Családvédelmi akcióterv: mitől kell megvédeni a családokat?

Családvédelmi akcióterv: mitől kell megvédeni a családokat?

Például attól, hogy agyonnyomja őket az állami apparátusimage-1_aspx.jpeg

Október elsejétől Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár tárca nélküli miniszterként folytathatja a munkát. Máris azt ígéri, hogy hamarosan új családvédelmi programmal áll elő. Nem nagy meglepetés, hogy a családpolitikát is áthatja a kormányzati háborús retorika: a “családtámogatás” kifejezés valószínűleg túl barátságosan hangzana, muszáj azt sugallni, hogy a tündéri, aranyfürtös, kék szemű babákat és a róluk gondoskodó szülőket valamiféle lesben álló rettenet fenyegeti, amitől csak egy hősies miniszter óvhatja meg őket.

Félreértés ne essék: korszerű családpolitikára nagyon is szükség lenne. Ez azonban jóval összetettebb és hosszabb távú terveket igényelne, mint hogy pénzt ígérünk mindenkinek, aki hajlandó szülni, és minden házasságkötést úgy ünneplünk, mintha ez lenne az egyetlen módja a családalapításnak. A vadonatúj állampolgárok létrehozása után az életben tartásuk is épp olyan fontos lenne, mint a születési statisztikák feltornázása. Ehhez pedig a jó minőségű és mindenki számára elérhető egészségügyi ellátás ugyanúgy hozzátartozik, mint egy gyerekközpontú oktatási rendszer működtetése vagy a gyermekvédelem korszerűsítése. Ilyesmiről szó sem esett eddig: az eddig elhintett információmorzsák alapján gazdasági csomag várható új hitelekkel és a lakáspiac felpörgetésével. A helyzet most úgy áll, hogy a családok valóban védelemre szorulnak, de egészen más miatt, mint ahogy azt a hatalmon lévők vélik vagy sugallják.

De akkor mitől kell megóvni őket?

Attól, hogy teljesen eladósodjanak

A kedvezményesen felvehető hitelek csodálatosan hangzanak mindaddig, amíg vissza nem kell fizetni őket. A most születő gyerekek egy része húsz-huszonöt év múlva úgy kezdi meg a felnőtt életet, hogy a szülei addig nem törlesztett adósságait is megkapja életkezdő útravalóként. Addigra persze már valaki más lesz a családok ügyeiért felelős miniszter, legyen ez majd az ő gondja!

Attól, hogy ne tekintsék őket családnak

A jelenlegi kormány családpolitikai rendszere a házasságban élő, többgyermekes szülők támogatását tűzte ki céljául. Mintha a gyerekét egyedül nevelő szülő, vagy a gyerek nélkül egy háztartásban élő több generáció, a nagyszülők által nevelt unokák, a gyermektelen élettársak nem számítanának egy családnak. Arról, hogy kinek milyen neműnek vagy világnézetűnek illene lennie ahhoz, hogy megfeleljen az elvárt követelményeknek, most inkább ne is ejtsünk szót.

shutterstock_108189845-3-390x285.jpg

Attól, hogy bizonyos életkor elérése után a családtagok ne számítsanak embernek

A jelenlegi családpolitika szerint a legértékesebbek a gyerekek, utánuk jönnek a gyermekek létrehozására képes és hajlandó fiatal felnőttek, negyvenéves korig. És aztán következnek a többiek, akik persze vannak, de minek is. Az, hogy a középkorú korosztály tartja el az előbbi kettőt, valamint mindazokat, akik az őket kisemmiző jogszabályokat kitalálják és érvényesítik, figyelemre sem méltó apróság.

Attól, hogy küzdeniük kelljen azért, amihez joguk van

A gyerekeknek joguk van olyan oktatásban részesülni, amit a szüleik megfelelőnek gondolnak a számukra. Joguk van jó minőségű orvosi ellátásra akkor is, ha nincs sok pénzük. Joguk van családban élni anélkül, hogy tíz óra igazolatlan iskolai hiányzás után védelembe vételi eljárást kezdeményezzenek a szüleik ellen. Ezekhez nem kell semmilyen új akcióterv, egyszerűen csak az érvényben lévő törvények betartása. A tapasztalat azt mutatja, hogy ezek az alapvető dolgok sem működnek zökkenőmentesen.

Attól, hogy megbélyegezzék őket a döntéseik miatt

A frissen kinevezett, családügyekért felelős miniszter a közösségi oldalán örömmel hirdette egy-két nappal ezelőtt, hogy még el sem kezdte a munkát, máris milyen csodálatos eredmények mutatkoznak, hiszen a születések és a házasságkötések száma nőtt, a válások és az abortuszok száma pedig csökkent a korábbiakhoz képest 2020 első félévében. Csak, hogy tisztán lássunk: ha úgy döntesz, hogy házasságban élsz, és gyerekeket nevelsz, az jó. Ha úgy döntesz, hogy élsz a jogaiddal, és bármilyen okból – amihez egyébként senkinek semmi köze nincsen, miért – , elválsz, vagy nem szülsz meg egy gyereket, akkor tudd, hol a helyed a többiekhez képest!

Szükség lenne rá, hogy megvédjük a családokat. A családpolitikától, és attól, hogy akaratuk ellenére eszközként szolgáljanak a hatalom kezében.

Facebook Comments