Kezd szertefoszlani a Fidesz-kormány gazdasági teljesítményének mítosza

Kezd szertefoszlani a Fidesz-kormány gazdasági teljesítményének mítosza

Az Orbán-rezsim másik legfőbb politikája a forint folyamatos és tudatos leértékelése. A gyenge forinton keresztül a Zemberek fizetik meg a Fidesz-kormány gazdasági szemfényvesztésének árát. mgy_4.jpg

Az MNB kedden csökkentette az alapkamatot, azonnal gyengült is a forint.

  • A gyengülés teljesen várható következménye volt a kamatdöntésnek, nem is lepett meg senkit.
  • Az elemzők viszont meglepetésnek, sőt bombameglepetésnek nevezték, hogy a Matolcsy-bank a kamatcsökkentés, azaz a forintgyengítés mellett döntött.

Ezek az elemzők eddig talán a Holdon élhettek, esetleg egy barlangban tölthették az elmúlt 10 évet. A forintgyengítésben semmi meglepetés nem volt, ez egyenesen következett a Fidesz és a jegybank minden eddigi monetáris politikájából.

Az Orbán-rezsimnek a javára szokás írni, hogy hiába minden szabadságkorlátozás, a politikai pluralizmus eltiprása és a lényegileg antidemokratikus (illiberális) hatalomgyakorlás, meg tekintélyelvűség, a gazdaság legalább működik.

  • Az utóbbi években volt érdemi gazdasági növekedés.
  • Meg komoly béremelés.
  • És mindez költségvetési egyensúly mellett, 3% alatti hiánnyal.

Mostanra viszont kezd kiderülni, hogy a gazdaság jó állapota puszta illúzió. A császár új ruhája nem létezik, a király meztelen.

Magyarország egyáltalán nem teljesít jól.

A költségvetési egyensúlynak megfizetjük az árát az oktatás, a szociális szféra, a honvédelem, és főleg az egészségügy alulfinanszírozásával.

Ami különösen jól látszott idén tavasszal, a járvány első hullámának idején, amikor még a kormány szerint se volt képes az állami egészségügy ellátni a feladatait. Le kellett állítani a normál működést, rengeteg pénzt beletolni, és még a magánegészségügyet is átirányítani, hogy az általuk várt, de végül elmaradt terhelést kibírják a kórházak és rendelők.

A másik 2 dolog viszont egyenesen a monetáris politikából következik:

az egyre gyengülő forint miatt lehet az az illúziónk, hogy a gazdaság és a bérek is növekszenek.

Zdeborsky György közgazdász, a CIB, majd az MFB volt vezérigazgatója a minap beszélt erről egy interjúban:

Gazdaságilag nagyon ellentmondásos a helyzet. Elsősorban azért, mert a legtöbben azt hiszik, hogy milyen fantasztikus növekedésen ment keresztül az ország. Szerintem meg nem. Gondoljon csak arra, hogy mennyit gyengült azóta a forint. A GDP ezen időszak alatt, évente növekedett négy százalékkal. De könyörgöm: forintban számolunk! Ha euróban tennénk ugyanazt, arra az eredményre jutnánk, hogy nincs semmi növekedés. A szlovákoknál már ugye euró van, mi viszont kitartottunk az „áldott jó” forintunk mellett.

Hozzátehetjük, úgy nincs semmilyen növekedés, hogy Magyarország kapja 2014 óta a legtöbb egy főre jutó támogatást az Uniótól. Ennek Marshall-tervet meghaladó pénzbeáramlásnak fényében különösen jól hangzik a

zéró  növekedés.

A bérnövekedés illúzióját pedig az teszi kontextusba, hogy a vásárlóerőt tekintve már a román bér is csaknem utolérte a magyart. Már csak a bolgárok vannak mögöttünk az Unióban:

A magyar átlagos nettó bér a harmadik legalacsonyabb lett Európában. Vásárlóerejét tekintve az amúgy alacsonyabb román átlagos nettó bér gyakorlatilag beérte a magyart és 0,5 százalék híján pont ugyanannyit ér. 10 év alatt a román nettó bér kétszer annyit nőtt, mint a magyar. (Eurostat/Privátbankár)

Összegezve:

  • a gyenge forint miatt tűnik úgy, hogy növekszik a gazdaság. Pedig nem.
  • Ugyancsak a gyenge forint okozza, hogy nől a bérünk. Pedig a vásárlóerejét tekintve éppenhogy csökken.

Mivel annyira hülyék nem lehetnek, hogy ne tudnák, mit csinálnak, nyilvánvaló, hogy teljesen tudatosan gyengítik a forintot. Voltaképpen az Orbán-rezsim másik legfőbb politikája a forint folyamatos és tudatos leértékelése. (Az egyik természetesen az, amit korrupciónak neveznek, mint azt Lánczi András volt szíves kifejteni néhány éve.)

Innen nézve egyáltalán nem meglepetés, hogy a jegybank ismét a kamatcsökkentés, azaz a forintgyengítés eszközéhez nyúlt, hogy élénkítse a gazdaságot. Azaz – mint az előzőekből látszik – fenntartsa a mítoszt.

Ezt csinálják 10 éve. Bajnaitól Orbán 260 forint/euró árfolyamon vette át az országot. Most 350 forintot kell fizetni egy euróért. Azaz 

a magyar valuta a NER évtizede alatt értékének csaknem felét elveszítette.

Ez voltaképpen egy burkolt megszorítás és adóemelés: a fizetések és nyugdíjak, meg az egyéb forintban nominált jövedelmek elveszítették értékük harmadát.

Ami egyúttal azt is jelenti, hogy a keményen dolgozó kisemberek fizetik meg a Fidesz-kormány gazdasági szemfényvesztésének árát.

De valamiért több mint 3 millióan akarnak a Fideszre szavazni a következő választáson. Amiből az látszik, hogy a Zemberek nagyon szívesen adják oda a pénzüket Matolcsy György útján Orbán Viktornak, hogy Mészáros Lőrinc újabb repülőgépet, luxusjachtot vagy szállodát vehessen belőle.

 Szóljon, aki érti ezt.

Facebook Comments