“A valós megbetegedések nagyságrendje akár százezres is lehet” Magyarországon

“A valós megbetegedések nagyságrendje akár százezres is lehet” Magyarországon

És hogy ez nem álhír, azt onnan lehet tudni, hogy a kormánypropagandában jelent meg. cv.jpg

Magyarországon szombatra 103 koronavírus-fertőzöttet detektáltak (25%-os emelkedés), és pénteken megnégyszereződött a járvány miatt tüdőgyulladásban meghaltak száma. Ezzel együtt a Worldometers adatai alapján az ország még mindig Európa legkevésbé fertőzött területei közé tartozik, néhány balkáni, volt szovjet- és szigetországgal együtt.

Azonban az alacsony érintettség jórészt annak tudható be, hogy a kormány és hatóságai elmulasztják a koronavírus-fertőzöttek felderítését: csak azokat tesztelik a fertőzésre, akiknél már semmilyen indokkal nem tudják elutasítani a vizsgálat elvégzését. Gyakorlatilag csak azokat, akik tüdőgyulladással jelentkeznek a kórházban.

Ennek okán nem lehet tudni, hogy mekkora az ország valós fertőzöttsége. Ezért akár azt is lehet gondolni, hogy a kormány eddig intézkedései elégtelenek, hatástalanok és elkésettek voltak.

A Fidesz azonban ezeket rém- és álhírterjesztésnek, valamint pánikkeltésnek minősíti, és a Btk. szigorítását (meg a rendeleti kormányzást, de arról majd máskor) célzó törvényjavaslatot nyújtott be ellenük.

Valamint a kormánypropagandát uszította azokra, akik nem hisznek az uralkodó rezsim állításainak. A Magyar Nemzet nevű rezsimlap például szombati vezércikkében ítélte el az ellenzéket:

A szándékos megtévesztés, a hazudozás, az álhírek, a rémhírek terjesztése pedig különösen visszataszító és káros. (…) Vérlázító agitációra vetemedett a DK-s Varga Zoltán is, aki a közösségi oldalán

már több ezer vagy több tízezer magyar fertőzöttet

és leselejtezett, pincékben összetákolt lélegeztetőgépeket vizionált, azon csodálkozva, hogy az emberek még nem kergették vasvillával a Dunának a kormányt az operatív törzs tagjaival együtt. A bolsevik tempót tehát padlógázon pörgetik, Ságvári Endréék az illegális kommunista mozgalomban Grál-lovagok voltak a mai elvtársakhoz képest.

Láthatólag a propaganda-, csicska- és lakájfelületek napok óta arra vannak ráállítva, hogy azt sulykolják, a kormány a helyén van és ura a helyzetnek.

Azonban némi zavar támad az erőben. Ugyancsak a Magyar Nemzet szombati számában jelent meg egy cikk, ami kifejezetten ellentmond ennek a narratívának.

ol.jpgA cikkben Ócsai Lajos, “az egykori ÁNTSZ korábbi járványügyi főosztályvezetője” (a képen) azt nyilatkozta, 

mindenki találgatja, mekkora a látencia, ez akár tíz-tizenötszörös is lehet, vagyis

a valós megbetegedések nagyságrendje akár százezres is lehet.

A cikk szerzője le is írja, hogy Ócsait Gulyás Gergely állítására reagáltatta, aki szerint a megbetegedések alacsony száma a kormány időben meghozott intézkedéseinek köszönhető. A szakember szerint pedig dehogy: a fertőzés csak látszólag kevésbé elterjedt, mert tömeges tesztek hiányában csak feltételezni lehet. 

Ócsai vigasztalásul elmondja, hogy “Igen valószínű, hogy nagyon sokan már túlestek a koronavírus-fertőzésen tünetek nélkül vagy enyhe lefolyással”, de azt is, hogy ez valójában nem számít, mert

Ha enyhék is valakinél a tünetek vagy egyáltalán nincsenek is, a fertőzést tovább tudja adni, veszélyeztetve olyanokat, akiknek lehet, hogy nem lesz ilyen szerencséjük.

Most akkor két dolog lehetséges:

  • a kormánypropaganda vezető orgánumát fogják először betiltani rém- és álhírterjesztés, valamint pánikkeltés miatt;
  • a Magyar Nemzet véletlenül igazat írt: az elégtelen tájékoztatás és tájékozódás (ti. tesztelés) okán, valós adatok hiányában már saját újságírói sem hisznek a kormánynak.
Facebook Comments