Meghamisított fényképpel próbálta bizonyítani a kormánypropaganda Donald Tusk nagyapjának állítólagos náci múltját

Meghamisított fényképpel próbálta bizonyítani a kormánypropaganda Donald Tusk nagyapjának állítólagos náci múltját

Nemcsak Carl Schmitt, de Joseph Goebbels is büszke lenne Orbán Viktorra és az ő hűen szolgáló lakájaira. sd_poland_1939.jpg

A történet ott kezdődött, hogy végképp elmérgesedett a Fidesz és az Orbán-rezsim kapcsolata az európai mérsékelt jobbközéppel.

Az ilyen szervezeteket összefogó pártcsalád, az Európai Néppárt (EPP) tagjai egy jelentős részének felfordult a gyomra Orbántól, valamint komolyan megijedtek attól, hogy a XXI. század elején, az Európai Unió egyik országában be lehet vezetni egy náci stílusú hatalomgyakorlást, ahol

a Vezér akarata a jog forrása.

Mint történt ez Magyarországon, ahol az Orbán-kormány időkorlát és bármilyen feltétel nélküli korlátlan hatalmat szavaztatott meg magának a Fidesz-KDNP parlamenti képviselőivel a felhatalmazási törvényben.

Ezeknek az ellenérzéseknek adott hangot Donald Tusk, az EPP elnöke.

  • Előbb egy videóban azt mondta, az orbáni hatalomgyakorlás olyan, mint a vírus: ha elterjed, veszély jelent egész Európára.
  • Azután egy interjúban közölte, biztos benne, hogy Carl Schmitt nagyon büszke lenne Orbán Viktorra.

Amivel a hírhedt német alkotmányjogász a náci hatalomgyakorlást jogilag megalapozó tevékenységére utalt.

A Fidesz-propaganda (a Pesti Srácoktól a Magyar Nemzeten és az Origón át az ún. V4 hírügynökségig, valamint természetesen Bayerig és Schmidt Máriáig) ezután beindult, és válaszként Tuskot próbálta nácihírbe keverni. Azt állították, hogy a lengyel politikus nagyapja(!) kollaborált a nácikkal, ergo Tusknak semmi joga Orbánt bírálni a korlátlan hatalom miatt.

Most mondhatnánk, hogy sag schon. Mi köze van Tusk nagyapja állítólagos múltjának az unoka kritikája igazságtartalmához? Ilyen alapon Orbán se kommunistázhatna, mivel az apja az oroszokkal kollaboráló magyarországi állampárt tagja, sőt párttitkára volt. Aztán Orbán maga is a kommunista ifjúsági szervezet titkára volt, mielőtt deklaráltan liberális lett volna. Milyen alapon kommunistázik vagy liberálisozik tehát?

De a dolog egy puszta érvelési hibánál azért súlyosabb és egyben jellemzőbb is.

Rácz András történész (Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Stratégiai Védelmi Kutatóközpont) oknyomozó Facebook-bejegyzésben mutatta be, hogy

a kormánypropaganda teljesen eltorzította a valóságot, semmi sem igaz abból, amit állítottak.

Kétségtelenül létezett Tusk nagyapja, voltak nácik és háború is, de nem úgy, ahogy azt az állampárt agitátorrészlege beállítani igyekezett.

  • Jozef Tusk nem kollaborált a nácikkal, hanem erőszakkal besorozták a Wehrmachtba 1944-ben.
  • Ahonnan 2 hónap után meg is szökött, és beállt a lengyel nacionalista, a nácik ellen harcoló Honi Hadseregbe.

Nem kollaboráns volt tehát, hanem áldozat.

Ehhez képest a Fidesz-propaganda a nácivád bizonyítására leközölt egy olyan fotót (az eredetijét lásd fent), amelyen egy Donald (és nem Jozef!) Tuskra hasonlító, minden bizonnyal német SS-rottenführer (őrvezető) vezeti az SD (Biztonsági Szolgálat) tisztjeinek autóját.

A kormánypropaganda képaláírása azt állította:

A vezetőülésen az Európai Néppárt elnökének nagyapja, Józef Tusk látható az SS biztonsági szolgálata, az SD tisztjeinek társaságában.

Ami egyszerű hazugság. Ezzel szemben a valóság az, hogy

a képen NEM Jozef Tusk látható, mert nem is lehet rajta.

  • A kép eredetijének az élesebb szeműek számára kivehető dátumából látszik, hogy 1939 szeptemberében készült.
  • 5 évvel korábban tehát, mint amikor Jozef Tuskot kényszersorozták a Wehrmachtba.
  • És nem az SS-be, amelynek egyenruháját értelemszerűen nem is viselhette tehát.

Az olvasó minél teljesebb megvezetésének érdekében azonban a propagandasajtó előzékenyen elhallgatta ezeket a részleteket. A német szövetségi archívumból előbányászott képről pedig levágták a dátumot, hogy ne zavarjon be a közönség fejében kialakítani kívánt képbe.

Teljesen tudatosan gyártottak egy álhírt, hogy ezzel válaszoljanak Tusk és a Néppárt kritikájára. Így néz ki az alternatív valóság a Fidesz interpretációjában. Semmi meglepetés.

Innen nézve különösen bizarr, hogy a pestisrácokos Huth Liszkay-siratójában arról értekezik, hogy az ő sajtójukat az különbözteti meg a másfélétől, hogy nekik van “igazságösztönük”(!) és nem álhírgyártásban utaznak.

Még ez is fakenews. Annyi azonban kiderült az esetből, hogy alighanem nemcsak Carl Schmitt, de Joseph Goebbels is büszke lenne Orbán Viktorra és az ő hűen szolgáló propagandistáira.

Facebook Comments