Ez jut eszébe a családbarát magyar kormánynak a gyermekjogokról

Ez jut eszébe a családbarát magyar kormánynak a gyermekjogokról

Brüsszel, Soros és a jogi kiskapuk. De leginkább semmi.

sad-child-910x455-300x150.jpg

November 20-a 1989 óta a Gyermekjogok Világnapja: ezen a napon fogadta el az ENSZ közgyűlése a Gyermekjogi Egyezményt (UN Convention on the Rights of the Child). Magyarország 1990-ben csatlakozott az aláírók köréhez, és 1991-ben ennek szellemében született a ma is érvényben lévő gyermekvédelmi törvény. Az egyezmény jóval több, mint egy szimbolikus gesztus: betartási kötelezettséget is ró az aláíró államokra. Éppen ezért különösen kínos, hogy a magát kereszténynek és családbarátnak tartó magyar kormány egyszerűen megfeledkezett erről a fontos dátumról.

Orbán Viktor miniszterelnök, aki gyakran és szívesen hivatkozik arra, hogy a gyermekek az ország jövője, és előszeretettel fotózkodik óvodásokkal kampányidőszakban, a jeles napot a futballeredmények ismertetésével és könnyed, jóleső sorosozással kezdte egy rádióinterjúban. A világjárvány kapcsán azt is megemlítette, hogy a politikai érdekek helyett az emberi életek számítanak. Ehhez képest bármilyen, oktatást, gyermekjólétet, családpolitikát érintő megnyilatkozást mellőzött azon a napon, amikor nemzetközi szervezetek világszerte igyekeztek felhívni a figyelmet a gyermekek kiszolgáltatott helyzetére.

Varga Judit igazságügyminiszter figyelmét is teljesen elkerülte a dátum. Bár munkaköri leírása szerint a jogegyenlőség felügyelete és fenntartása az egyik olyan terület, ahol tevékenykednie kellene, a gyermeki jogok, úgy látszik, nem érik el az ingerküszöbét. Közösségi oldalán több nyelven igyekezett tájékoztatni a nagyközönséget, hogy bármi is történjék, “nem engedünk a brüsszeli zsarolásnak és nem engedünk a migráció ránk erőltetésének sem”. Pedig szép átkötés lehetett volna a Gyermekjogi Egyezmény 22. cikkének felütése, mely szerint:

Az Egyezményben részes államok megteszik a megfelelő intézkedéseket, hogy az a gyermek, aki akár egymagában, akár apjával és anyjával vagy bármely más személlyel együtt az erre vonatkozó nemzetközi vagy hazai szabályok és eljárások értelmében menekült helyzetének elismerését kéri vagy menekültnek tekintendő, megkapja az Egyezményben elismert jogok élvezetéhez szükséges védelmet és humanitárius támogatást. 

vargaorban.jpg

Kásler Miklós az EMMI vezetőjeként a szociális és gyermekvédelmi ügyekért is felelőséggel tartozik, bár orvosként kétségtelenül nem ez a szakterülete. Valószínűleg úgy ítélte meg, hogy gyermekjog-ügyben minden rendben van kis hazánkban, mert eszébe sem jutott megemlékezni a világnapról, Abba viszont egészen sok energiát fektetett a napokban, hogy néhány alapítványi óvoda életét megkeserítse az idegennyelvi oktatás-nevelés ellehetetlenítésével. Esetleg érdemes ezt összevetni a Gyermekjogi Egyezmény azon pontjával, ami a gyerekek jogát taglalja az igényeiknek és érdeklődésüknek megfelelő oktatáshoz – na, de ez már tényleg szőrszálhasogatás.

Novák Katalin egy lépéssel továbbment kollégái részvéttelen közönyénél. Mint a családokért felelős tárcanélküli minszter, munkaköréhez tartozónak érezte megemlékezni a jeles napról közösségi oldalán. Közben viszont felfedezte az ebben rejlő lehetőségeket, és egy gyors árukapcsolással felhívta a figyelmet a CSOK nagyszerűségére is:

A gyermeknek joga van ahhoz, hogy szerető családban, közösségben, és biztonságban nőjön fel. Ennek elengedhetetlen feltétele a családok erkölcsi és anyagi megerősítése.”

Miután ennyivel le is rendezte a dolgot, közzétett egy interjút, amiben büszkén közölte: azzal ,hogy a homoszexuális párok nem fogadhatnak örökbe, sikerült végre bezárni egy jogi kiskaput. Igaz, egy másik ajtó is nagy csattanással zárul be közben:  néhány gyerek így az ellátórendszerben ragad, holott alapvető joguk lenne, hogy családban nőhessenek fel.

34927869_d1e0f12d2d25524cf847222b32e2cb2e_wm.jpg

Ami ezen a hétvégén történt, azaz nem történt, pontos képet ad arról, mennyit jelentenek a gyerekek valójában az ország vezetésének. Egy sok állam által közösen elfogadott egyezménnyel nem törődni nem egyszerűen szórakozottság, hanem jó mutatója annak, hogy ma hazánkban a legkiszolgáltatottabbak állami szintű elhanyagolása zajlik. Ez pedig éppen az, aminek megakadályozására maga a Gyermekjogi Egyezmény megszületett.

Facebook Comments