5 dolog, amit tudnia kell, ha lakást bérelne

5 dolog, amit tudnia kell, ha lakást bérelne

Albérletet kivenni ma pont olyan nehéz, mint állást kapni.

Sőt, albérletnézőbe menni is olyan, mintha állásinterjúra menne. Vegye fel legjobb öltönyét, készüljön önéletrajzzal, munkáltatói igazolással, és az sem árt, ha szülei is önnel tartanak.

Adunk pár jó tanácsot, hogy ne érjék meglepetések.

jj.jpg

Úgy felmentek az ingatlanárak az utóbbi időben, hogy csak pislogunk. Nem ritka, hogy 10 millió forint egy sötét lyukra sem elég.

Még horrorisztikusabb az ár-érték arány az albérletek esetében. Ráadásul olyan abszurd szituációkkal találkozhat, ha most fog bele az albérlet keresésbe, amilyenre még nem volt példa.

  • Licitálás

Míg korábban a lakástulajdonosok értünk, vevőkért, bérlőkért versengtek, ma már nekünk kell versengnünk az albérletekért.

Felejtse el, hogy a kiírt árnál kedvezőbb összegért bérelhet. A bérlőknek ma már szó szerint licitálniuk kell egy-egy jobb lakásért. (A jobb lakást úgy értem, hogy van ablaka, és még ki is látni rajta.) Ne lepődjön meg tehát, ha önnel egy időpontba hívják a többi érdeklődőt is lakásnézőbe. És hajrá: már indulhat is a licitálás. Ha ön kínálja a legnagyobb összeget, ön bérelheti ki a lakást. Persze csak abban az esetben, ha a tulajdonos többi elvárásának is megfelel.

  • Interjú

Nem ritka, hogy mielőtt pénzről szó esne, egy elbeszélgetésen kell részt venni. Sok esetben, míg ez nem történik meg, a lakást nem is láthatja. Már rég nem az a lényeg, hogy önnek szimpatikus-e a lakás, hanem az, hogy a főbérlőnek szimpatikus-e ön.

Ettől a felállástól kezdve pedig adott, hogy albérletnézőbe is úgy érkezzen, mint egy állásinterjúra. Vegye fel legmegnyerőbb ruháját, mert nem lesz túl bizalomgerjesztő, ha koszos melósruhában megy.

  • Munkáltatói igazolás

Ugyanakkor fontos, hogy melós legyen, pontosabban legyen munkája. Ugyanis senki nem fogja kiadni önnek a lakását, ha nem tudja garantálni, hogy minden hónapban lesz miből fizetni a lakbért. Éppen ezért legyen önnél munkáltatói igazolás, sőt, ha tutira akar menni, akkor önéletrajz is.

  • Megfelelő öltözet

Fiatalok, illetve fiatalos felnőttek esetében sokszor ez sem elég, mivel általánosságban nem tartják őket megbízhatónak.

Éppen ezért a hölgyek fogadják meg kislányos arcú, alacsony – amúgy 28 éves és jól kereső – barátnőm tanácsát, és albérletinterjún viseljenek magassarkút, és (nem túl kurvás) sminket, hogy egyáltalán felnőttnek nézzék önöket.

  • Megbízható családi háttér

Ha fiatal, és ez sem jön be, akkor legközelebb vigye magával szüleit. Nem viccelek. Ciki – nem ciki, a főbérlőnél nagyobb eséllyel indul, ha tud maga mögött felsorakoztatni olyanokat, akik megbízhatónak néznek ki, és a főbérlő szemével nézve tudnak majd maga helyett fizetni, ha ön esetleg olyan helyzetbe kerülne, hogy nem.

Ja, és korántse gondolja azt, hogy ezek a legrosszabb dolgok, amikbe belefuthat albérletkeresés közben. Az utóbbi időben több albérletcsalóról is lehetett hallani. Ők a kétségbeesett lakáskeresési versenyt kihasználva már az állítólag kiadó lakás megmutatása előtt kauciót kérnek, így verve át több százezer forinttal áldozataikat.

Ha érdemei, pénze vagy valamilyen szerencsés véletlenből kifolyólag mégis sikerülne kivennie az álmodott albérletet (vagy egy elviselhető mértékben szarabbat) akkor se legyenek illúziói: kutya, macska, gyerek nem jöhet. A nagymamaszagú szekrényeknek maradnia kell. Az ágyakat nem tolhatja át, és még egy szöget sem verhet be a falba. Ne hívjon vendégeket, ne dohányozzon, és ha lehet, levegőt se vegyen a lakásban, mert azzal is csak rongálja és oda a kaució.

Facebook Comments