Ön is az utolsó pillanatra hagyta az adóbevallást? Van pár jó tanácsunk

Ön is az utolsó pillanatra hagyta az adóbevallást? Van pár jó tanácsunk

Minden évben megfogadom, hogy nem hagyom az utolsó pillanatra az adóbevallást, de végül mindig kiszúrok magammal. Az eredmény általában kapkodás, órákig tartó sorbanállás és hibásan kitöltött nyomtatvány. Most adunk pár tippet azoknak, akik még szintén nem adták fel az adóbevallásukat.

Ne feledjék, a határidő május 20., azaz szerdáig lehet bevallani és befizetni az szja-t, addig is íme pár jó tanács az utolsó pillanatokban:

adobevallas.jpg

  • Használják a nyomtatványkitöltő programot

Sokan még mindig a hagyományos papír alapú nyomtatványokat preferálják. Azonban több szempontból is érdemes a NAV honlapján elérhető általános nyomtatványkitöltő programot használni.

Elsőre bonyolult procedúrának tűnhet a regisztráció, de csak egyszer kell megcsinálni, és higgyék el, megéri! Először is bizonyos adatokat elég csak egyszer beírni. Másodszor pedig a program természetesen magától számol, így a matekból gyengébbek is a lehető legkevesebb hibával fogják kitölteni a bevallást.

A program egyébként különböző színekkel jelöli a különböző hibákat. Pirossal jelzi a bevallás tartalmi hibáját, sárgával hívja fel a figyelmet az összefüggésekre, a kék pedig olyan súlyos hibát mutat, ami érvénytelenné teszi a bevallást.

  • Részletfizetési lehetőség

Május 20-a nem csak az adóbevallás, hanem a személyi jövedelemadó (szja) befizetésének a határideje is. Bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy ezt a pénzt nem tudja egy összegben befizetni, ám akkor sincs gond. Ebben az esetben válasszák a részletfizetés lehetőségét a bevallási nyomtatványon.

150 ezer forintig hat havi részlet kérhető, részletfizetés esetén ennek az első részét kell befizetni május 20-ig. Az adót háromféleképpen is befizethetik: a postán csekken, átutalással (ne felejtsék el beírni az adóazonosítót a közlemény rovatba), de fizethetnek bankkártyával is a NAV ügyfélszolgálatokon.

  • Igényeljék vissza, amit lehet

Ha visszaigényelhető adójuk van, azt a bevallás főlapján jelezzék. Ha pedig vissza is akarják kérni, semmiképp se felejtsék el megadni az utaláshoz szükséges bankszámlaszámot vagy postai címet.

Abban az esetben, ha az adóbevallásuk hibátlan, a NAV pik-pak a beérkezésétől számított 30 napon belül elvileg vissza is fizeti az összeget.

  • Rendelkezzenek 1+1 százalékáról is

Az szja 1+1 százalékáról is május 20-ig rendelkezhetnek. Azt javaslom, mindenképp válasszanak egy támogatható szervezetet a NAV honlapjáról, hogy biztosan olyan alapítványhoz kerüljön a pénz, ami önök szerint a leginkább megérdemli.

Abban az esetben ugyanis, ha nem rendelkeznek vele, a “bennragadó” összeg az idei évtől a Nemzeti Együttműködési Alapba kerül. Ebből pedig majd ki tudja, hogyan kiértékelt pályázatokon keresztül igényelhetnek támogatást a civil szervezetek. (Mondjuk a CÖF)

  • Használják ki a rendkívüli nyitvatartásokat

A május 20-i határidőig rendkívüli nyitvatartással várják önöket a NAV központi ügyfélszolgálatain. Illetve a NAV telefonos ügyfélszolgálata szintén hosszabban, hétfőtől szerdáig 8.30 és 18.00 óra között várja a bevallással kapcsolatos kérdéseiket a 06-40/42-42-42-es számon.

Facebook Comments