Putyin felajánlotta a döntetlent Orbán útján

Putyin felajánlotta a döntetlent Orbán útján

Putyin felajánlotta a döntetlent Orbán útján

11 hónapja és 5 napja tart a háború, és azzal nem mondunk újat, hogy a tárgyalások a harcok idején is folytatódnak, megy az alkudozás Ukrajna sorsán.

Folyamatos a kapcsolat Moszkva és Kijev között, talán túlságosan is intenzív. Néha váratlanul kirúgnak egy-egy tisztviselőt, ami azt jelezheti, hogy túl megértően viszonyult az orosz tárgyalási pozícióhoz.

A Kreml kapcsolatot tart a Nyugattal is, főként Washingtonnak, de az európai fővárosok némelyikével is, hogy azok – olykor semleges elemzésnek álcázott – közvetítésével tegye meg ajánlatát a besült ukrajnai invázió lezárására.

A Budai Vár és a Kreml közötti jó kapcsolat közismert, legalább hetente beszélnek, bár aligha egyenrangú.

Innen nézve Orbán minapi, amerikai újságírókkal folytatott háttérbeszélgetése (lásd: itt és itt) nyugodtan tekinthető az információs háború aktusának inkább, mint elfogulatlan helyzetértékelésének: Putyin Orbán közvetítésével a nyugati közvéleményére próbál nyomást gyakorolni, hogy saját feltételei szerint kényszerítse tárgyalóasztalhoz az – akár vélt – ellenségeit.

  • Innen nézve Orbán szájából Putyin beszélt, és azt mondta, hogy neki végtelen tartalékai vannak, felpörgette a haditermelést, újabb mozgósításra készül, az idő tehát neki dolgozik. Egyszerre fenyeget elhúzódót háborúval és tavaszi offenzívával is.
  • A célja, most először kimondva, nagyon is hétköznapi, hogy a nyugati átlagpolitikus is azonosulni tudjon vele. Szó sincs már a Szovjetunió, a cári Birodalom vagy a történelmi Oroszország visszaállításáról, mindössze a jövő évi elnökválasztást akarja megnyerni.

Az elfoglalt területek megtartása voltaképpen csak egy kampány lenne, arcmentésre kell. Elvesztése ellenben már magát a jelöltséget is lehetetlenné tenné.

Ezt a helyzetet minden újraválasztásáért küzdő, demokratikus, nyugati politikus átérezheti. (Némileg arányalja a képet, hogy Putyinnak szavazókra nincs is szüksége, csak szavazatszámlálókra, – akár potenciális – kihívói pedig nem a jelöltlistára, hanem egyenesen a börtönbe kerülnek.)

Az orosz diktátor tehát voltaképpen döntetlen ajánl: nem akarja már elfoglalni Kijevet sem, nemhogy egész Ukrajnát, és nem akarja (mert nem tudja) lecserélni a vezetést egy bábkormányra.

Azok az idők már elmúltak – mondta Orbán hangján.

Azért Orbánén, mert ha maga mondaná ezt, a gyengeséget sugallna, vagy a gyengeség beismerése volna. Hadd érezze a “Nyugat”, hogy ők kényszerítik rá Putyint az engedményekre, nem pedig – mint történik valójában – a harctéri eredmények hiányában ő maga ajánlja fel ezeket.

Bár az eredeti cél, Ukrajna elfoglalása, gyarmattá tétele, esetleg felosztása nem teljesült, kb. egyhatodának, melynek felét már 9 éve megszállta, annexióját viszont el tudná adni otthon győzelemként.

Az ajánlat nem új, már 10 hónapja erről van szó, amikor kudarcba fulladt a villámháborús terv. Legfeljebb akkor még a teljes Donbaszt is kérte. Most már azt sem, mivel kudarcba fulladt az energiaháború és a légihadjárat is. Se Ukrajna, se Nyugat:Európa nem fagyott meg, Tél tábornok ezúttal nem az oroszok mellé állt.

