Gyurcsány 2022-ben a parlament elnöke lenne

Gyurcsány 2022-ben a parlament elnöke lenne

Apró Antal székébe ülne. Kövérébe. Meg Tisza Istvánéba. De nem fog.gyf_1_3.jpg

A dolog ott kezdődött, hogy Fekete-Győr lenyilatkozta az egyik bulvárlapnak, miszerint a Gyurcsány megígérte neki, ha nyer az ellenzék, ő akkor se akar se miniszterelnök, se kormánytag lenni.

  • Ennek egyfelől azért van jelentősége, mert egy kormánykoalíció miniszterelnökét általában a legerősebb párt szokta adni, ami pillanatnyilag a DK.
  • Másrészt viszont azért nincs semmi tétje, mert ellenzék megállapodott abban, hogy a miniszterelnök-jelöltet előválasztással keresik meg.

Gyurcsánynak viszont egy előválasztáson is annyi esélye lenne, mint Szálasinak a népbíróságon, tehát az nyilvánvaló volt eddig is, hogy belőle nem lesz miniszterelnök, még csak -jelölt sem.

A tét nem is az volt, hanem a kormánytagság. Ne fordulhasson az elő, hogy Gyurcsány egy esetleges választási győzelem utáni tárgyalásokon neki áll követelni a miniszterelnök általános helyettesének pozícióját. Ahonnan felelősség nélkül gyakorolhatná a hatalmat, és vindikálhatna magának beleszólási jogot és kontrollt minden felett.

Az ellenzéki koalíció tárgyalásai már itt tartanak, azt ígértették meg Gyurcsánnyal, hogy nem akar ő lenni a kormány mögött lévő árnyékhatalom,

az új Semjén.

És azért tették ezt nyilvánossá, hogy már ne tudjon visszatáncolni ebből az ígéretéből. Ami persze nem jelent sokat, mert visszatáncolt ő már mindenből, meg az ellenkezőjéből is.

  • Tavaly nyár elején például abból, hogy a DK Karácsony főpolgármester-jelöltségét támogatja már az előválasztáson is.
  • Másfél évtizede meg abból, hogy ha nem kellenek a reformjai, akkor ő lelép, és kib. jó könyveket ír majd a baloldalról.

Azóta is várjuk mindkettőt.

A Fekete-Győr nyilatkozatra viszont beindultak a Gyurcsány-fanok.

  • Gréczy például azt közölte, hogy Gyurcsány tudja egyedül Orbán legyőzésének titkát.
  • Vadai meg azt, hogy aki Gyurcsányt támadja, az az ellenzék árulója. (Vö: aki bennünk nem bízik, az a mi fényes jövőnkben nem bízik.)

Barkóczi pártszóvivő ennél is tovább ment

A 2022-ben felálló új, demokratikus és köztársasápárti kormányban sem mint kormányfő, sem mint a kormányzat tagja nem akart szerepet vállalni, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne vállalhatna közjogi pozíciót 2022 után. A közjogi pozíció jelentheti a parlamenti képviselőséget vagy akár az országgyűlés elnöki tisztségét is.

Egészen magyarul bejelentette, hogy

Gyurcsány 2022-ben a parlament elnöke akar lenni.

Kövér László székébe akar ülni. Apró Antaléba. Szilágyi Dezsőébe. Meg Tisza Istvánéba.

A legadekvátabb nyilván az utóbbi (bár azért Apró nevét említeni itt szintén nem mellékes), mert Gyurcsány Tiszához hasonlóan korának legnépszerűtlenebb, leggyűlöltebb, legellenszenvesebb politikusa. (Ami azért nem kis teljesítmény úgy, hogy Kövér László vagy Németh Szilárd az ellenfelek.)

Nincs olyan mérés, ami ne azt mutatná, hogy a DK elnökének a választók nem felejtették el 2006-ot. 18-20%-os szimpátiaindexszel bír, ami azt jelenti, a választók legalább négyötöde nem kívánná őt semmilyen politikai pozícióban látni.

Ami persze tartalmazza a fideszeseket is, de az ellenzékiek kétharmada se kér Gyurcsányból. Márki-Zay azt mondta,

a szavazók 20-25%-át tartja távol az ellenzéki összefogástól a volt miniszterelnök személye.

A történet itt körbe is ért. Mivel a parlament elnökét a kormánytöbbség adja, az ellenzéknek győznie kell ahhoz, hogy Gyurcsányból házelnök lehessen. Viszont nem győzhet, mert Gyurcsány miatt elveszít minimum egymillió szavazatot. (Minimum: a 20-25% ezt jelenti.)

Szóval megnyugodhat mindenki: Gyurcsányból nem lesz a parlament elnöke. Éspedig azért nem lesz, mert az akar lenni. Viszont még az ellenzéki szavazók egy komolyabb hányada se akarja ennyire, ilyen áron Orbán leváltását.

Vadai ott (khm) nem mond igazat, amikor azt állítja, hogy Gyurcsánynál senki nem tett többet Orbán leváltásáért. Mit tett? Semmit. Sőt az ellenkezőjét: már a (politikai) létezésével is hatalomban tartja.

Azt is állítja, hogy

A Fidesz és Orbán politikailag meg akarják ölni.

Dehogy akarják. Miért akarnák?

Úgy kell nekik, mint egy falat kenyér:

ha már az ellenzéki összeállást nem tudják megakadályozni (mint pl. 18-ban), akkor vele legalább a szavazók egy jelentős részét távol tudják tartani tőle.

Aki ezt nem látja, az vak vagy hülye, vagy az önrehabilitációjáért küzdő, a valóságtól már elszakadt szereplő, mint maga az érintett.

Ha Gyurcsány nem lenne, a Fidesznek ki kellene találnia, ugyanúgy mint a migránsokat, Sorost, meg a Magyarországot veszélyeztető iszlamizmust, etc.

Mindenki megnyugodhat, amíg Gyurcsány marad, és vezető szerepre tör, bármilyen pozícióban is, addig lófasz lesz itt, nem kormány- és rendszerváltás.

Facebook Comments