A kormánypropaganda véletlenül bebizonyította, hogy a Fidesz a falusi öregek pártja

A kormánypropaganda véletlenül bebizonyította, hogy a Fidesz a falusi öregek pártja

Pedig pont az ellenkezőjét akarták. s.jpg

A pártállam és csatolmányai meg vannak sértődve azon, hogy egy évtizeddel a NER bevezetése után is akad még, aki nem kollaborál, és nem a Fidesz-KDNP-re szavaz. Meg azon is, hogy vannak, akik azt állítják, hogy az állampártokat a az iskolázatlan, vidéki nyugdíjasok támogatják.

A propaganda zászlóshajójával írattak egy sorvezetőt ennek eltagadására, de a kimagasló kompetencia bizonyítékaként sikerült leközölni egy olyan grafikont, ami pont azt támasztja alá, hogy

  • minél kisebb egy település, annál nagyobb számban szavaznak a Fideszre;
  • az életkor előrehaladtával nő az állampárt támogatottsága.

A Nemzet cikke ezzel szemben azt próbálja sulykolni:

A valós adatok szerint a Fidesz–KDNP-pártszövetség jóval népszerűbb a fiatalok, a budapestiek és a diplomások körében is, mint bármelyik ellenzéki formáció. (…)

A Fidesz–KDNP ugyanis hosszú évek óta minden jelentős társadalmi csoportban messze a legnépszerűbb a pártok közül. (…)

A Fidesz–KDNP a legnépszerűbb a negyven évnél fiatalabbak, a felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkezők és a budapestiek körében is.

Azonban a általuk leközölt grafikon ennek a tökéletes ellenkezőjét bizonyítja.

kutmn.jpgEzen jól látszik, hogy 

  • a 40 év alattiak körében 34-40% támogatja a Fideszt. Következésképp 60-66% nem, azaz ellenzi a rezsim politikáját.
  • Továbbá Budapesten 40% alatti, falun 60% fölötti az állampártok szimpatizánsainak aránya, valamint a települési lakosságszám csökkenésével egyenes arányban nő a Fidesz támogatottsága.

Az iskolázottság és a politikai preferencia összefüggéseiről sajnos nem közöltek az állításaikat ilyen látványosan cáfoló grafikont, de számokat igen. Eszerint 

a felsőfokú végzettséggel rendelkezők 43 és az érettségizettek 48 százaléka a kormánypártokra szavaz.

Amiből nem vonják le azt a következtetést, hogy  kormánypártok kisebbségben vannak a tanultak között, de mi megtesszük. A diplomások között 57%, az érettségizettek között 52% az ellenzék támogatottsága: a közép- és felsőfokú végzettségűek többsége ellenzi az Orbán-rezsimet. Tehát éppenhogy igaz az az állítás, amit a propaganda tagadni igyekszik:

a kormány a tanulatlan, vidéki, idős embereknek köszönheti sikerét.

És ezek a közpénzből kitartott Nézőpont Intézet adatai. Igen valószínűtlen, hogy – az ellenség megtévesztésére – a megrendelő kormány ellenében masszírozták volna őket.

A trükk az, hogy az agitációs és propagandaosztály valami félreértés folytán újságírónak nevezett munkatársa pártokra lebontva adja meg a támogatottságot, és nem vesz tudomást arról, hogy

  • az ellenzék – bár sokéves késéssel, de végül – felismerte a közös indulás előnyeit (noha a kormány nagyon igyekezett erről lebeszélni őket tavaly és tavalyelőtt is),
  • mert rég nincsenek már pártkötődésű szavazók: olyanok vannak, akik támogatják Orbánt, a Fideszt, a NER-t, meg olyanok, akik nem.

Az fel sem merül, hogy a kormánypropaganda boszorkánykonyhájában – nem a Magyar Nemzetnél, hanem az őket vezénylő Rogán-Dömötör-féle kabinetminisztériumban – ne tudnák értelmezni az adatokat, inkább abban bízhattak, hogy a cikk célközönsége, a hardcore jobboldali propagandafogyasztó nem tudja majd.

Amivel újfent sikerült megmutatniuk, mit gondolnak a kormánypárti szavazók intellektuális kapacitásáról.

A grafikon amúgy azt is megmutatja, hogy a bár a Fidesz-KDNP bázisa a falusi öregek között a legerősebb, nem igaz az az összefüggés, hogy a vidéki nyugdíjas automatikusan = fideszes birka:

a falusiak 40, a 60 év fölöttiek 43 százaléka is ellenzi a kormány, illetve a rezsim politikáját.

Amiből természetesen nem következik, hogy ez szavazatokban is megnyilvánul majd. A közvéleménykutatások közismert módon, és nevükből is következően véleményt mérnek, nem viselkedést, magatartást vagy cselekvést.

De ugyanez igaz a Fidesz-szavazóira is: többen mondják közülük, hogy elmennek támogatni a kormányt, mint amennyien végül valójában megteszik. Ezért kell őket motiválni propagandára, zsák krumplival vagy pár ezer forinttal.

És ezért van az, hogy a jelenleg magát Fidesz-szimpatizánsnak nevező 2,5 millió választó 20 százaléka nem tudja megmondani, hogy 2018-ban kire szavazott.

Félmillió(!) ember már 2 évre visszamenőleg se emlékszik alapvető dolgokra.

Ami azért kevéssé valószínűvé teszi, hogy 2 választás között neurobiológusként, részecskefizikusként vagy filozófiatörténészként dolgoznának.

Facebook Comments