Navracsics leszélsőjobboldalizta a Fideszt

Navracsics leszélsőjobboldalizta a Fideszt

Egykedvűen hallgatja a libernyákozást. 74x7jpjjl4bgx2m1s.jpeg

Ebben nem az a hír, hogy Fidesz szélsőjobboldali lenne, az már legkésőbb 2015 óta mindenki által tudható tény. Az viszont már sokkal jelentősebb, hogy ki mondta ezt: az a Navracsics Tibor, aki

  • a párt elnöki kabinetfőnöke,
  • parlamenti frakcióvezetője,
  • kormányának miniszterelnök-helyettese,
  • közigazgatási és igazságügyi, majd külügyminisztere,
  • Brüsszelbe delegált bizottsági tagja is volt.

Az a Navracsics, aki soha nem mondott semmi érdemit. Aki 2 évtizedes politikai karrierje alatt magas szintre emelte a nyilvános mellébeszélés és semmitmondás művészetét. A simabeszédű.

És erre tessék. Navracsics a Népszavának adott interjúban, arra felvetésre, hogy kikerült a Fidesz hatalmi centrumából, úgy reagált,

Nem én távolodtam el a Fidesz hatalmi centrámától, hanem

a párt tolódott tőlem jelentősen jobbra.

Az 1998-2002, de még a 2010-2014-es Fidesz is inkább jobbközép pozícióban volt – nemcsak a párt, a szavazói is.

A jelentősen jobbra az magyarul annyit tesz: szélsőjobbra. De nem lenne Navracsics, ha sarkosan fogalmazna, és nyíltan kimondaná, amit gondol.

Ugyanígy nem mondja ki se a sajtószabadságról alkotott véleményét, csak utal rá:

Hála a Jóistennek nem vagyok olyan pozícióban, hogy értékelnem kellene bármely szempontból a magyar sajtószabadságot.

Meg a jogállamiságról:

A parlament működik, a jogállamiság alapvető szervei működnek, az igazságszolgáltatás független – ezt még az Európai Unió is elismeri, még ha időnként aggódik is.

Nem vagyok olyan pozícióban, az Unió aggódik – a sorok között olvasva egyértelmű, hogy mi lenne Navracsics véleménye, de nem mondja ki, mert ő ilyen.

Még a jelentősen jobbra, széljobbra tolódással kapcsolatban is megértő álláspontot foglal el:

Egy tömegdemokráciában minden párt, amely kormányzásra tör, folyamatosan keresi azokat a szavazórétegeket, akik révén hatalomra juthat. A Fideszben sokáig arra kellett ügyelni, hogy a jobboldalon lévők ne forduljanak a párt ellen. Most már inkább az a veszély, hogy

a jobbközép szavazók elpártolnak a Fidesztől.

A visszafogottság érthető, Navracsics továbbra is a NER része, kormánybiztosi posztot kapott, meg intézetvezetőséget a közszolgálati egyetemen.

Az az ember, akit Soros-ügynököztek, szabadkőműveseztek és hazaárulóztak, csak mert hangot mert adni a józan észnek, amikor arról beszélt,

Az interjúban elmondja, Orbánnal és Palkoviccsal máig beszélő viszonyban van, Semjén Zsolttal viszont nem. Egykori barátjával, akivel 2006-2009 között együtt karaktergyilkolták a Gyurcsányt, amikor frakcióvezetőként ők bent maradtak az ülésteremben, és a mai kormánypártok kivonultak. De 3 éve éppen Semjén állt az élére a konteóterjesztésnek és Navracsics ügynöközésének.

Bár a Fidesz jelentősen jobbra tolódott tőle, és szakmányban árulóznak, meg szabadkőműveseznek mindenkit, aki nem ért egyet velük, az idegenellenes-szélsőjobb retorika csúcsokat döntöget, a háttérbe szorított Navracsics az Orbán libernyákozását firtató felvetésre csak annyit mond:

Most már egykedvűen hallgatom.

(Kép: Orbán/Facebook)

Facebook Comments