Orbán megsarcolja az ellenfeleit, de a klientúrának nem kell áldozatot hozni

Orbán megsarcolja az ellenfeleit, de a klientúrának nem kell áldozatot hozni

Ilyen a fideszes közteherviselés. orban-meszaros.jpgA járvány elleni védekezéshez közös teherviselést kér a kormány – Gulyás Gergely szombati bejelentéséből az látszik, hogy a kormány sok mindenkit megsarcol, hogy aztán ennek eredmények saját sikereként állítsa majd be. Másfelől pedig a járványt felhasználja arra, hogy kivégezze a politikai/gazdasági ellenfeleit.

  • Például a pénzelvonással a – csaknem 3 millió választót képviselő – ellenzéki pártokat.
  • Továbbá az önkormányzatokat – ha már kénytelen voltak visszavonni a kormányhivatalok alá rendelésüket.
  • Valamint a lakosság élelmezését biztosító kiskereskedelmi láncokat (felélesztve a szándékot a Magyarországról való kiűzésükre, amit korábban a vasárnapi boltbezárással próbáltak elérni, és amitől akkor kényszerűségből elálltak). 

Ezekből kitűnik, hogy a koronavírus ürügyén teljhatalomra jutott Orbán Viktor már a járvány utáni időszakra készül: a veszélyhelyzetet az ország neki tetsző átalakítására és az ellenfeleivel/ellenségeivel való leszámolásra használja fel.

A “közteherviselés” ugyanis nem vonatkozik mindenkire.

Ez már csak abból is látszik, hogy szó sem esett arról, hogy a Fidesz-kormány, illetve Orbán miniszterelnök maga is áldozatot hozna.

  • Például, hogy lemondaná a 2023-as atlétikai vébét, amivel felszabadíthatná a stadionépítésre szánt soktízmilliárd forintot.
  • Ugyanennyit lehetne megtakarítani a stadionhoz vezető – másra nem is jó – Duna-híd megépítésének elhalasztásán.
  • Néhány tízmilliárd forintot meg lehetne spórolni a – máshol profitábilis, Magyarországon veszteséges – látványsportok állami finanszírozásának megszüntetésén. Ráadásul ez még népszerű is lenne, de szó se esett arról, hogy a tao-pénzeket a kormány a vírus elleni védekezésre tervezné fordítani.
  • Ugyancsak szóba kerülhetett volna, hogy a valamilyen különadót vetne ki a Fidesz azokra az oligarchákra, akik a NER évtizedében szerezték soktíz-, illetve egyes esetekben sokszázmilliárd forintos vagyonukat. Most jól jönne ez a pénz az államnak, amit a koronavírus előtt átjátszottak a közvagyonból a kleptokratáknak.

Ehelyett viszont mi történt?

Az ún. akcióterv bejelentését elhalasztották 3 nappal, szerdáról szombatra, hogy nagyszabású sarcok bejelentése időben megfelelőnek tartott távolságra kerüljön annak nyilvánosságra hozatalától, hogy a járvány elleni védekezés alatt és mindenki más megsarcolása idején Mészáros és Tiborcz urak azért kaptak még csaknem kétmilliárd forintnyi állami támogatást balatoni kikötőfejlesztésre.

Ami úgyszólván nélkülözhetetlennek tűnik a jelenlegi helyzetben. 

Facebook Comments