A szolidaritás, a fácánok és a tízmilliárd forint esete

A szolidaritás, a fácánok és a tízmilliárd forint esete

Vadászni drága, de megéri!b581a14fa55ff91ff88cdb6d169302b1808fcba8.jpg

Bár a járványhelyzet miatt az év végére tervezett rendezvények sorra elmaradtak, december 27-én 19 helyszínen tartottak az országban jótékonysági vadászatot. A résztvevők 30.000 Ft regisztrációs díj ellenében nyertek jogot arra, hogy a napjukat egy szervezett apróvad-vadászaton töltsék. A szervezők a nevezési díjakból befolyó összegekkel a megyeszékhelyeken található egy-egy kórház gyermekosztályát támogatják. Ez szép és nemes célnak hangzik, de a kép ennél egy kicsit árnyaltabb. Hogy miért, arra hamarosan rátérünk.

A szeretet, az önzetlenség és a szolidaritás vezérel bennünket. Ezek azok az emberi tulajdonságok, amelyre e karitatív kezdeményezés épül és ezek mentén jött létre a jótékonysági vadászat, mint egyfajta értékközösség.

– hirdeti küldetéseként az Országos Jótékonysági Vadászat Nonprofit Kft.

Idén a központi rendezvényen, ami Kápolnásnyéken volt (láss csodát, Fejér megye nemcsak futballban erős!) több, mint kétszáznyolcvan madarat lőttek ki a lelkes résztvevők. Ha ehhez hozzáadjuk a többi tizennyolc helyszínen elejtett zsákmányt, rögtön látszik, hogy  résztvevő emberek és fácánok nem feltétlenül érthettek egyet abban, hogyan érdemes kifejezni a szeretetet és szolidaritást.

Kovács Zoltán maga is megtisztelte jelenlétével az eseményt, és ez korántsem véletlen: a jótékonysági vadászat része a Vadászati és Természeti Kiállítás programsorozatának, aminek Kovács a kinevezett felelős kormánybiztosa.  Ez az a monumentális rendezvény, amit Semjén Zsolt személyes küldetésének tekint, és amire újabb és újabb milliárdokat csoportosítottak át az év folyamán. Az előkészítése eddig nagyjából 10 milliárdba került, és a jelenlegi becslések szerint a teljes költségkeret elérheti az 50 milliárd forintot is.

De vissza a jótékonysághoz! Mivel a vadászat bevételét képező regisztrációs díjak karitatív célra mennek, a rendezvényt szervező kft-nek pedig semmilyen más tevékenysége nincsen ennek az egy – igaz, országos szintű és sok szervezést igénylő – eseménynek a megtartásán kívül, kézenfekvő a kérdés: honnan a csudából van pénz egy ekkora rendezvényre? A 19 helyszín biztosítása, mindenhol étkezés, szállítás, személyzet, hangosítás, az összesen két-háromezer kilőtt állat: ez nem olcsó mulatság, hiszen a vadászat úgy általában sem az. A szervező cég honlapján feltüntetett támogatók és partnerek közül nem sok van, amelyik képes lenne anyagilag is nagyobb összeggel támogatni egy ekkora rendezvénysorozatot. Azzal, hogy a jótékonysági vadászat egyike lett a Semjén-féle Vadászati Kiállítás programjainak, nem sok kérdőjel maradhat, honnan is volt rá pénz egy gazdasági válság közepén.

1562833536-7es7tmxgt_md.jpg

Azaz, nagyon leegyszerűsítve: egy világjárvány idején nem futja az egészségügyi ellátás korszerűsítésére, az orvosok és ápolók juttatásainak méltányosabbá tételére. Van viszont tízmilliárd forintunk vadászati rendezvényekre. Az egyik ilyen rendezvényen befizetett regisztrációs díjak összege, ami elenyésző töredéke a fent említett tízmilliárdnak, látványosan, nagy sajtóvisszhangot kapva mehet néhány kórháznak. 5-10 millió kórházanként. A nagy, központi rendezvény költségvetésében ez meg sem látszik, de közben mindenki elmorzsolhat egy könnycseppet, hogy lám, ezek a honfiak milyen jólelkűek. A vadász az egyik kezével életet olt ki, a másikkal életet ad, hát nem csodálatos?

Most már a látszatra sem nagyon adnak. Elég a fentieket végiggondolni, és mindenki láthatja, hogy az egészért közvetetten mi fizetünk. Néhányan közülünk akár az egészségükkel és az életükkel is, mert az ellátásuk kevésbé tűnt fontos befektetésnek, mint egy propagandacélokra is használható hétvégi úri mulatság.

Facebook Comments