Pénzéhes volt a hírhedt magyar neonyilas, jelentkezett a milliomos szálasista örökségéért

Pénzéhes volt a hírhedt magyar neonyilas, jelentkezett a milliomos szálasista örökségéért

Június 16-a óta nem írt cikket a Perge Ottó a Kurucinfón. A dolog talán nem független attól, hogy az Egyenlítő blog éppen akkor azonosította a szélsőjobboldali cikkszerzőt Zábori László magyar-történelem szakos tanárral, levéltárossal.

Perge nyugodtan nevezhető a Kurucinfó vezető publicistájának, az Index egyenesen legendás szerzőnek címezte. Főként a holokauszttagadásra specializálódott, igazán kár, hogy az a hatályos magyar törvények szerint ez bűncselekmény. 

Már korábban is többekben ébredt gyanú

azzal kapcsolatban, hogy valóban „Perge Ottó” áll-e a Perge Ottó néven megjelent írások mögött, amelyeknek egy része teljesen egyértelműen megvalósítja a Btk. 269/C. §-ába ütköző bűncselekményt. („Aki nagy nyilvánosság előtt a nemzeti szocialista vagy kommunista rendszerek által elkövetett népirtás és más, emberiség elleni cselekmények tényét tagadja, kétségbe vonja vagy jelentéktelen színben tünteti fel, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”)

Korábban a tekintélyes Fundamentum folyóirat 2013. 3. számában Lőrinc László Gyűlöletbeszéd és történelem – Néhány gondolat a kuruc.info történelmi témájú anyagai kapcsán című írásában veti fel, hogy a „Perge Ottó” valójában álnév lehet. De tett erre célzást a Heti Válasz jól értesült szerzője is egy elemzésében, ahol csak idézőjelben írta le „Perge” nevét.

zaborilaszlo.jpgTermészetesen az, hogy a Perge néven megjelent cikkeket más írja, még nem bizonyítja, hogy ez a valaki Zábori lenne. Bár kétségtelen, hogy Zábori saját neve alatt írt cikkeinek stílusa és szóhasználata sokszor nagyon emlékeztet „Pergéére”.

A Hatmillió lélek hangja nevű civil szervezet – amely információi sokat segítettek a Kurucinfó domainnevet bejegyző Varga Béla leleplezésében – kérdésünkre ismét megerősítette, hogy hitelt érdemlő bizonyítékokkal rendelkezik arra, hogy a két személy azonos.

Zábori ezt maga ismerte be egy levélben,

amelyben megadta valamennyi személyes adatát és elérhetőségét is. Ebben arra az emailre válaszolt, amelyet a Kurucinfónak küldött egy idős, magyar származású házaspár Kanadából, azzal, hogy ők, mint Szálasi régi hívei, vagyonukat haláluk után Szálasi egy méltó mai követőjére kívánják hagyni, s erre Pergét találják a legalkalmasabbnak.

A nagylelkű ajánlatra Zábori válaszolt, hogy ő a szerző, és nagyon örül az adománynak.

Aztán egy későbbi érdeklődő levél után valószínűleg gyanút foghatott, hogy beugratás áldozata lett, és egy újabb üzenetet küldött, amelyben már azt állította, valójában nem ő Perge, csak vele megegyezve, annak megbízásából venné át az örökséget.

Ám ez nem túl életszerű, és (mivel bármilyen furcsa, az Egyenlítő blognak is vannak kapcsolatai a szélsőjobboldalon) a Kurucinfó szerkesztőihez közel álló körökből szintén úgy értesültünk, hogy a Perge-cikkek szerzője Zábori. Már az sem véletlen, hogy a

Pergét kereső levelet neki adták tovább, arra ő reagált.

Zábori, aki eddig igyekezett másik énjét még szűkebb környezete előtt is elrejteni, most bizalmas ismerősei előtt már nem tudta titkolni, hogy lelepleződött. Többeknek elmondta, hogy erősen tart a jogi következményektől.

Egyébként az Egyenlítő blog hírével kapcsolatban

a Kurucinfón sem jelent meg semmiféle cáfolat.

Ráadásul Zábori újabb hazugságokba is keveredett, amikor azt állította, hogy „Perge” neki csak ismerőse, de nem azonos vele. Ugyanis Perge Ottó nevű valóságos személy

nem létezik.

A kérdés most már csak annyi, hogy a magyar hatóságok, akik eddig felettébb elnézően bántak a Kurucinfóval, hajlandóak-e eljárni egy ilyen köztörvényes ügyben, amelyben a munka nehezét helyettük már elvégezte egy civil szervezet: leleplezte a tettest.

Facebook Comments