(Többek közt) Orbán szájával most azt mondta, azért pusztítja el, perzseli föl a frontot, hogy egyfajta senkiföldjévé, “Afganisztánná”, demarkációs zónává, demilitarizált övezetté tegye.

A koreai megoldást, a befagyasztott konfliktust ajánlja: ha már békekötés nem lehet, legyen legalább fegyverszünet a status quo alapján, különben irgum-burgum, offenzíva, eszkaláció, folytatódó vérszivattyú.

Putyin nem veszíthet, mert – ha nem is Oroszország, de saját – léte a tét, és kész az utolsó oroszig folytatni a háborút – üzente meg Orbánon keresztül. És mivel oroszból több van, mint ukránból, a Nyugat és Kijev fogadja el az ajánlatot, mert ennél jobbat nem kap.

Ez München felmelegítése, 85 évvel az eredeti után.

Hogy itt információs hadviselésről, a közvéleményen keresztül történő nyomásgyakorlásról van szó, azt az is alátámasztja, hogy Moszkva a Bloombergen keresztül közvetlenül is próbálkozott ugyanezzel: a “névtelenséget kérő Kreml-közeli források” értékelése gyanúsan és szinte tökéletesen egybecsengett Orbán elvileg saját véleményével.

A nyugati világban az azért közismert, hogy nem először történik meg, hogy a Kreml a Budai Vár útján üzen. Súlyt ad a dolognak, hogy Putyin anonim emberei helyett (akik között maga az elnök is ott volt alighanem, de nincs garancia, hogy nem csak kitalálta az újságíró) az egyik vazallus névvel is vállaltan ajánlja fel a döntetlent.

Ukrajnának természetesen nem tetszik a dolog. A kijevi asztalon már hónapok óra ott van csaknem ugyanez az ajánlat, de egyrészt nem akarnak területeket veszíteni, másfelől – és sokkal hangsúlyosabban – Ukrajna bosszút akar a(z akár) több százezer halott, a többmillió menekült és deportált, az ország tönkretétele miatt.

Egyelőre a közvélemény Nyugaton is elutasítja, hogy Putyin büntetlenül megússza az indokolatlan, tömeggyilkos háborút. Legalábbis a civilizált országokban.

Csehországban végeztek egy nagymintás közvélemény-kutatást szombaton, amelyben azt kérdezték, hogy mennyire támogatják a NATO-t és az EU-t, mennyire elkötelezettek a Nyugat és Ukrajna mellett, Moszkvával szemben.

Bár könnyű nekik, mert őket valahogy sokkal kevésbé érinti a “szankciós infláció”, de csehek közel 60%-a elkötelezettségéről és a támogatásáról biztosította a Nyugatot azzal, hogy egy korábbi NATO-tábornokot, Petr Pavelt választotta az ország elnökévé a szélsőbal és szélsőjobb, valamint a rozsdaövezetek favoritja, a populista oligarcha Andrej Babis helyett, aki azzal kampányolt, hogy békét akar és kimaradni a háborúból.

Ami – eddigiekből talán kitűnt – a putyini (és ezért egyúttal az orbáni) pozíció.

Máskülönben nekünk magyaroknak a dologból alighanem az a legfontosabb, hogy Moszkvának szüksége van valakire Brüsszelben, ezért bár Orbán “határozottan nem” akar maradni az Unióban, mert az “személy szerint neki fájdalmas”, Putyin nem engedi meg a kilépést: kell neki, hogy időnként vétóztathasson.

Az ügy alighanem majd akkor lesz élére állítva, ha végül Varsó is megunja, hogy Orbánon keresztül Putyin beszél és cselekszik, és a lengyel kormány elengedi a 7-cikkely vétóját, amivel megvonják Magyarország szavazati jogát.

Akkor majd Moszkva nézhet új samesz után. De még nem tartunk itt, egyelőre még üzenőfalnak is tudja használni.

Facebook Comments