyaralónak készülhetett, erre utal a hozzátoldott kis terasz, illetve az, hogy ez a környék a hetvenes-nyolcvanas években népszerű üdülőövezetnek számított. A házikó alapterülete harminc négyzetméter körüli, egy nagyjából 1500 négyzetméteres telken áll.

Valószínűleg lehettek még hasonló házak arrafelé, de a környék azóta teljesen megújult, sok a nemrég felhúzott épület, így a minipanel egyedül maradt, a többi ilyen házat lebontották és modernebb, esztétikusabb építmények kerültek a helyükre. Így ez a ház az egyetlen megmaradt tanúja annak, hogy nem is olyan régen még komplett nyaralót is lehetett úgy szerezni, hogy “leesett a teherautóról” egy-két paneltömb. 

Mióta kiderült, hogy a kis kockaház világszinten is ritkaságnak számít, a környéken sétálók szívesen tesznek kitérőt csak azért, hogy megnézzék. Amikor tavaly kikerült a kerítésre egy Eladó tábla, az izgalom a tetőfokára hágott: vajon mi lesz a házikó sorsa, ha új gazdához kerül? Elbontják, és építenek valami mást a helyére, vagy a különlegessége miatt megtartja a tulajdonosa, esetleg fel is újítja? Bárki is lett a kockaház új gazdája, úgy tűnik, tisztában van az eszmei értékével, mert a kis épület még mindig ott áll. Szeged, Dorottya utca. Megér egy sétát.

Facebook Comments