Orbán minden követ megmozgatott, Trump mégse jön kampányolni neki

Orbán minden követ megmozgatott, Trump mégse jön kampányolni neki

Orbán minden követ megmozgatott, Trump mégse jön kampányolni neki

Pont a sztárvendég hagyja ki a neki szervezett konferenciát.

Három dolgot érdemes tudni arról a Conservative Political Action Conference (CPAC) elnevezésű eseményről, aminek március végi, budapesti megrendezését Szánthó Miklós, a kormány egyik kifutója (hivatalosan a faramuci nevű Alapjogokért Központ igazgatója) jelentette be szerdán.

Az egyik nyilvánvaló: ez egy pőre kampányesemény, amelynek egyetlen célja a Fidesz újraválasztásának támogatása, a hatalom megőrzésének szolgálata, Orbán Viktor világpolitikai jelentőségének elbábozása.

A másik dolog azonban ez utóbbit mindjárt zárójelbe is teszi. Ez a CPAC ugyanis nem az a igazi CPAC. A valódi CPAC az amerikai jobboldalon (vagy annak jobbszélén) nagy jelentőségű esemény, a republikánusok aktivistáinak és fundamentalista támogatóinak hőmérőzésére szolgál. Ennek megfelelően az Egyesült Államokban tartják Idén (is) a floridai Orlandóban, február 24-27. között.

A budapesti kampányesemény csak a CPAC egyik filiáléja, az amerikai szélsőjobb nemzetközi franchise-ának része; voltaképpen csak a nevét adják kölcsön (illetve inkább bérbe).

És a harmadik: nyílt titok volt, hogy a CPAC pesti rendezvénye voltaképpen semmi más célt nem szolgált, minthogy ennek ürügyén Magyarországra lehessen csábítani a bukott amerikai elnököt, egyszersmind a világ legrégebbi demokráciáját alig egy éve csaknem felszámoló Donald Trumpot.

De sikerült?

Pedig minden követ megmozgattak érte,. Azonban csak annyit tudtak elérni, hogy

  • pár hete Trump (stábja) kiadott egy közleményt, amelyben Orbán újraválasztását támogatta.
  • a múlt héten pedig a telefont is felvetette neki.

Ezt amúgy Havasi Bertalantól tudjuk, szóval az is lehet, hogy nem. De ha mégis, akkor is nyitva maradt a kérdés, hogy ki hívott kit, illetve mi beszélnivalója volt egy kis kelet-közép európai ország autokratájával a nagyhatalom leváltott vezetőjének.

Orbán 2016-20 között, regnálása idején is mindent elkövetett, hogy közel kerüljön Trumphoz, de ez legfeljebb a Nato-csúcsok csoportképén sikerült.

Az amerikai elnök nemhogy nem jött a budai Várba, de még a Fehér Házban is csak egyetlen egyszer volt hajlandó fogadni a Fidesz elnökét (miközben az izraeli miniszterelnököt pl. számtalanszor). Orbán Trump bukása után se járt nagyobb sikerrel. Trump vagy nem tudja, merre van Magyarország, vagy Orbánról nem őriz jó emlékeket.

  • Ennek egyik oka lehet, hogy a Fidesz-elnök nem állt mellé a Kína elleni háborújában. (Orbán azt szerette volna, ha Kína helyett az EU-val, illetve Nyugat-Eurpával keveredik amgelévőnél is nagyobb konfliktusba.)
  • Ezentúl az elutasításba az is belejátszhatott, hogy tavaly szeptemberben a Fidesz a volt alelnökét, Mike Pence-t hívta Budapestre egy propagandaeseményre (ún. családügyi konferenciára).

A kormányban nem volt senki, aki tudta volna, hogy Pence és Trump mára mára kizárják egymást: az alelnök – mint a szenátus vezetője – tavaly január 6-án nem volt hajlandó megsemmisíteni és figyelmen kívül hagyni a Trump által csalásnak minősített államok elektori szavazatait, hogy az akkori elnök hatalmon maradhasson.

A QAnon-sámánt és társait Trump azért küldte a Capitóliumba, hogy gyakoroljanak nyomást Pence-re, és ezzel akadályozzák meg Biden győztessé nyilvánítását.

Börtönben marad a QAnon sámán - Hírnavigátor

Azóta Trump árulónak tartja a korábbi alelnököt, Pence pedig puccsistának a volt főnökét. Hiba oda hívni az egyiket, ahová a másikat is akarják.

Ezért aztán a március végi budai álCPAC-ra érkeznek amerikai szenátorok és kongresszusi képviselők, az amerikai szellemi élet képviselői, európai intézetvezetők és újságírók, jobboldali EU-tagállami vezetők, pártpolitikusok és EP-képviselők, de pont a várt sztárvendég, Trump nem lesz köztük.

Még csak Bolsonaro se. A brazil elnök ugyan februárban, Moszkvából hazafelé megáll Orbánnál, de egy hónappal később már nem jön át az óceánon a kedvéért. Inkább a fiát küldi maga helyett.

Ez lett a nagy szervezkedésből, hogy a világ kb. legismertebb embere kampányol majd Orbánnak. Eduardo Bolsonaro a szegény ember Trumpja.

De valami jó ebben is van Orbánnak: így legalább ő lehet a főszónok.

Facebook Comments